Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Torek,
16. 8. 2016,
7.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Natisni članek

Usain Bolt Wayde Van Niekerk atletika Rio 2016

Torek, 16. 8. 2016, 7.00

6 let, 7 mesecev

Bolt napovedal svetovni rekord in obračun z van Niekerkom

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55
Usain Bolt Rio 100 m finale | Foto Reuters

Foto: Reuters

Usain Bolt je z olimpijsko zmago na 100 metrov uspešno začel svojo operacijo "trojni trojček", a se s tem ne misli zadovoljiti. V teku na 200 metrov želi zmagati z novim svetovnim rekordom.

Usain Bolt je postal prvi, ki je na tretjih zaporednih olimpijskih igrah osvojil zlato v teku na 100 metrov. To želi storiti tudi v teku na 200 metrov in štafetnem teku 4 x 100 metrov, kjer ne bo odvisen le od sebe, temveč tudi od reprezentančnih kolegov, a glede na razplet teka na 100 metrov ima tudi v štafetni preizkušnji Jamajka boljše možnosti od ZDA.

"Res si želim svetovni rekord"

Pohod proti osmi zlati olimpijski medalji bo začel danes, ko bo na sporedu predtek na 200 metrov, v sredo ga čaka polfinale in v četrtek veliki finale. Tam želi teči najhitreje do zdaj. "Res si želim rekorda v teku na 200 metrov. Če se bom po polfinalu dobro spočil, obstaja možnost, da mi uspe. Na daljši razdalji sem precej bolj samozavesten. Tek na 100 metrov je zame vedno najtežji," je po zmagi na kraljevski razdalji dejal Jamajčan.

Svetovni rekord v teku na 200 metrov znaša 19,19, Jamajčan pa ga je postavil na svetovnem prvenstvu v Berlinu leta 2009. | Foto: Getty Images Svetovni rekord v teku na 200 metrov znaša 19,19, Jamajčan pa ga je postavil na svetovnem prvenstvu v Berlinu leta 2009. Foto: Getty Images

A zmagovalni čas v teku na 100 metrov ne obeta tako hitrega teka, kot ga Bolt obljublja. Na svetovnem prvenstvu v Berlinu, kjer je Bolt postavil aktualna svetovna rekorda, je pred 200-metrsko preizkušnjo 100 metrov pretekel v 9,58, kar je 23 stotink hitreje, kot je tekel na olimpijskem štadionu v Riu.

Kdaj se bosta pomerila Usain Bolt in Wayde van Niekerk?

 | Foto: Getty Images Foto: Getty Images V noči na ponedeljek je poleg Bolta za atletski šov poskrbel tudi Južnoafričan Wayde van Niekerk, ki je s časom 43,03 postavil svetovni rekord na 400 metrov. Bolt in Van Niekerk, ki sta pred olimpijskimi igrami opravila tudi nekaj skupnih treningov na Jamajki, sta si po zmagah čestitala in oba izrazila željo, da se nekoč pomerita med seboj.

To se gotovo ne bo zgodilo v teku na 400 metrov, saj ima Jamajčan, kljub večletni želji njegovega trenerja je to disciplino črtal s svojih načrtov, drugačno zamisel: "Z njim bi se rad pomeril v teku na 300 metrov. Mislim, da bi bila to odlična tekma." Do obračuna naj bi prišlo prihodnje leto.
Ne spreglejte