Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 7. 2016,
12.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

1

Natisni članek

Rio 2016

Sreda, 20. 7. 2016, 12.40

6 let, 6 mesecev

Brazilija v strahu pred IS krepi varnost, podpora igram pada

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

1

Rio 2016 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Brazilska obveščevalna služba (ABIN) je v stanju najvišje pripravljenosti, potem ko je dva tedna pred začetkom iger v Riu de Janeiru neka brazilska islamska skupina javno izrazila pripadnost teroristični organizaciji Islamska država (IS).

Brazilski obveščevalci so na internetu našli spletno stran do zdaj še neznane skupine z imenom Ansar Al Khilafah Brazil, ki prisega zvestobo voditelju IS Abu Bakr Al Bagdadiju.

"Preučujemo vse morebitne varnostne grožnje, do zdaj še ni jasno, ali ta skupina predstavlja nevarnost za olimpijske igre," so zapisali v izjavi za javnost pri ABIN. Brazilci so po napadu prejšnji teden v Nici dodatno povečali varnostne ukrepe, ki med drugim prinašajo več zaščitnih pregrad in varnostnih kordonov.

Igre bodo prinesle več škode kot koristi
Le še 16 odstotkov prebivalcev je izrazilo zelo veliko zanimanje za igre. | Foto: Reuters Le še 16 odstotkov prebivalcev je izrazilo zelo veliko zanimanje za igre. Foto: Reuters Bolj ko se olimpijske igre v Braziliji bližajo, manj podpore imajo pri lokalnih prebivalcih. Po zadnjih raziskavah javnega mnenja v Braziliji je kar 63 odstotkov prebivalcev Ria prepričanih, da bodo OI mestu prinesle več škode kot koristi.

Raziskavo je izvedel časnik Folha de Sao Paulo. Po njenih ugotovitvah je 50 odstotkov prebivalcev olimpijskega mesta popolnoma proti igram, pred tremi leti je bilo tako močnih nasprotnikov le 25 odstotkov.

Povečalo se je število tistih, ki jih igre sploh ne zanimajo: pred tremi leti jih je bilo 28 odstotkov, zdaj 51.

Pri zadnjih raziskavah se verjetno pozna tudi slabši gospodarski položaj v državi. Brazilija je v veliki krizi, zvezna država, v kateri je Rio de Janeiro, je tik pred finančnim zlomom. Brez posojila z vrha države v Brasilii bi jim v Riu zmanjkalo denarja tudi za plače policistov in drugih varnostnikov.
Ne spreglejte