Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
10. 8. 2016,
15.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48

Natisni članek

Danska Brazilija Rio 2016 Neymar

Sreda, 10. 8. 2016, 15.20

6 let, 7 mesecev

Težki časi za brazilski nogomet na OI 2016

Brazilcem grozi nova sramota, Neymarja izdajajo živci

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48
Neymar | Foto Reuters

Foto: Reuters

Brazilska nogometna reprezentanca se je po dveh bledih remijih na olimpijskem turnirju znašla pred zahtevno nalogo. Če v zadnjem krogu skupinskega dela ne bo premagala Danske, lahko izpade že po skupinskem delu, kar bi v deželi, kjer prevladuje nogometna strast, mejilo na nepopisno sramoto.

Brazilski nogometaši so si z dvema neprepričljivima rezultatoma proti JAR in Iraku (obakrat je bilo 0:0) otežili možnosti za napredovanje v izločilni del. Naloga, ki se je po žrebu olimpijskih skupin zdela preprosta, je postala čez noč zahtevna, Brazilce pa pred odločilnim srečanjem duši spoznanje, da jih (če jim ne bo šel na roko neodločen rezultat med Južnoafričani in Iračani) v napredovanje lahko popelje le zmaga nad vodilnimi Danci.

Še bolj kot slabi rezultati in katastrofalna učinkovitost v napadu pa brazilske reprezentante skrbijo vedno glasnejši žvižgi, s katerimi jim razočarani navijači sporočajo, da so ogorčeni nad njihovimi predstavami. Žvižgi so najbolj zaboleli prvega asa Neymarja. O tem, kako daleč sega njegovo razočaranje, je dal v zadnjih dneh med vrsticami vedeti njegov selektor.

"Če našim zvezdnikom ne bomo naklonili spoštovanja, ki si ga zaslužijo, ne bodo več hoteli igrati za reprezentanco," je v pogovoru za brazilski časnik Folha de Sao Paulo dejal selektor olimpijskega moštva Rogerio Micale in dodal, da bi bila to ogromna škoda, saj bi lahko 24-letni Neymar prerasel v najboljšega nogometaša na svetu.

Krizni časi brazilskega reprezentančnega nogometa

Selektor je torej namignil, da bi lahko zvezdnik Barcelone zapustil brazilski tabor, če ga bo gledalci še naprej pozdravljali z žvižgi. Na uvodnih srečanjih, ko je selecao, označen za glavnega favorita za naslov olimpijskega prvaka, zgolj remiziral z JAR in Irakom, jih ni manjkalo. Selektor se je opravičil navijačem za neučinkoviti predstavi, iz godlje pa ga lahko reši le zmaga nad vodilno Dansko, ki gostiteljem napoveduje, da ne namerava tako poceni prodati svoje kože.

Brazilija še ni osvojila olimpijskega zlata. Pred štirimi leti ji je v Londonu v finalu glavno nagrado speljala Mehika. Neymar je takrat že igral za brazilsko reprezentanco. | Foto: Reuters Brazilija še ni osvojila olimpijskega zlata. Pred štirimi leti ji je v Londonu v finalu glavno nagrado speljala Mehika. Neymar je takrat že igral za brazilsko reprezentanco. Foto: Reuters

Brazilski navijači so od nogometne reprezentance na teh igrah pričakovali več. Boleči spomini na katastrofo, ki so jo doživeli na domačih tleh v polfinalu SP 2014 (1:7 proti Nemčiji), pa tudi klavrn izpad na letošnjem južnoameriškem prvenstvu, ko se je selecao poslovil že po skupinskem delu, selektorski stolček pa je zapustil Carlos Dunga, še zdaleč niso pozabljeni. Če bi Brazilija na olimpijskem turnirju izpolnila dolgoletne želje in prvič v zgodovini posegla po zlatu, bi navijačem v kriznih časih brazilskega nogometa, ki se ne more pohvaliti z vidnejšim reprezentančnim uspehom, podarili vsak nekaj zadovoljstva.

Neymar po stopinjah Messija?

Sodeč po uvodnih remijih, v katerih niso niti enkrat zatresli mreže tekmecev, na letošnjih olimpijskih igrah v Braziliji tega filma ne bodo dočakali. Če bodo Brazilci danes ostali praznih rok proti Dancem, ki so vse prej kot naivna ekipa, se bodo neslavno poslovili že po skupinskem delu in si nakopali novo sramoto.

Danci so kot edini v skupini A okusili slast zmage. V drugem krogu so z 1:0 odpravili Južnoafričane. | Foto: Reuters Danci so kot edini v skupini A okusili slast zmage. V drugem krogu so z 1:0 odpravili Južnoafričane. Foto: Reuters

Odgovornost za njo bi moral prevzeti selektor Micale, s posebno pozornostjo pa se čaka odziv Neymarja, najboljšega brazilskega nogometaša, ki nosi kapetanski trak. Bi v tem primeru lahko resnično podal odločitev, da ne bo več zaigral za reprezentanco? Njegov klubski soigralec Lionel Messi je letos po porazu v finalu Copa Americe že šokiral argentinske navijače. Bo podoben udarec doletel njihove zgodovinske tekmece in južnoameriške sosede?

Ne spreglejte