Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Torek,
26. 7. 2016,
23.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

1

Natisni članek

Rio 2016 Veselin Vujović Uroš Zorman

Torek, 26. 7. 2016, 23.11

6 let, 7 mesecev

Rokometni selektor je po porazu proti Hrvatom miren

Hrvati zajezili slovensko hitrost in obranili zmago

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

1

Slovenski rokometaši so doživeli prvi poraz v seriji prijateljskih tekem pred olimpijskimi igrami. V Opatiji je bila boljša Hrvaška z 22:20 (13:9). V Rio potujejo 1. avgusta.

Pred tem je Slovenija Hrvate premagala v Kopru, dvakrat pa je ugnala tudi Tunizijo. Tekma s Hrvati, ki so na zadnjem evropskem prvenstvu osvojili tretje mesto, je pokazala, da bo proti najboljšim ekipam Slovenija težko igrala zgolj z "lahko konjenico", samo nizko zasedbo zunanjih igralcev.

Protinapadov je bilo bistveno manj kot na prejšnjih tekmah, kar je bil razlog tudi za relativno nizko število slovenskih zadetkov. Vseeno je bilo na slovenski strani nekaj hitrih akcij in precej lahkih golov, a dvajset žog v tekmečevi mreži bo proti večini reprezentanc bržkone premalo. Zato pa je 22 prejetih golov zelo spodbudna številka, kar zadeva obrambo.

ABC olimpijskih iger

Brazilija, Poljska, Švedska, Nemčija in Egipt so tekmeci Slovencev na njihovih tretjih olimpijskih igrah v Riu. Z Egipčani se bodo pomerili najprej, in sicer 8. avgusta. Turnir traja od 6. do 21. avgusta. Prve štiri ekipe napredujejo v četrtfinale.

V skupini A, s katero se bo križala "slovenska" skupina, nastopajo Francija, Hrvaška, Tunizija, Argentina, Danska in Katar. V Rio bo odšlo 17 igralcev, a dva bosta v rezervi. Na vsaki tekmi bo lahko nastopilo 14 igralcev.

Spet prišli iz brezna

Čeprav Slovencem, ki so imeli v polni opatijski dvorani zelo solidno podporo s tribun, še zdaleč ni šlo vse kot po maslu – težave je delal predvsem Igor Karačić –, niso obupali. Niti ko so zaostajali za pet golov. Iz tega brezna so namreč v devetih minutah izenačili. A so si nato Hrvati ob kombinaciji slovenskih izključitev in izgubljenih žog zagotovili zadostno prednost za zmago, čeprav je odlično branil Urban Lesjak.

Urban Lesjak je v pol ure ustavil osem žog, od tega nekaj zelo težkih strelov. | Foto: Vid Ponikvar Urban Lesjak je v pol ure ustavil osem žog, od tega nekaj zelo težkih strelov. Foto: Vid Ponikvar

"Čeprav nismo dobili veliko golov, nam nikakor niso uspevali hitri prehodi v napad. Dobili smo nekaj lahkih golov, predvsem v prvem polčasu z igralcem več. To moramo še vaditi. Pohvaliti je treba vso ekipo za bojevitost. Dobiti pri Hrvatih le 22 golov ni kar tako," je dejal celjski vratar, ki se ne želi obremenjevati z mislimi o tem, kdo bo dejansko odšel na olimpijske igre.

Velika odločitev

Selektor Veselin Vujović, ki bo spisek potnikov za Rio načeloma sporočil v sredo zvečer, se je tokrat odločil, da bo nastopil brez Uroša Zormana, Jureta Dolenca in Gorazda Škofa. To pa seveda ne pomeni, da bodo odpadli tudi za Rio. Poškodba gležnja pri Marku Bezjaku naj ne bi bila hujša.

Uroš Zorman je tokrat počival. | Foto: Vid Ponikvar Uroš Zorman je tokrat počival. Foto: Vid Ponikvar
"Zagotovo je bil na tej tekmi rezultat pomemben, a če bi bila to najpomembnejša stvar, ne bi na klopi pustil Zormana, Dolenca in Škofa. Želel sem dati priložnost mlajšim igralcem, ki potrebujejo izkušnje s takih tekem. Tekma ni bila videti tako slabo, čeprav nisem zadovoljen z igro, predvsem ne z osredotočenostjo v trenutkih, ko se je dvoboj odločal. Mislim, da smo naredili nekaj napak, ki jih igralci take kakovosti ne bi smeli delati, a v vsakem primeru smo še en korak bližje olimpijskim igram. Tako v Kopru kot v Opatiji smo zelo izenačeno igrali z reprezentanco, za katero vsi pravijo, da se bo borila za medalje, tako da bi se morali tudi mi, ampak gremo korak za korakom. Ne čutimo nobenega pritiska, a vsaka visoka uvrstitev bo zelo dobrodošla," je po srečanju dejal slovenski selektor.

Prijateljska tekma:

Hrvaška : Slovenija 22:20 (13:9)
Karačić 6, Štrlek in Duvnjak po 4, Stevanović (7 obramb); Henigman, Marguč, Cingesar po 3, Lesjak (8 obramb)

Pripoved številk:

  • Nobenega čistega protinapada na tekmi s Hrvati niso izvedli Slovenci.
  • Ena žoga je prišla na slovensko desno krilo v prvih 30 minutah.
  • Prvo sedemmetrovko so imeli Slovenci v 43. minuti. Hrvati do tedaj pet.
  • Za pet golov so največ vodili Hrvati. Nazadnje v 42. minuti.
  • Šest minut so bili Hrvati brez gola v drugem polčasu, ko je Slovenija ujela pet golov zaostanka.
  • V sedmi minuti so imeli Slovenci zadnje vodstvo.
  • Enajst izgubljenih žog je bilo na slovenski strani, na hrvaški šest.
  • Trinajst obramb sta imela hrvaška vratarja Ivan Stevanović in Ivan Pešić. Enako kot Matevž Skok in Urban Lesjak.
Ne spreglejte