Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
22. 8. 2016,
14.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Eliud Kipchoge atletika Rio 2016

Ponedeljek, 22. 8. 2016, 14.15

6 let, 6 mesecev

Eliud Kipchoge

Kot brezzobi najstnik premagal velikana, šele 13 let pozneje osvojil olimpijski naslov

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Eliud Kipchoge Rio | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kenijec Eliud Kipchoge je z zmago na olimpijskem maratonu postal eden najboljših maratoncev vseh časov. Njegova atletska kariera je izjemna, malokdo pa se spomni, kako veličastno se je prebil na mednarodno sceno.

Eliud Kipchoge je nedvomno eden najboljših maratoncev vseh časov. V Riu je nastopil na svojem osmem maratonu v karieri in zmagal sedmič. Poražen je bil le na svojem drugem maratonu leta 2013 v Berlinu, ko je zaostal samo za rojakom Wilsonom Kipsangom, ki je na tisti tekmi postavil svetovni rekord.

Najboljši trenutek njegovega življenja

Olimpijski prvak v maratonu Eliud Kipchoge. | Foto: Reuters Olimpijski prvak v maratonu Eliud Kipchoge. Foto: Reuters Do olimpijske zmage ni nobenega maratona pretekel počasneje od časa 2;05:30, tako da je bil njegov olimpijski maraton v Riu daleč najpočasnejši, a predstavlja daleč največji uspeh. Rezultat na velikih tekmovanjih namreč ni bistvenega pomena, šteje predvsem uvrstitev, on pa je osvojil zlato.

"Ker gre za prvenstvo, je bil tempo počasen, zato sem se odločil, da pospešim," je po tekmi razlagal Kipchoge, ki je drugo polovico pretekel več kot tri minute hitreje kot prvo (1;05:55 in 1;02:49): "Morda je bil kriv dež. Vsi so želeli medaljo. Sam sem prišel po zlato. To je zgodovinski dosežek, saj sta prvič tako ženski kot moški maraton dobila tekača iz iste države. To je najboljši trenutek mojega življenja."

Brezzobi najstnik, ki ga ni nihče poznal

Kipchoge, ki se ni nikdar ukvarjal s kakšnim drugim športom, kot otrok pa zaradi revščine ni imel nobene igrače, je na atletski tekmi prvič nastopil leta 2001 v domačem Kapsabetu. Takoj je bilo jasno, da je talent. Prva tekma zunaj Kenije je bilo mladinsko svetovno prvenstvo v krosu na Irskem, kjer je leta 2002 osvojil peto mesto. Naslednje leto je bilo prelomno v njegovi karieri, spoznal pa ga je ves atletski svet. Sprva je zmagal na mladinskem svetovnem prvenstvu v krosu, člansko svetovno prvenstvo v Parizu pa ga je čez noč povzdignilo med zvezde.

Fotospomini na tekmo v Parizu:

Fotogalerija
1 / 7

Tam sta se v teku na 5000 metrov za drugo zlato medaljo udarila atletska velikana Kenenisa Bekele in Hicham El Guerrouj. Etiopijec je zmagal že v teku na 10.000 metrov, Maročan pa v teku na 1500 metrov. Vprašanje je torej bilo, kdo bo drugič zlat. A mladi Kipchoge, takrat je štel komaj 18 let, je imel drugačne načrte. Nepričakovano se je v ciljnem finišu znašel med obema velikanoma in ju tudi premagal. Fotografija mladega Kenijca, ki mu je manjkal sprednji zob, je hitro obšla svet.

Nabiral medalje, a zmagati mu ni uspelo

Kipchoge je bil naslednje desetletje ves čas v stiku z najboljšimi, redkokateri kenijski tekač ima tako dolgo in uspešno kariero, njegova pa se še zdaleč ni končala. Osvajal je medalje, a zlat ni bil nikoli do Ria. Na olimpijskih igrah v Atenah leta 2004 je v teku na 5000 metrov osvojil bron, štiri leta pozneje je bil v isti disciplini v Pekingu srebrn. Tudi na svetovnem prvenstvu leta 2007 v Osaki je bil srebrn.

Po končani karieri na stezi se je leta 2013 prvič preizkusil v maratonu in takoj zmagal z izjemnim časom 2;05:30. V zadnjih treh letih je nanizal še zmage v Rotterdamu, Chicagu, Berlinu in dvakrat v Londonu. V britanski prestolnici je letos za osem sekund zgrešil svetovni rekord, a z rezultatom 2;03:05 postal drugi najhitrejši maratonec vseh časov. Star je 31 let in pred njim je še dolga maratonska kariera, tudi svetovni rekord je le še vprašanje časa.

Posnetek tekme iz Pariz 2003:

Ne spreglejte