Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 7. 2016,
9.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

1

Natisni članek

Rio 2016 Telekom Slovenije Tanja Žakelj

Torek, 26. 7. 2016, 9.24

6 let, 7 mesecev

Divji spust z najboljšo slovensko gorsko kolesarko Tanjo Žakelj

Če je presenetila v Londonu, zakaj ne bi še v Riu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

1

Gorska kolesarka Tanja Žakelj je po olimpijskem krstu v Londonu večkrat zablestela, popotnica pred drugim olimpijskim nastopom v Riu de Janeiru pa ni najboljša, zato je 27-letna tekmovalka v olimpijskem krosu pri napovedih zelo zadržana.

Tanja Žakelj bo na OI nastopila 20. avgusta | Foto: Tanja Žakelj bo na OI nastopila 20. avgusta "Sezona ni šla, kot bi si želela, a sem se poskušala iz vsake tekme in poraza nekaj naučiti. Zdaj sem vesela, ker je vendarle steklo vse v pravo smer, zato bolj sproščeno tempiram formo na olimpijske igre," razmišlja Tanja Žakelj, ki ima, za razliko od glavnine slovenskih olimpijskih potnikov, še kar nekaj časa za pripravo. Njena disciplina, olimpijski kros, bo namreč v Deodoru v Riu na sporedu šele predzadnji dan iger, torej 20. avgusta.

V Brazilijo iz Kanade  Drugič v karieri v olimpijski reprezentanci. | Foto: Drugič v karieri v olimpijski reprezentanci.

Žakljeva sezone svetovnega pokala ni začela po željah. Vmes je sicer spodbudno nastopila na evropskem prvenstvu, ko je bila sedma, a en teden pozneje znova padla v sivo povprečje.

Na svetovnem prvenstvu, zadnjem velikem testu pred OI, je kmalu po štartu padla čez eno od tekmic, zdrsnila povsem na rep nastopajočih, a se do konca dirke prebila do 22. mesta. To ji je dalo nov zagon, kar je potrdila na svetovnem pokalu v Lenzerheideju, ko je osvojila 16. mesto.

Povsem zadnji test bo imela 7. avgusta na svetovnem pokalu v Kanadi, od koder bo letela naravnost v Brazilijo, v predmestje Ria, kjer bo zunaj olimpijske vasi v miru čaka na svoj drugi olimpijski nastop.

V Londonu deseta

Tanja je sicer na zadnjih olimpijskih igrah prijetno presenetila z desetim mestom, dobre občutke iz Londona pa je prenesla tudi v prvi del novega olimpijskega cikla. Dvakrat je namreč postala evropska prvakinja, slavila pa je tudi zmago v svetovnem pokalu.

A čeprav je v pričakovanjih tokrat zelo zadržana, pa vendarle upa, da bo znova ujela želeni ritem. "Progo v Riu poznam, kajti tam smo imeli preizkusno tekmo oktobra lani. Za letos bodo prav gotovo kaj dodali, spremenili, a je vseeno precej podobna tisti iz Londona. Proga je umetno pripravljena, zato sem trening prilagajala pogojem na progi," pravi Žakljeva, ki bo v Braziliji edina Slovenka v olimpijskem krosu.

Na seznamu olimpijskih kandidatov je bila sicer vse do zadnjega trenutka tudi Blaža Klemenčič, ki pa se je po aferi z dopingom znašla v suspenzu Mednarodne kolesarske zveze, medtem ko športno sodišče v Lozani o njenem primeru še ni odločalo.

Video 360: spust s Tanjo

Na enem od treningov je Žakljeva svoj drsni kolesarski spust opravila tudi s kamero, ki omogoča posnetke v tehniki 360°. Gre za posebno akcijo Olimpijskega komiteja Slovenije in njenega sponzorja Telekoma Slovenije na socialnem spletnem omrežju Twitter, v kateri se beležijo zapisi z značko (hashtagom) #TvitajmoZaNase (štejejo tudi značke #TvitajmoZaNaše, #potvrio, #TvitamZaNase, #riovnas in #riovmeni). Ko bo presežena meja 20 tisoč zapisov oziroma tvitov z eno od omenjenih značk, bo Telekom Slovenije Fundaciji za športnike iz socialno ogroženih okolij doniral deset tisoč evrov.

Ne spreglejte