Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 8. 2016,
15.50

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Rio 2016

Petek, 19. 8. 2016, 15.50

6 let, 7 mesecev

Sto olimpijskih odličij za ZDA

Ameriški športniki s stotimi kolajnami podirajo rekorde. Kje so njihove meje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Ameriški športniki so na olimpijskih igrah v Riu do zdaj osvojili sto kolajn, od tega 35 zlatih, 33 srebrnih in 32 bronastih. Zagotovo se bo njihova bera odličij še povečala. Največ kolajn je Američanom priboril plavalec Michael Phelps, blizu sta mu bili telovadka Simone Biles in plavalka Katie Ledecky.

Michael Phelps je bil na teh igrah petkrat zlat, in sicer na 200 metrov delfin, 200 metrov mešano in v štafetah 4 x 200 metrov prosto, 4 x 100 metrov mešano, 4 x 100 metrov prosto. Srebrno kolajno je dobil na 100 metrov delfin.

Legendarni plavalec, ki se bo po Riu upokojil, ima skupaj 28 olimpijskih kolajn, od tega kar 23 zlatih, poleg tega pa še tri srebrne in dve bronasti. Kraljeval je na vseh olimpijskih igrah od Aten pred 12 leti naprej.

Za mlado Simone Biles so to prve igre, na katerih je osvojila pet kolajn, od tega štiri zlate in eno bronasto. S štirimi zlatimi odličji je postala peta telovadka v zgodovini, ki ji je to uspelo na istih olimpijskih igrah.

Telovadka Simone Biles iz Ria de Janeira odhaja s petimi kolajnami, od tega ima štiri zlate.  | Foto: Reuters Telovadka Simone Biles iz Ria de Janeira odhaja s petimi kolajnami, od tega ima štiri zlate. Foto: Reuters

Katie Ledecky je bila zlata štirikrat, in sicer na 200 metrov prosto, 800 metrov prosto, 400 metrov prosto in v štafeti 4 x 200 metrov prosto. Srebro si je priplavala v štafeti 4 x 100 metrov prosto.

Med plavalkami je bila uspešna tudi Madeline Dirado. Zlato je osvojila na 200 metrov hrbtno in v štafeti 4 x 200 metrov prosto, poleg tega pa še srebro na 400 metrov mešano in bron na 200 metrov mešano.
        
Dve zlati kolajni in dve bronasti si je v Riu priplaval tudi Adrian Nathan, po dve zlati in dve srebrni pa Simone Manuel.

Bogato bero kolajn so si Američani nabrali tudi v atletiki. Kerron Clement je bil zlat v teku na 400 metrov z ovirami, Ashton Eaton v deseteroboju, Jeff Henderson v skoku v daljino, Ryan Crouser v suvanju krogle, Christian Taylor v troskoku, Brianna Rollins na 100 metrov z ovirami, Dalilah Muhammad na 400 metrov z ovirami, Tianna Bartoletta v skoku v daljino in Michelle Carter v suvanju krogle.

Tudi plavalka Katie Ledecky bo iz Brazilije prinesla štiri zlate in eno srebrno medaljo. | Foto: Getty Images Tudi plavalka Katie Ledecky bo iz Brazilije prinesla štiri zlate in eno srebrno medaljo. Foto: Getty Images

Američani so na teh igrah postavili tudi 11 rekordov.

Pred začetkom iger so imele ZDA 975 zlatih kolajn, 757 srebrnih in 669 bronastih, kar jih postavlja na vrh po številu osvojenih odličij v zgodovini olimpijskih iger.

Ameriška ekipa v Riu šteje 567 športnikov, tekmujejo pa v 38 športih.

 

Ne spreglejte