Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 4. 2014,
13.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 4. 2014, 13.16

8 let

Zakaj na Dunajski cesti preštevajo kolesarje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prejšnji konec tedna so na Dunajski cesti v Ljubljani postavili števec za kolesarje, na katerem se izpisuje število kolesarjev, ki dnevno (pravilno) prikolesarijo mimo. Zakaj ga potrebujemo?

Javna agencija RS za varnost prometa (AVP) je v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana prejšnji konec tedna na Dunajski cesti v Ljubljani, v bližini stolpnice Delo, postavila števec za mimovozeče kolesarje s prikazovalnikom, prvim takšne vrste v Sloveniji.

Šteje le pravilno vozeče kolesarje

Zanimivo je, da števec, ki je že prvi dan zmotil nekatere mimoidoče, ki so ga popisali z razpršilcem in razbili prikazovalnik ter ga za dan spravili iz obtoka, prešteva le tiste kolesarje, ki po kolesarski stezi pripeljejo pravilno, se pravi v smeri proti središču mesta.

Orodje za spodbujanje in promocijo varnega kolesarjenja

Po besedah Vesne Marinko iz Sektorja za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pri AVP, z vključitvijo v pilotni projekt Rosee (Road Safety in South East European regions), ki je namenjen šibkejšim udeležencem v prometu, sledijo izkušnjam iz tujine, kjer se je števec izkazal kot učinkovito orodje za spodbujanje in promocijo varnega kolesarjenja, hkrati pa predstavlja zabaven in informativen pripomoček.

Signal: kolesarjenje je prioriteta

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, kolesarski števec predstavlja povezavo med infrastrukturnim ukrepom in statističnimi podatki (štetje kolesarjev) na transparenten, interaktiven in zabaven način. "Učinek kolesarskega števca je pošiljanje jasnega signala skupnosti, da je kolesarjenje prioriteta, vsak kolesar pa dobi občutek, da je opazen in upoštevan. Tudi praktična funkcija kolesarskega števca ni zanemarljiva, saj omogoča stalno spremljanje ažurnih podatkov o številu kolesarjev ter zbiranje in obdelovanje teh podatkov upravljavcu ceste (npr. občini) ali drugim organom. Pravočasni in zanesljivi podatki lahko igrajo pomembno vlogo pri načrtovanju in financiranju določenih infrastrukturnih ukrepov za kolesarje."

Projekt poleg Slovenije zajema še pet drugih držav jugovzhodne Evrope: Italijo, Romunijo, Madžarsko, Grčijo in Bolgarijo, njegov namen pa je izboljšanje varnosti v primarnih in sekundarnih cestnih omrežjih oziroma naseljih in glavnih cestah. Na AVP si želijo, da bi to v Sloveniji postala praksa, zato računajo, da bodo v Sloveniji postavili vsaj še deset števcev.

Projekt Rosee se izvaja že od oktobra 2012 in bo trajal vse do septembra letos, zanj pa je namenjenih skoraj 2,2 milijona evrov.

Podoben projekt se izvaja tudi v Mariboru, kjer je AVP v sodelovanju z občino na Slomškovem trgu uvedel inovativni prometnotehnični ukrep sharrow, ki kolesarjem omogoča enakovredno vključitev v promet s souporabo voznega pasu z motornimi vozili.

Ne spreglejte