Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
24. 8. 2016,
10.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,25

2

Natisni članek

Sreda, 24. 8. 2016, 10.39

6 let, 6 mesecev

Jih bo veliki vodja zaradi slabih olimpijskih rezultatov poslal v rudnik?

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,25

2

Kim Džong Un

Na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru so nastopali tudi športniki Severne Koreje, ki pa naj ne bi izpolnili pričakovanj vrhovnega vodje Kim Džong Una. Morda bodo nekateri izmed njih deležni najhujše kazni.

Po pisanju Korea Timesa je severnokorejski vodja Kim Džong Un ukazal, da se morajo njihovi športniki z olimpijskih iger vrniti z minimalno petimi zlatimi medaljami in še dvanajstimi preostalimi medaljami.

Enaintrideset športnikov iz Severne Koreje, ki so tekmovali v devetih športih, ni izpolnilo pričakovanj. Domov so se vrnili z dvema zlatima, tremi srebrnimi in dvema bronastima medaljama, kar je slabše od pričakovanj. Pred štirimi leti v Londonu je bil njihov izkupiček štiri zlate in dve bronasti medalji.

V Braziliji je tekmovalo 31 severnokorejskih športnikov. | Foto: V Braziliji je tekmovalo 31 severnokorejskih športnikov.

Za osvojeno medaljo bodo dobili boljši obrok hrane

Pod velikim pritiskom je bil tudi dvigovalec uteži Om Jun Čol (56 kilogramov), ki je v Londonu osvojil zlato, v Riu pa se je moral zadovoljiti z "le" srebrom.

"Tisti, ki so osvojili medaljo, bodo nagrajeni z boljšim stanovanjem, boljšimi paketi hrane, avtomobilom in morda še s kakšnim darilom, vendar bo Kim razočaran nad doseženimi rezultati," je povedal Tošimicu Šigemura, profesor na tokijski univerzi. Dodal je: "Tiste, za katere bo menil, da niso dosegli tistega, kar so od njih pričakovali, bodo preselil v slabše stanovanje, dobili bodo slabše pakete hrane, po najslabšem scenariju pa jih bodo za kazen poslali v rudnik."

So bile to res samo solze sreče in ponosa? Džong Sim Rim je v dviganju uteži (do 75 kilogramov) zmagala. | Foto: So bile to res samo solze sreče in ponosa? Džong Sim Rim je v dviganju uteži (do 75 kilogramov) zmagala.

Nogometaši so se iz rudnika vrnili šele po letu ali dveh

Že pred leti so poročali, da so zaradi visokega poraza na nogometnem svetovnem prvenstvu leta 2010 proti Portugalski (7:0) številni severnokorejski nogometaši in trenerji morali za kazen delati v premogovniku. "Tisti, ki so jih poslali v premogovnik, so se lahko vrnili šele po letu ali dveh. Enako se lahko zgodi tudi tem športnikom," je še povedal Šigemura.

Bo Kim Mjong Čol zaradi "le" srebrne medalje doma ob boljši paket hrane ali bo morda  ostal celo brez avtomobila? | Foto: Bo Kim Mjong Čol zaradi "le" srebrne medalje doma ob boljši paket hrane ali bo morda ostal celo brez avtomobila?

Povsem drugo zgodbo "prodaja" neuradni predstavnik Pjongjanga Kim Mjong Čol. Ta meni, da bodo severnokorejski olimpijci doma toplo sprejeti. "Severnokorejski športniki so se zelo izkazali, čeprav niso dosegli takšnih uspehov kot v Londonu. Če lestvico osvojenih zlatih medalj pogledate glede na bruto domači proizvod držav, je Severna Koreja na vrhu tabele," je za The Telegraph povedal Kim Mjong Čol.

Ne spreglejte