Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
10. 8. 2016,
12.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,30

1

Natisni članek

olimpijske igre zlata medalja medalja Rio 2016 Tina Trstenjak Marjan Fabjan zlato

Sreda, 10. 8. 2016, 12.30

6 let, 6 mesecev

Kakšen posluh imajo v Sloveniji za junake, kot je zlata Tina Trstenjak?

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,30

1

Tina Trstenjak Rio 2016 zlata medalja | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Osvojiti zlato olimpijsko medaljo je nekaj, o čemer vsak športnik sanja. Izjemno trnova pot je, da se posameznik ali posameznica povzpne na športni Olimp. Slovenski judoistki Tini Trstenjak je to v Riu uspelo na junaški način. In koliko, mislite, da v Sloveniji ovrednotijo zlato medaljo?

Tina Trstenjak je spravila v torek Slovence in Slovenke v evforijo in ob koncu dneva razveselila vse živeče na sončni strani Alp. V kategoriji do 63 kilogramov je judoistka, ki trdo dela pod taktirko Marjana Fabjana, dobesedno stisnila ob tla vse tekmice in se veselila zlate olimpijske medalje.

Uspeh, za katerega športniki garajo vrsto let in se odrekajo marsičemu, da bi morda nekoč stopili povsem na vrh. Tini je to uspelo. Koliko truda sta skupaj s trenerjem vložila, najbolj vesta sama.

Denar od OKS in MIZŠ

Za nagrado je na samem prizorišču v Riu prejela zlato medaljo, ki pa ni v celoti zlata, kot je bila to praksa do leta 1912. Danes vsebuje le 1,34 odstotka zlata, kar znaša okoli 6 g. Po današnji ceni zlata je olimpijska zlata medalja vredna 230 evrov, a se slovenska junakinja s tem ne ukvarja, saj jo bo shranila na prav posebno mesto.

 

In koliko v Sloveniji nato cenijo takšne junake? Tistim športnikom, ki se lahko pohvalijo z zlato medaljo, bo Olimpijske komite Slovenije (OKS) primaknil 20 tisoč evrov (znesek bo obdavčen), dodatnih 20 tisoč evrov pa prispeva ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) – znesek ni obdavčen -, kar pomeni, da bo po obdavčitvi prejela približno 35 tisoč evrov.

Najbolj radodarni v Maleziji, Tajki sta lahko veseli

V tujini imajo različna merila pri nagrajevanju športnikov. Najbolj radodarni so v Maleziji, ki bodo zlatemu junaku ali junakinji dali kar zlato palico v vrednosti 540 tisoč evrov.

 

Drugi najbolj radodarni so v Azerbajdžanu, kjer za zlato medaljo obljubljajo 460 tisoč evrov. Zelo blizu ji je bil judoist Rustam Orujov, ki se je moral na koncu zadovoljiti s srebrom.

Na Tajskem denimo za osvojitev zlate medalje izplačajo 282 tisoč evrov v 20 letih, dve športnici pa sta si že zagotovili lep prispevek. Dvigovalki uteži Sopita Tanasan in Sukanya Srisurat si lahko obetata lažjo prihodnost.

Bo še kdo od slovenskih športnikov ali športnic sledil tini Trstenjak pri zbiranju medalj v Riu? | Foto: Getty Images Bo še kdo od slovenskih športnikov ali športnic sledil tini Trstenjak pri zbiranju medalj v Riu? Foto: Getty Images

Slovenija ima še nekaj železij v ognju, da bi se lahko spet veselila kakšnega od odličij na največjem športnem dogodku. Nagrajeni pa ne bodo le tisti junaki z zlatim leskom, saj OKS in MIZŠ namenita finančna sredstva tudi tistim, ki bodo postali srebrni (17.500 evrov) ali bronasti (15 tisoč evrov).

Ne spreglejte