Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
12. 8. 2016,
13.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,03

1

Natisni članek

Fidži ragbi 7 Rio 2016

Petek, 12. 8. 2016, 13.40

6 let, 6 mesecev

Največji športni dosežek v zgodovini Fidžija

Na kolenih prejeli medaljo, nato zajokali od sreče

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,03

1

Fidzi | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Današnji dan bo v zgodovini Fidžija ostal zapisan z zlatimi črkami. Na petek, 8. avgusta 2016, je otoška država z manj kot milijonom prebivalcem osvojila prvo olimpijsko medaljo. Postala je prvak v ragbiju sedmih in poskrbela za nepozabno evforijo.

Osea Kolinisau, Jerry Tuwai, Jasa Veremalua, Leone Nakarawa, Vatemo Ravouvou, Josua Tuisova in Viliame Mata, njihov trener je Ben Ryan, so športni junaki, ki so v zadnjih tednih obnoreli Fidži in se vpisali v zgodovino. V finalu olimpijskih iger v Riu so v ragbiju sedmih premagali Veliko Britanijo z izjemnim rezultatom 43:7. Britancem so zadali boleč udarec, v domovini pa poskrbeli za ogromno slavje.

Majhna država v južnem delu Tihega oceana že dolgo ni znana le po rajskih plažah, ampak tudi ljubezni do ragbija. Vsadili so ji jo Britanci, nekdanji gospodarji, ki so vse do leta 1970 odločali o usodi otočja. Nato je postal Fidži samostojen, strast do ekipnega športa, v katerem ima osrednjo vlogo žoga z jajčasto obliko, pa je ostala še kako prisotna.

Niso se ustrašili pritiska

Veselje športnih junakov Fidžija, države z najmanj prebivalci, ki je letos v Riu osvojila zlato medaljo. | Foto: Guliverimage/Getty Images Veselje športnih junakov Fidžija, države z najmanj prebivalci, ki je letos v Riu osvojila zlato medaljo. Foto: Guliverimage/Getty Images Fidži na olimpijskih igrah nastopa od leta 1956. Prvič so se njegovi športniki za medalje potegovali v Melbournu. Nato so se na največjem športnem dogodku mudili še 13-krat, a vedno ostali brez medalje. Sanjali so o dnevu, ko se bodo športniki iz majhne države, ki leži v južnem delu Tihega oceana, lahko vmešali v boj za odličja. Dočakali so ga šele letos.

Da bi bila lahko to odločilna priložnost, so začutili pred sedmimi leti, ko je Mednarodni olimpijski komite (MOK) v olimpijsko športno družino vrnil ragbi, z naskokom najbolj priljubljen šport na Fidžiju. Takrat je bilo odločeno, da bo v Riu potekal turnir v ragbiju sedmih, ki ga igra le sedem igralcev (in ne 15 kot v običajnem ragbiju). Na Fidžiju so staknili glave, si podali roke in si dejali, da je napočila njihova priložnost. Veliko časa in energije so posvetili olimpijski različici ragbija. V zadnjih letih v njej veljajo za najboljše na svetu, zato so v Rio odpotovali kot resni kandidati za zlato medaljo.

V Braziliji se niso ustrašili pritiska, ampak tekmece premagovali kot po tekočem traku. V finalu so se znesli še nad Veliko Britanijo in čustveno proslavljali zmago. Ko jim je medalje podelila britanska princesa Ana, so ji izkazali ogromno spoštovanje. Vsak se je priklonil in ji po tem, ko je na kolenih prejel medaljo, še zaploskal. Njihova uglajenost je postala vzor, kako je treba upoštevati plemenitost olimpijskih načel. Ko so bili nagrajeni in poslušali himno, so mnogi zajokali od sreče

Angležu želijo podeliti naziv častnega državljana

Beseda Fidži je bil nekaj časa celo najbolj iskana v znanem svetovnem internetnem brskalniku. | Foto: Guliverimage/Getty Images Beseda Fidži je bil nekaj časa celo najbolj iskana v znanem svetovnem internetnem brskalniku. Foto: Guliverimage/Getty Images Otoško državo, ki jo obkrožajo Vanuatu, Tonga in Tuvalu, sestavlja 322 otokov. Naseljena je le tretjina. Fidži, ime je dobil po starem tongovskem izrazu za otoke, je v času finala spominjal na deželo duhov. Ulice so bile prazne, prav tako ceste. Trgovine in poslovalnice so bile zaprte. Večina prebivalcev je prišla v glavno mesto Suva, kjer so se zbrali pred zasloni in spremljali prenos zgodovinskega srečanja z Veliko Britanijo.

Ko je Fidži zmagal, so navijači stopili na ulice, poprijeli za zastave, hupali v avtomobilih in si dali duška. Navijači so jokali od sreče, še večji ponos in zadovoljstvo pa so čutili, ko so videli, da čustev ne morejo brzdati niti njihovi ljubljenci. To je bil največji dan v zgodovini športa dežele, ki si je lahko končno dala duška po dolgem žalovanju zaradi vsega hudega, kar je februarja storil ciklon Winston. Opustošil je državo in vzel 43 življenj.

Po zmagi je bila beseda Fidži nekaj časa celo najbolj iskana beseda v najbolj znanem svetovnem internetnem brskalniku. Trener Ben Ryan, sicer Anglež, se je naposlušal takšnih in drugačnih čestitk. "Ostal sem brez besed. Fantje so očitno najboljše prihranili za konec. Bili so fenomenalni," je dejal Anglež, ki mu želijo navijači Fidžija podeliti naziv častnega državljana.

Na turističnem otoku, kjer vlada vojaška diktatura, se obeta velika proslava. Obljubil jo je predsednik vlade Frank Bainimarama, ki si je v živo ogledal tekme v Riu in na tribunah delil srečo z reprezentanti. Pred desetimi leti je prevzel oblast po državnem vojaškem udaru. Zanimivo je, da ga je začel šele po koncu srečanja v ragbiju med dvema največjima otoškima kluboma, tako rad ima ta šport, na katerega so ponosni v Fidžiju. Po zlati medalji v Riu se je v ljubezen Fidžija in ragbija prepričal tudi svet.

Ne spreglejte