Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
11. 8. 2016,
22.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Rio 2016

Četrtek, 11. 8. 2016, 22.36

6 let, 6 mesecev

Judo, ženske, do 78 kg

Ana Velenšek poskrbela za slovenski komplet olimpijskih kolajn

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Po zlati kolajni Tine Trstenjak in srebrni Petra Kauzerja je na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru bronasto kolajno osvojila judoistka v kategoriji do 78 kilogramov Ana Velenšek.

Poročevalec iz Ria Martin Pavčnik | Foto:

"Ne najdem besed, s katerimi bi povzela, kaj doživljam. Potem ko sem si pretekli mesec poškodovala koleno, sem bila povsem na tleh. A pobrala sem se. S trenerjem Marjanom Fabjanom sva se odločila: Na vse ali nič! Zdaj imam bronasto olimpijsko kolajno," je kmalu po tem, ko je v tekmi za tretje mesto ugnala Nemko Luise Malzahn in osvojila bronasto olimpijsko kolajno, zadovoljno pripovedovala Ana Velenšek.

Ana oziroma uradno Anamari Klementina Velenšek je Sloveniji priborila tretjo kolajno na OI 2016. | Foto: Stanko Gruden, STA Ana oziroma uradno Anamari Klementina Velenšek je Sloveniji priborila tretjo kolajno na OI 2016. Foto: Stanko Gruden, STA

Nastopila je s hudo poškodbo levega kolena (strgana sprednja križna vez in natrgana notranja stranska vez), zaradi česar je morala dodobra prilagoditi način boja in večkrat stisniti zobe. Za nameček so tekmice večkrat napadale njeno šibko točko. A na koncu je s tremi zmagami in polfinalnim porazom dosegla uspeh kariere. "Če ne bi šlo za olimpijske igre, ne bi tvegala," je priznala Velenškova.

Američanka kot nerešljiva uganka

In kakšna je bila bronasta pot nove slovenske športne junakinje? Na poti do polfinala je 25-letna Celjanka na podlagi tekmičine kazni ugnala Ukrajinko Viktorio Tursk in v četrtfinalu še Kubanko Yalennis Castillo. Ta je, potem ko se je znašla v čvrstem prijemu Slovenke, z roko nakazala predajo, zgolj nekaj trenutkov zatem pa burno odreagirala in sodniku dopovedovala, da tega ni storila. Posnetek je njeno predajo zgolj potrdil.

Odločilna je bila zmaga nad Nemko Luise Malzahn. | Foto: Stanko Gruden, STA Odločilna je bila zmaga nad Nemko Luise Malzahn. Foto: Stanko Gruden, STA

Pohod svetovne prvakinje je v polfinalu zastavila Američanka Kayla Harrison, sicer dolgoletna nerešljiva uganka. V Riu je še devetič zapored ugnala Velenškovo, ki je po dveh minutah tekmici dvoboj predala. Vseeno je nato stisnila zobe in s čvrstim prijemom predčasno z blazine odpravila tudi nemško tekmico v boju za bron.

Fabjan: Nikoli več

"Še pred mesecem in pol za Ano ni bilo rešitve. Diagnoze so pokazale, da ne bo potovala v Rio. Jaz sem ji obljubil, da bo nastopila, v klubu pa sem dejal, da se bo vrnila s kolajno. Za nami je zelo naporen mesec. Takšnih tednov si v življenju ne želim nikoli več. Še danes ji je koleno dvakrat obrnilo. Vedel sem, da bo osvojila odličje, če bo v tekmi za bron izkoristila pravi trenutek," je po čestitkah bronasti varovanki dejal trener Marjan Fabjan.

Oče slovenskih kolajn v judu: Marjan Fabjan | Foto: Stanko Gruden, STA Oče slovenskih kolajn v judu: Marjan Fabjan Foto: Stanko Gruden, STA

Četrte igre, četrta kolajna

Z Velenškovo so se v Riu končali tudi slovenski nastopi v judu, ki so podaljšali niz osvajanja kolajn na največjih tekmovanjih. Slovenija se namreč, poleg rednega osvajanja kolajn na evropskih in svetovnih prvenstvih, na še četrtih zaporednih olimpijskih igrah veseli kolajne. Pred dvanajstimi leti je v Atenah bronasto kolajno v vitrino kluba z Lopate obesila Urška Žolnir, ki je nato pred štirimi leti postala olimpijska prvakinja. Vmes, leta 2008 v Pekingu, je olimpijski bron osvojila še Lucija Polavder, v poglavju Rio 2016 pa sta imeli glavno besedo zlata judoistka v kategoriji do 63 kilogramov Tina Trstenjak in četrtkova junakinja Velenškova.

Judo, ženske, do 78 kg:

Zlato:  Kayla Harrison (ZDA)
Srebro: Audrey Tcheumeo (Fra)
Bron:   Anamari Klementina Velenšek (Slo)

        Mayra Aguiar (Bra)

Ne spreglejte