Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
3. 8. 2016,
8.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Natisni članek

Olimpijske igre Rio de Janeiro Pot v Rio

Sreda, 3. 8. 2016, 8.26

6 let, 6 mesecev

Borut Pahor in Miro Cerar si je ne bosta mogla ogledovati v živo

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Udeležbo na uvodni slovesnosti olimpijskih iger v Riu de Janeiru je potrdilo 45 voditeljev držav, čeprav so jih sprva pričakovali okoli sto.

Številni svetovni voditelji so dolgo odlašali z dokončno potrditvijo svoje udeležbe na uvodni slovesnosti, na kateri bo eno glavnih vlog imela slovita brazilska manekenka Gisele Bündchen. Mnogi so se na koncu odločili, da na dogodku ne bodo sodelovali, razlog pa je predvsem politična nestabilnost Brazilije, poroča agencija AP. 

Brazilski senat je namreč maja izglasoval začasno odstavitev predsednice države Dilme Rousseff, njene dolžnosti pa je prevzel podpredsednik Michel Temer. Rousseffova, ki ji grozi tudi sojenje zaradi korupcije, se uvodne slovesnosti kljub vabilu ne bo udeležila. 

Želijo se izogniti protokolarnim nevšečnostim

Vsi ti zapleti bi lahko povzročili protokolarne nevšečnosti, po poročanju brazilskih medijev pravijo diplomati, zato se številni svetovni voditelji dogodka predvidoma ne bodo udeležili.

Organizatorji so sprva napovedovali, da se bo odprtja OI udeležilo okoli sto predsednikov držav in vlad, a je brazilski zunanji minister Jose Serra po poročanju Telegrapha prejšnji teden dejal, da je udeležbo potrdilo "le" 45 šefov držav. Organizatorji so napovedali, da bodo dokončni seznam najpomembnejših gostov objavili šele tik pred odprtjem.

Med do zdaj potrjenimi gosti so:

- francoski predsednik Francois Hollande,

- italijanski premier Matteo Renzi,

- generalni sekretar OZN Ban Ki Mun,

- argentinski predsednik Mauricio Macri,

- nemški predsednik Joachim Guack,

- katarski emir Tamin bin Hamad Al Thani in

- britanska princesa Ana. 

Predsednik Borut Pahor in premier Miro Cerar si bosta odprtje olimpijskih iger lahko ogledala le po televiziji. | Foto: Predsednik Borut Pahor in premier Miro Cerar si bosta odprtje olimpijskih iger lahko ogledala le po televiziji.

Kdo vse bo manjkal?

Odprtja se predvidoma ne bo udeležil ameriški predsednik Barack Obama. Brazilski mediji poročajo, da bo ZDA predvidoma zastopal zunanji minister John Kerry

Kitajci naj bi poslali podpredsednico vlade Liu Yandong, ki je po politični moči v državi daleč za predsednikom Xi Jinpingom in premierjem Li Keqiangom

Tudi slovenski predsednik Borut Pahor in premier Miro Cerar ne bosta odpotovala v Brazilijo. Slovensko politiko bosta zastopala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič ter generalni direktor direktorata za šport Boro Štrumbelj, ki bosta na olimpijske igre v Rio de Janeiro odpotovala danes, vrnila pa se bosta 12. avgusta. Stroški letalskih vozovnic za oba bodo skupaj znašali 5.382,86 evra, stroške bivanja pa krijejo organizatorji, pojasnjujejo v vladnem uradu za komuniciranje.

Zaradi notranjepolitičnega dogajanja, ki je sledilo britanskemu glasovanju za brexit, v Brazilijo ne bo odpotovala nova premierka Theresa May.

Ruski predsednik Vladimir Putin se dogodka ne namerava udeležiti, je konec julija dejal njegov predstavnik Dmitrij Peskov. V ozadju je najverjetneje razkritje o sistematičnem in državno vodenem dopingiranju športnikov, zaradi česar na igrah ne bodo nastopili ruski atleti.

Predvidoma bosta na odprtju manjkala tudi nemška kanclerka Angela Merkel in španski premier Mariano Rajoy, japonski premier Shinzo Abe pa se bo udeležil le sklepne slovesnosti. 

Ne spreglejte