Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 9. 2016,
13.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Pat Hickey Kevin Mallon Rio 2016 MOK Thomas Bach

Nedelja, 11. 9. 2016, 13.44

6 let, 6 mesecev

Pat Hickey in Kevin Mallon

Afera z vstopnicami: Irca ostajata v Braziliji in čakata na sojenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Vstopnice Rio 2016 | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Škandal z nezakonito preprodajo olimpijskih vstopnic, ki je izbruhnil med poletnimi igrami v Riu de Janeiru, bo doživel sodni epilog. Sodnica na posebnem brazilskem sodišču Juliana Leal de Melo je sprejela obtožnico državnega tožilca Marcusa Kaca proti obtoženim, med katerimi je tudi visoki predstavnik irskega olimpijskega komiteja Pat Hickey.

Irec Pat Hickey je obtoženec z najvišjim položajem v hierarhiji Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki ga je brazilska policija prijela zaradi velikega škandala na letošnjih poletnih olimpijskih igrah, prvih v kateri od južnoameriških držav.

Enainsedemdesetletnega Irca – pred aretacijo je bil predsednik irskega olimpijskega komiteja, član izvršnega odbora Mednarodnega olimpijskega komiteja ter prvi mož Evropskih olimpijskih komitejev (Eoc), s teh funkcij je začasno odstopil –, so aretirali 17. avgusta v luksuznem hotelu Windsor Marapendi, v katerem so bili nastanjeni vsi najvišji predstavniki Mednarodnega olimpijskega komiteja, vključno s prvim med enakimi, predsednikom Mok Nemcem Thomasom Bachom.

Hickey je skoraj dva tedna preživel v strogo varovanem zaporu v Riu Bangu 10. Zaradi slabega zdravstvenega stanja so ga konec meseca izpustili na prostost, a je moral ostati v Braziliji, saj so mu odvzeli potni list.

Policija ga je v hotelu ujela med prodajo

Pat Hickey je še vedno v Braziliji. | Foto: Reuters Pat Hickey je še vedno v Braziliji. Foto: Reuters Med desetimi obtoženci je prav tako Irec Kevin Mallon. Njega je brazilska policija prijela tik pred slovesnim začetkom iger 5. avgusta. Gre za enega od direktorjev podjetja britanskega podjetja THG, ki se ukvarja s trženjem in prodajo paketov gostoljubnosti za športne in poslovne dogodke.

Pri Mallonu je policija zasegla več kot tisoč vstopnic za dogodke na olimpijskih igrah, med njimi so bile tudi takšne, naslovljene na irski olimpijski komite.

Seveda teh vstopnic ne bi smel imeti pri sebi, še manj pa jih prodajati za bajni zaslužek. Policija je Mallona ujela v hotelu med prodajo vstopnic. Med zaseženimi so bile tudi vstopnice za slovesnost ob odprtju, ki so stale 1.400 dolarjev, prodajal pa jih je za kar osem tisoč ameriških dolarjev.

Brazilsko tožilstvo obtoženim očita dogovarjanje in združevanje z namenom storitve kaznivih dejanj, nezakonito preprodajo vstopnic, špekulacije z vstopnicami, organiziranje črnega trga, krajo, pranje denarja in davčne utaje, so na podlagi brazilskih informacij ob koncu tedna poročali britanski in irski mediji. Med obtoženimi so tudi Michael Glynn, Ken Murray, Eamonn Collins, Maarten Van Os, David Patrick Gilmore, Martin Studd in Barbara Zancope Carnieri.

Obsežno dokazno gradivo

Sodnica je ob tem izdala navodilo, da Hickeyju in Mallonu zadržijo njuna potna lista, kar pomeni, da dejansko ostajata v hišnem priporu ter da ne bosta smela zapustiti države. Hickeyju je naložila tudi javljanje vsakih 20 dni. Njegovi zagovorniki pričakujejo, da bodo njihovi stranki vendarle vrnili potni list ter mu pustili vrnitev na Irsko.

Slovenija je na olimpijskih igrah v Riu osvojila štiri medalje. Za zlato odličje je poskrbela judoistka Tina Trstenjak. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Slovenija je na olimpijskih igrah v Riu osvojila štiri medalje. Za zlato odličje je poskrbela judoistka Tina Trstenjak. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Brazilsko tožilstvo je na sodišče oddalo osem tisoč strani dokaznega gradiva, brazilska policija pa je želela govoriti tudi s predsednikom Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Bachom.

Julija 2015 mu je namreč Hickey poslal elektronsko sporočilo, v katerem ga je spraševal, ali potrebuje več vstopnic za Rio, kot jih je za londonske pred štirimi leti. "Bach mu ni odgovoril, toda vemo, da je Hickey dobil 296 dodatnih vstopnic, in o tem želimo vprašati predsednika Moka," je pred dnevi povedal Ricardo Barbosa de Souza, član preiskovalne ekipe.

Prvič po letu 1984 na paraolimpijskih igrah ni bilo predsednika Moka

Thomas Bach se ni udeležil odprtja paraolimpijskih iger v Riu. | Foto: Reuters Thomas Bach se ni udeležil odprtja paraolimpijskih iger v Riu. Foto: Reuters Iz Moka so takšna namigovanja zavrnili, češ da brazilske oblasti Moka in Bacha niso obvestile, da želijo z Bachom govoriti v okviru preiskave preprodaje vstopnic za olimpijske igre v Riu de Janeiru. Bach je sicer odpovedal udeležbo ne paraolimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

Namesto odprtja paraolimpijskih iger se je v Berlinu udeležil državnega pogreba nekdanjega nemškega predsednika Walterja Scheela. Ker se je prvič po letu 1984 zgodilo, da predsednika Moka ni bilo na paraolimpijske igre, so se v brazilskih medijih že pojavila namigovanja, da naj bi udeležbo odpovedal prav zaradi preiskave.

Ker je Hickey odstopil tudi kot predsednik Evropskih olimpijskih komitejev, je začasno njegovo funkcijo prevzel podpredsednik, Slovenec Janez Kocijančič.

Brazilski organi pregona sumijo, da je bila vrednost nelegalnega posla s preprodajo vstopnic vsaj tri milijone ameriških dolarjev. Prav Irec naj bi bil ključni člen v nelegalni verigi preprodajalcev.

Ne spreglejte