Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
19. 8. 2016,
4.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,45

2

Natisni članek

Usain Bolt Rio 2016

Petek, 19. 8. 2016, 4.26

6 let, 6 mesecev

Jamajška strela je udarila še osmič

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,45

2

Ob glasbeni podlagi Boba Marleyja je Jamajčan Usain Bolt na osrednjem atletskem olimpijskem štadionu v Riu de Janeiru slavil zmago v teku na 200 metrov in s tem v vitrino postavil že osmo zlato olimpijsko kolajno v karieri.

Poročevalec iz Ria Martin Pavčnik | Foto:

Prehiter za vse, 8. del | Foto: Reuters Prehiter za vse, 8. del Foto: Reuters

Šprinterska prevlada Usaina Bolta se nadaljuje. Jamajčan je po zmagi na 100 metrov v Riu de Janeiru tekmece gladko ugnal še na 200 metrov. Tokrat s časom 19 sekund in 78 stotink, ki je bil daleč od želenega in med vrsticami celo presenetljivo napovedovanega svetovnega rekorda. Ta ostaja pri Boltovi berlinski znamki 19,19.  

A tudi šest desetink počasnejši tek je zadostoval za prepričljivo zmago, saj se tekmeci niso spustili pod 20 sekund. Jamajški streli se je ob rahlem dežnem pršu še najbolj približal Kanadčan Andre De Grasse, ki je bronu s teka na 100 metrov zdaj dodal srebro. Kot majhen otrok pa se je tretjega mesta veselil Francoz Christophe Lemaitre.

Prva reakcija ob prihodu v cilj. | Foto: Getty Images Prva reakcija ob prihodu v cilj. Foto: Getty Images

Jamajška zabava na tribunah

Ko je prečkal ciljno črto in pogledal proti semaforju, je 29-letni Jamajčan, ki bo okrogli življenjski jubilej praznoval prav ob nedeljskem zaključku iger, sprva jezno strgal štartno številko s stegna in nekaj zamrmral v nebo.

Kmalu zatem pa je odprl svoj znameniti šov ter s častnim krogom z jamajško zastavo navduševal gledalce, ki so se ob skandiranju, ploskanju in fotografiranju pozibavali v ritmih Boba Marleyja. Glasbi pokojnega rojaka, ki je prihajala iz zvočnikov, je s plešočimi koraki prisluhnil tudi Bolt.

Šov Usaina Bolta se nadaljuje. | Foto: Getty Images Šov Usaina Bolta se nadaljuje. Foto: Getty Images

Zadnjič na 200 metrov?

"Priznam, da nisem bil najbolj zadovoljen s časom. Vem pa, da sem starejši, zato moram biti vesel zlate kolajne. Priznam, da pred tekmo nisem čutil kakšnega pritiska. Z mediji se namreč že kot po pravilu ne ubadam. Osredotočen sem bil na svoje delo," je po zmagovitem teku dejal prvak in namignil, da je bil to morda celo njegov zadnji tek na tej razdalji. Prihodnje leto naj bi namreč na svetovnem prvenstvu nastopil zgolj na 100 metrov, že večkrat pa je poudaril, da so igre v Riu zanj zadnje v karieri.

Fotografija, ki dovolj zgovorno priča o razmerju moči. | Foto: Reuters Fotografija, ki dovolj zgovorno priča o razmerju moči. Foto: Reuters

Dve pod streho    

Zlata olimpijska bera Usaina Bolta zdaj ob enajstih naslovih svetovnega prvaka znaša osem kolajn. Še deveto zlato odličje pa bo svetovni rekorder v obeh najhitrejših preizkušnjah skušal doseči v štafetnem teku 4x100 metrov. S tem bi se v zgodovino vpisal kot prvi človek, ki je na treh zaporednih olimpijskih igrah osvojil omenjene tri discipline.

Rio 2016: 200 m (veter: -0,5 m/s):

1. Usain Bolt (Jam) 19,78
2. Andre De Grasse (Kan) 20,02
3. Christophe Lemaitre (Fra) 20,12
------------------------------
4. Adam Gemili (VBr) 20,12
5. Churandy Martina (Niz) 20,13
6. LaShawn Merritt (ZDA) 20,19
7. Alonso Edward (Pan) 20,23
8. Ramil Guliyev (Tur) 20,43
Ne spreglejte