Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
8. 8. 2016,
12.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,35

2

Natisni članek

Rio 2016

Ponedeljek, 8. 8. 2016, 12.00

6 let, 6 mesecev

Ameriški košarkarji v Riu dneve in noči preživljajo na luksuzni ladji #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,35

2

Da imajo ameriški košarkarji na olimpijskih igrah poseben status, je vsem jasno. Ker so svetovno prepoznavni zvezdniki, so jih spet umaknili iz olimpijske vasi. Nastanjeni so na luksuzni ladji Silver Cloud.

Vse od leta 1992 se ameriški košarkarji izogibajo olimpijski vasi, v kateri živijo športniki v času olimpijskih iger. Razlog za takšno odločitev je velika prepoznavnost. Če bi košarkarji iz lige NBA prebivali med preostalimi športniki, ne bi imeli miru, saj bi jih ogromno udeležencev olimpijskih iger prosilo za avtograme ali skupne fotografije. Imena Kevin Durant, Carmelo Anthony, Klay Thompson … so namreč velik magnet.

V Atenah leta 2004 so premierno prebivali na ladji, a na koncu kljub temu niso postali olimpijski prvaki. V polfinalu so jih premagali poznejši prvaki Argentinci. V Pekingu 2008 in Londonu 2012 so tako košarkarji kot košarkarice prebivali v posebnem hotelu.

Letos so spet nastanjeni na ladji, ki pa ni kar tako. Američani so najeli luksuzno ladjo Silver Cloud, ki sprejme 296 potnikov. Za razliko od športnikov v olimpijski vasi košarkarji nimajo težav s puščanjem vode, na primer, saj je vse na takšni ravni, da se počutijo udobno. Na ladji imajo svoj fitnes, velik bazen, udobne sobe in vse udobje, ki si ga zamislijo oziroma so ga vajeni v času igranja v ligi NBA.

"Ladja, na kateri smo nastanjeni, je zelo lepa," je dejala članica ameriške reprezentance Angel McCoughtry, ki nastopa na svojih drugih olimpijskih igrah. Dodala je: "Bodimo pošteni. Kako bi naša moška ekipa prebivala v olimpijski vasi? Vsi bi jih nenehno bombardirali. Ne bi imeli nobenega miru."

Zanimivo pa je, da nekateri svetovni zvezdniki nimajo težav z bivanjem s preostalimi športniki v olimpijski vasi. Številka ena svetovnega tenisa Novak Đoković, ki je ponoči izpadel proti Argentincu Juanu Martinu del Potru, je namreč pomešan s preostalimi, enako tudi izjemni plavalec Michael Phelps, ki spet blesti na OI. V vasi se je pojavil tudi morda največji zvezdnik olimpijskih iger Usain Bolt, od katerega spet pričakujejo izvrstne šprinterske predstave.

 

Lepote Silver Clouda

Direktor ameriške košarkarske reprezentance Jerry Colangelo je selitev na ladjo obrazložil tudi z vidika varnosti: "Naši igralci so verjetno najbolj znani športniki na svetu. Ne moremo jih kar vreči v olimpijsko vas, kjer je ogromno športnikov. Moramo jih zaščititi. Vendarle so naša dragocenost."

Do košarkarjev in košarkaric prav tako ne morejo priti navijači, saj je okoli ladje ograja, ob njej pa veliko varnostnikov z detektorji za kovino.

Sicer pa je na olimpijskih igrah 46 košarkarjev drugih narodnosti, ki si kruh služijo v ligi NBA, in 26 košarkaric iz lige WNBA (ženska različica NBA). Ti za razliko od Američanov prebivajo v olimpijski vasi. Pau Gasol, Ricky Rubio, Jose Calderon, Manu Ginobili, Andrew Bogut … so na družbenih omrežjih pokazali, da se imajo tam prav dobro.

In kdo bo na koncu osvojil zlato košarkarsko medaljo? Tako med moškimi kot tudi pri dekletih bi bila velika senzacija, če to ne bi uspelo Američanom in Američankam.

Ne spreglejte