Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 8. 2016,
15.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Rio 2016 Michel Temer

Torek, 16. 8. 2016, 15.54

6 let, 6 mesecev

Izžvižgani brazilski predsednik ne bo navzoč na zaključni slovesnosti v Riu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Potem ko so začasnega brazilskega predsednika Michela Temerja na slovesnosti ob odprtju olimpijskih iger v Riu izžvižgali, se v nedeljo ne bo udeležil zaključne slovesnosti na stadionu Maracana. Po poročanju tiskovne agencije Agencia Brasil, ki se sklicuje na vire v predsedniški palači, se je tako odločil po pogovorih z zunanjim ministrstvom.

Si pa bo zaključno slovesnost ogledal japonski premier Shinzo Abe. Japonsko glavno mesto Tokio bo namreč čez štiri leta organiziralo naslednje poletne olimpijske igre. Agencia Brasil trdi, da se o možnosti srečanja obeh visokih politikov še dogovarjajo.

Odkar so se začele olimpijske igre, je bilo v Riu že več protestov proti Temerju, ki se po škandalu na odprtju še ni pojavil na tekmovanjih. Njegove besede na odprtju olimpijskih iger je preglasilo glasno žvižganje in iz zvočnikov je takoj zadonela glasna glasba, da bi omilila neprijeten položaj.

Privrženci dosedanje brazilske predsednice Dilme Rousseff, ki jo je senat maja zaradi domnevne zlorabe proračunskih sredstev suspendiral in s tem sprožil proces njene odstavitve, govorijo o "državnem udaru". Mandat naj bi ji dokončno odvzeli po olimpijskih igrah, za kar bo v senatu potrebna dvotretjinska večina.

Začasni predsednik v Braziliji ni priljubljen. | Foto: Začasni predsednik v Braziliji ni priljubljen. Če jo bodo odstavili, bo Temer postal predsednik s polnimi pooblastili, na položaju pa bo ostal do predsedniških volitev leta 2018. Vendar številni Brazilci zahtevajo razpis novih volitev, da bi se država lahko izkopala iz krize.

Brazilijo pestita gospodarska kriza in rastoča stopnja brezposelnosti. Država je v gradnjo športne infrastrukture v Riu de Janeiru vložila skoraj deset milijard evrov, a s poslabšanjem gospodarskega položaja so na dan pokukali problemi - Rio se je nenadoma znašel na robu finančnega zloma.

Tako zmanjkuje denarja za učitelje, zdravnike, gasilce ali policiste. Učenci že več mesecev zasedajo več deset šol in zahtevajo, naj učiteljem spet izplačajo plače, da bi se lahko pouk nadaljeval. Zaradi prazne državne blagajne so morali lani zapreti tudi več bolnišnic. Nekateri zato menijo, da je v tako slabem finančnem položaju neodgovorno organizirati olimpijske igre.

Ne spreglejte