Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
9. 8. 2016,
17.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

2

Natisni članek

Rio 2016 Bojan Tokić

Torek, 9. 8. 2016, 17.15

6 let, 6 mesecev

Kdo sledi "osamelcu" Tokiću?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

2

Čeprav najboljši slovenski namiznoteniški igralec Bojan Tokić napoveduje še četrti olimpijski nastop, čez štiri leta v Tokiu, pa v isti sapi dodaja, da prihaja čas za novi rod.  

Poročevalec iz Ria Martin Pavčnik | Foto:

Bojan Tokić bo z visoko dvignjeno glavo zapustil Rio de Janeiro, kjer je na olimpijskem namiznoteniškem turnirju drago prodal svojo kožo. S tremi zmagami se je 35-letni prvi "loparček" Slovenije zavihtel med najboljšo šestnajsterico, nato pa po hudem boju premoč priznal ukrajinskemu Nemcu Dimitriju Ovčarovu.  

Bojan Tokić je prepričan o tem, da še ni rekel zadnje besede. | Foto: Stanko Gruden, STA Bojan Tokić je prepričan o tem, da še ni rekel zadnje besede. Foto: Stanko Gruden, STA

S tem je podal tudi visoko napoved pred oktobrskim evropskim prvenstvom, ki ga bo gostila Budimpešta. Pravi, da po tem, ko se je zavihtel v osmino finala, na Madžarskem zgolj s šestnajsterico še zdaleč ne bo zadovoljen. "Res je, da pri mojih letih le stežka večkrat v sezoni ujamem želeno formo. A z igrami iz Ria bom na Madžarskem kandidat za kolajno," samozavestno napoveduje Tokić, ki bo Brazilijo zapustil tudi kot rekorder. Proti Ovčarovu je namreč dobil najdaljši niz v zgodovini olimpijskih iger (33:31).

Kaj pa podmladek?

"Še vedno sem alfa in omega slovenskega namiznega tenisa. V Riu sem ga fantastično predstavljal. Upam, da sem kakšnega otroka navdušil za ta šport," pravi v BiH rojeni olimpijec, ki je sicer nastopil že na treh zaporednih igrah, odločno pa ogleduje tudi proti Tokiu 2020. "Če bom zdrav, bom tam!"

Trener Borut Veren računa na pozitivno Tokićevo namiznoteniško dediščino. | Foto: Stanko Gruden, STA Trener Borut Veren računa na pozitivno Tokićevo namiznoteniško dediščino. Foto: Stanko Gruden, STA

Obenem je ob Poloni Frelih, ki je nastopila leta 1992 v Barceloni, edini slovenski predstavnik namiznega tenisa v olimpijski areni. Verjame, da se lahko to spremeni. Opozarja predvsem na 18-letna Darka Jorgiča in Denija Kožula. "Če bom še nekaj časa vlečni konj, mladi pa se mi bodo pridružili, lahko Slovenija dobi konkretno in evropsko konkurenčno ekipo," pravi slovenski olimpijski namiznoteniški osamelec.

Visoka letvica kot motiv

Da velja pri razvoju namiznega tenisa v Sloveniji izkoristiti Tokića, opozarja tudi reprezentančni trener Borut Veren. "Prepoznavnost namiznega tenisa kot športne panoge je v zadnjih 30 letih v Sloveniji strahovito padla. Bojanovi nastopi so najboljša reklama za mladino in vse ljubitelje tega športa. Letvico je postavil visoko. To mora biti motivacija za nove rodove. A brez denarnih vložkov v ta šport razvoja ne bo," opozarja prekmurski namiznoteniški strokovnjak.

Ne spreglejte