Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 4. 2015,
13.26

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

tek Krka advertorial

Četrtek, 23. 4. 2015, 13.26

2 meseca

Wings for Life: Ste prepričani, da ste izbrali prave tekaške copate? (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tekli boste tako dolgo, dokler vas avtomobil ne bo dohitel. Takšna je filozofija dobrodelnega teka Wings for Life. Toda še preden se boste pognali s štarta, preverite kakovost svoje opreme.

Wing for Life je tek s pomenom, je prireditev, ki se bo hkrati dogajala v 30 državah sveta in na kateri bodo tekači tekli za tiste, ki sami ne morejo.

Prireditev bo že drugo leto tudi pri nas, s štartom v Ljubljani in ciljem ... V neznano. Wings for Life ni običajen tek, je tek brez pravega cilja in je tek, katerega štartnina gre v celoti v dobrodelne namene, in sicer za fundacijo Wings for Life, ki financira raziskave za poškodbe hrbtenjače.

Najboljši bodo pretekli več kot 100 kilometrov

Kako dolgo boste tekli, je odvisno predvsem od vaše pripravljenosti. Start dobrodelnega teka je v središču Ljubljane, noge pa vas bodo lahko ponesle zelo daleč, iz Ljubljane mimo Domžal, Kamnika, Komende, vse do Brnika in nazaj proti prestolnici mimo Pirnič čez Tacen, pa vse do Stožic, Dravelj, Brda do središča mesta, kjer ste pravzaprav začeli.

Toda začetek vaše tekaške pustolovščine ni na štartnem mestu, ampak že v trgovini, ko boste izbirali športne copate.

Kakšna je stanje vaših tekaških copat?

"Tekaške copate so tekačeva osnovna oprema," nam je na vprašanje, kako kupiti najboljše tekaške copate za svoj denar, svetoval tekaški trener Peter Kastelic, ki poudarja, da je pred nakupom pomembno, da poznamo svoje stopalo in tudi način teka. Upoštevati je treba predvsem naslednje kriterije:

‒ Anatomija stopala: široko ali ožje stopalo, visok ali nizek stopalni lok. Tekači s ploskim stopalom potrebujejo copate s poudarjenim stopalnim lokom, ki nogi daje potrebno oporo. Za tekače s ploskim stopalom je še posebej ključno, da izberejo obutev, ki je pri prstih udobna, da se kosti stopala in prstov ne deformirajo.

‒ Način teka: pri določanju načina teka je pomembno, da opazujete, kako zvračate stopalo med tekom. Pri tem ločimo pronatorje (tekači, katerim se stopalo zvrača navznoter), nevtralne tekače in supinatorje (stopalo se zvrača navzven). Supinatorji imajo zelo visok stopalni lok in ker se stopalo zvrača navzven, slabše blaži udarce ob tla. Ravno zato je pomembno, da supinatorji izberejo copate z močnejšim blaženjem udarcev.

Poleg poznavanj kriterijev za nakup športnih copatov je treba vedeti tudi, kdaj je naša obutev že odslužena in potrebuje zamenjavo. Proizvajalci sicer svetujejo, da je treba copate zamenjati že po 500 ali 700 kilometrih, vendar Peter ob tem dodaja, da so takšni kriteriji pogosto preveč splošni: "V resnici lahko copate uničimo že veliko prej, če imamo čezmerno pronacijo." Veliko prej pa jim bomo uničili tudi, če ne bomo kupili copat, ki so primerne našemu stopalu in načinu teka.

Zaradi napačnih tekaških copat se pojavijo tudi poškodbe

Zelo pomembni vlogi kakovostnih in primernih športnih copat sta dobra stabilizacija stopala in blaženje sile udarcev ob tla, pri čemer ščitijo naše sklepe. Pronatorji potrebujejo večje blaženje in zato copate s čvrstejšim notranjim delom podplata. Prav prevelika pronacija pa je lahko razlog za pogostejše poškodbe.

Kako zelo pomembna je obutev, nas je opozorila tudi fizioterapevtka Blanka Koščak Tivadar. "Če je obutev premajhna, lahko nastanejo deformacije palca, posledično lahko nastane kladivasti prst," poleg omenjenega pa premajhne tekaške copate lahko povzročijo tudi trdo kožo na podplatih, otiščance in kurja očesa. Pogosta so tudi vnetja stopal.

Najbolj značilni poškodbi preveč toge obutve sta vnetje ahilove tetive in tekaško koleno.

Ne spreglejte