Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Četrtek,
18. 10. 2012,
19.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 18. 10. 2012, 19.52

8 let

Vijuganje iz Lepene do Krnskega jezera

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Napovedujejo čudovit konec tedna. Kot nalašč za planinsko turo! Povabimo vas v Posočje. Iz doline Lepena vodi lahka pot do Krnskega jezera. Dobri dve uri za vso družino.

Pohod do Krnskega jezera, ki leži v osrčju Julijskih Alp, je eden lažjih iz Posočja. Do 16 metrov globoko jezero je nastalo v kotanji pod ledenikom med vrhovoma Lemež in Šmohor. Tristo osemdeset metrov dolgo in 150 metrov široko jezero napajajo vode iz hudournikov in izpod melišč. V bližini je Dom pri Krnskih jezerih, kjer je možno prenočiti, če se odpravljate na kakšnega od bližnjih dvatisočakov. Do 2.244 metrov visokega Krna je še dobri dve uri hoje.

Izhodišče ture je Dom dr. Klementa Juga v Lepeni. Gre za stransko dolino doline reke Soče. Iz Primorske in Notranjske se boste pripeljali iz smeri Nove Gorice, odcep desno za Lepeno pa sledi nekaj minut za Bovcem. Za vse ostale pa bo najhitrejša pot prek Gorenjske in nato ali čez Vršič ali čez prelaz Predel (prek Italije). Slednji je nekaj minut daljši, a je cesta boljša. Iz Ljubljane ste denimo v Lepeni v dobrih dveh urah. Krasen izlet z avtom in prijetna pohodna tura - to bo čudovit enodnevni izlet.

Parkirajte in nekaj metrov za domom začnite vzpon. Ta je dobro markiran. Sem in tja sicer je kakšna bližnjica, a gotovo ne boste zašli. Po približno desetih minutah se pot razcepi - leva pot je strmejša, bolj obljudena, desna pa položnejša. Izberite slednjo. Čeprav je pobočje zelo strmo, pa je široka pot speljala prečno nanj in zato ni težka in primerna tudi za "nedeljske" pohodnike. Tako boste kakšno uro in 40 minut vijugali proti zgornji postaji tovorne žičnice. Ker je dopoldne pobočje v senci, se dobro oblecite. Po nekoliko dolgočasnem vzponu pa kmalu sledi nagrada. Dolina na 1.300, 1.400 metrih nadmorske višine bo obsijana s soncem, nad vami se bodo dvigali vršaci, pred vami pa bo le še položno nadaljevanje poti.

Pot se nadaljuje in nekoliko spusti po gozdni cesti. Levo boste opazili točko, kjer vsako leto aprila merijo višino snežne odeje. Zanimivo: letos je bilo vsega 30 centimetrov, medtem ko je najvišja izmera (240 cm) iz leta 2009. Po petnajstih minutah boste prispeli do doma pri Krnskih jezerih. Tam se lahko okrepčate, nato pa le naprej do Krnskega jezera. Še petnajst minut in čudovito jezero med vrhovi bo pred vami. Naužijte se razgledov in si vzemite kakšno urico za "martinčkanje". Vrnete se po isti poti.

Če imate še nekaj volje za hojo, pa priporočamo, da turo podaljšate na bližnjo Planino na Polju. Gre za krajši vzpon prek melišča. Ta je nekoliko strmejši, zaradi melišča je potrebno več previdnosti. V slabe pol ure boste na ovčarski planini. Od tu je čudovit razgled na Krnsko pogorje in še dobri dve uri vzpona na sam Krn.

Ne spreglejte