Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 5. 2015,
14.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Red Bull Goni Pony

Četrtek, 28. 5. 2015, 14.11

6 let, 7 mesecev

Vsak Slovenec mora enkrat na Triglav, vsak kolesar pa na Vršič. Najbolj zagrizeni celo s ponyjem!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Matevž Oman se z druščino, ki si je nadela ime Pony Team Profesjonal, 6. junija z legendarnimi ponyji in v originalni retro kolesarski opravi iz 80. let odpravlja na Vršič.

Vzpon na Vršič, najvišji cestni prelaz v Sloveniji, ima med kolesarji posebno težo, celo takšno, da med njimi velja nekakšno prikrito pravilo, ki pravi, da mora vsak pravi kolesar vsaj enkrat v življenju prikolesariti nanj.

To so s pridom izkoristili tudi pri podjetju Red Bull, kjer so za 6. junija 2015 razpisali zabavno-rekreativno prireditev Red Bull Goni Pony. Udeleži se je lahko vsak, ki se mu bo do takrat uspelo opremiti z legendarnim kolesom pony, ki so ga vozile generacije v 60., 70. in 80. letih prejšnjega stoletja, in bo do takrat tudi kondicijsko dovolj suveren.

Vroča "roba"

Ponyji so v teh dneh še posebej vroča "roba". Z iskanjem svojega se je precej namučil tudi Matevž Oman, ki je ob omembi dogodka Goni Pony veselo zastrigel z ušesi in se nemudoma vrgel v iskanje svojega 20-palčnega lepotca. Ta je v obdobju, ko je "zažigal", lahko le sanjal o razkošju prestav.

Spomin na brezskrbno otroštvo

"V otroštvu sem seveda tudi jaz vozil ponyja in ko sem izvedel, da se obeta tak dogodek, je otrok, ki se še vedno skriva v meni, glasno zakričal, da je to prava priložnost zanj," se je razgovoril 27-letni Gorenjec, ki je na iskalni misiji za ponyjem prekrižaril vso Slovenijo, na koncu pa ga je našel pri sosedi.

"Gospa si je pony kupila za svojo prvo plačo in je bila nanj kar nekoliko čustveno navezana, zato me ni presenetilo, ko so se ji ob predaji orosile oči," je povedal Matevž.

Pravi, da je bilo kolo sicer že ob sosedski primopredaji v dokaj zglednem stanju, a da ne bi bil pravi moški, če ne bi pri njem našel nekaj malenkosti, ki jih je bilo treba popraviti. Od menjave dinama in sedežne preobleke do menjave pletenice na sprednji zavori, osvežitve torpedne zavore (tiste, s katero smo zavirali na pedalu) ter kozmetičnih popravkov, kot sta barvanje in poliranje.

Kolo je zelene barve (Matevž jo je označil za kombinacijo barve trave in kuščarja) in se "prelomi", kar omogoča lažje zlaganje.

Stavi na gorenjsko trmo

Naš sogovornik se je z novo kolesarsko pridobitvijo že povzpel na Jošt (šlo je skoraj povsem do vrha, najstrmejši klanec je ponyja vlekel za "ušesa"), Vršiča pa do dneva D ne bo izkusil, saj se bo raje prepustil dejavniku presenečenja.

V Omanovi ekipi Pony Team Profesjonal naj bi bilo sedem kolesarjev – vsi so iz Kranja in okolice –, a sta za zdaj dva še brez kolesa in torej še vedno na iskalni misiji.

Ker na tekmi šteje tudi umetniški vtis, se bodo kolesarji ekipe Pony Team Profesjonal dogodku primerno tudi retro opremili. S starimi bidoni, oblačili, v katerih se je kolesarilo v prejšnjem stoletju, iščejo pa tudi stare kolesarske čelade, ki bi si jih z veseljem nadeli. Če jim bodo organizatorji dovolili, bodo aktivirali tudi star BMW E30, letnik 1986, ki jim bo v maniri največjih kolesarskih dirk služil kot spremljevalno vozilo.

Kako do ponyja?

Če ste tudi vi eden izmed tistih, ki v teh dneh mrzlično iščejo svoj primerek kolesa pony, predlagamo pogled na spletni portal z rabljeno opremo www.bolha.si, skok na Dolgi most, kjer vsako nedeljo poteka boljši sejem, ali pa obiščite virtualno tržnico na družabnih omrežjih, kjer si pomagajte z uporabo hashtaga #ponymarket.

Ne spreglejte