Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
3. 8. 2016,
10.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Rio 2016 Rio de Janeiro

Sreda, 3. 8. 2016, 10.18

6 let, 6 mesecev

Kako (ne)zaželeni so Rusi v Riu de Janeiru?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

"Če bi kaznovali nedolžne športnike, to ne bi bilo dobro za šport," se je tik pred začetkom olimpijskih iger v Riu de Janeiru vroče teme o ruskem dopingu dotaknil predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach in se obregnil ob poročilo Svetovne protidopinške agencije pet minut pred dvanajsto.

Poročevalec Martin Pavčnik iz Ria. | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Vsaj 120 športnikov s prvotnega 387-članskega seznama ruske olimpijske reprezentance se je že srečalo z rdečo lučjo za nastop na bližajočih se olimpijskih igrah v Riu. Mnogi ruski športniki so po izbruhu dopinške afere na trnih kar v Braziliji, medtem ko čakajo, da bodo panožne zveze in pa posebna tričlanska komisija Mednarodnega olimpijskega komiteja naznanili, kdo bo lahko v petek zakorakal v olimpijko areno.

Rusi se zbirajo v Riu, a v okrnjeni postavi. | Foto: Rusi se zbirajo v Riu, a v okrnjeni postavi.

Potem ko je svetovna protidopinška agencija WADA objavila obremenilno poročilo, ki Rusom očita državno nadzorovan doping in zlorabe nadzora nad dopingom v obdobju od leta 2011 do 2015, se namreč MOK ni odločil za  popolno rusko izločitev, temveč je dokončno odločitev prepustil posameznim zvezam, med katerimi je pri popolni prepovedi vztrajala le atletska.

Športniki kot kolateralna škoda

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja se ob robu zasedanja izvršnega odbora pred petkovim odprtjem iger ni mogel izogniti novim pomislekom o neodločnosti krovnega športnega organa. Navsezadnje gre za eno najbolj vročih (pred)olimpijskih tem, menja pa so v Riu deljena.

 "S popolno rusko izločitvijo bi pošteni športniki postali kolateralna škoda. Tega nismo želeli, to ne bi bilo dobro za šport. Človeka, ki je nedolžen, pač ne morete kaznovati za grehe države," je bilo odločen Bach.

Thomas Bach opozarja na časovno stisko pri razkrivanju ruskih nečednosti. | Foto: Thomas Bach opozarja na časovno stisko pri razkrivanju ruskih nečednosti.

Prvi mož olimpijskega gibanja se je odzval tudi na nezadovoljstvo vodstva Wade. Po njegovem mnenju je bilo poročilo objavljeno prepozno, zato, kot pravi, s sodelavci ni želel odločati v paniki. "Dejstvo pa je, da se bo MOK zavzel za novo politiko boja proti dopingu," dodaja Bach.

Vaše mnenje: Bi moral MOK izločiti celotno rusko reprezentanco?

  • Da
    9,76 %
    32 glasov
  • Ne. Le tiste, ki so v postopku zaradi dopinga.
    20,73 %
    68 glasov
  • Ne. Le tiste, ki so kadarkoli padli na testu dopinga.
    69,51 %
    228 glasov
Oddanih 328 glasov
Ne spreglejte