Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 6. 2015,
15.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 3. 6. 2015, 15.38

6 let, 6 mesecev

Ulična vadba, nov trend v rekreaciji?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Sloveniji se vse bolj uveljavlja nov rekreativni trend: ulična vadba oziroma street workout. Gre za vadbo z lastno težo, ki se izvaja v posebnih parkih na prostem in je brezplačna.

V Sloveniji je v zadnjih štirih letih zraslo že 15 vadbenih parkov, ki omogočajo tako imenovani street workout ali ulično vadbo, vadeči pa so se povezali v že več kot 40 skupin ali društev. Treningi so brezplačni, potekajo na prostem, ob katerikoli uri, vadba pa temelji na druženju in povezovanju.

Namen ulične vadbe je povečati telesno moč s pomočjo lastne teže, pozitivno pa vpliva tudi na držo, saj z vajami vadeči okrepijo tudi hrbtne mišice.

V Sloveniji že več kot 20 tisoč uličnih telovadcev

Neformalni promotor ulične vadbe pri nas Simon Grižon ocenjuje, da se je v Sloveniji gibanju street workout pridružilo že več kot 20 tisoč ljudi.

"Povezujemo se prek družabnih omrežij, večinoma prek Facebooka in kanala YouTube, vse skupaj pa je privedlo do točke, ko lahko rečemo, da gre za gibanje ali subkulturo. Če smo se v srednji šoli včasih delili na punkerje, skine in raperje, se danes delimo tudi na "streetworkoutarje". Danes je 'kul', da si močan in da treniraš," poudarja Grižon.

Socializacija in prenašaje pozitivnih vzorcev

Prepričan je, da ulična vadba ni samo šport, temveč tudi način socializacije med mladimi, prenašanje pozitivnih vzorcev. "Ravno zato si to zgodbo želimo širiti naprej," pravi mišičasti telovadec, s katerim smo se srečali v Komendi, kjer stoji zadnji v vrsti novih parkov za ulično vadbo. Uradno so ga odprli prejšnji konec tedna.

Korak za korakom: od infrastrukture in športnih društev do tekmovanj

Z ulično vadbo so se v Sloveniji začeli ukvarjati pred štirimi leti, a promocijsko takrat še ni bila tako podprta, kot je danes, pravi Grižon, sicer diplomiran ekonomist, ki se zaveda, da je pred njimi še dolga pot, če bi se želeli primerjati z bolj razvitimi državami na tem področju, kot so na primer ZDA, a začetki so tu in ti so vsekakor spodbudni.

Kje lahko vadite?

V Sloveniji imamo približno 20 parkov za ulično vadbo, in sicer v Ljubljani (v Šiški in parku Kodeljevo), na Ptuju in Brdu pri Kranju, v Izlakah, Zagorju, Ljutomeru, Domžalah, Tržiču, Kranju, Dolu pri Domžalah, Hrastniku, Celju, Zagorju … Naslednji bodo zrasli v Trbovljah, Krškem, na Vrhniki in v Mengšu. Nekaj jih vznikne pod okriljem občin, nekaj v lastni režiji, nekaj investicij pa je zasebne narave.

"Najprej si želimo zagotoviti čim več infrastrukture za izvajanje ulične vadbe, ustanoviti čim več športnih društev, sčasoma pa bomo začeli organizirati tudi tekmovanja v ulični vadbi," pripoveduje Grižon, ustanovitelj športnega društva Jekleno telo. To je uradna organizacija, ki v Sloveniji vodi gibanje ulične vadbe in ima poleg društva Bar Connection iz Celja edina licenco za promocijo vadbe. Društvo je tudi edini slovenski predstavnik v mednarodni zvezi za ulično vadbo, medtem ko krovne organizacije za ulično vadbo v Sloveniji še nimamo.

Parki že za pet tisočakov

Pot do parka za izvajanje ulične vadbe po besedah Grižona ni zapletena. Če je na voljo dovolj sredstev in če so vsi akterji podobnih misli, potem je projekt lahko zelo hitro izpeljan. "Lahko tudi že v mesecu dni," pravi.

Cene parkov se gibljejo od petih tisočakov za osnovno postavitev (potrebujete le drog za nihanje, letvenik – ta je primeren tudi za otroke – in bradljo) pa do 20 tisoč evrov.

Ni samo za mišičnjake

Čeprav bi ob pogledu na telesa telovadcev, ki se ukvarjajo z ulično vadbo, lahko sklepali, da je rezervirana samo za mišičnjake, Grižon to odločno zavrača. "Vsak se nam lahko pridruži, nikogar ne odganjamo."

"Prvi koraki v ulični vadbi so res zahtevni, saj vaje niso najbolj preproste, a za premostitev prvih težav si pomagate tudi s posebno elastiko, ki precej razbremeni telo, ali pa vam pomagajo partnerji v parku. Običajno se nam novi telovadci pridružijo tako, da pridejo v park, tam pa jim tisti, ki stvar že obvladajo, pomagajo pri izvedbi vaj. Podobno, kot je praksa pri hoji po traku (slackline), kjer se nikogar ne izključuje," pojasnjuje Grižon.

"Ne gre za to, kdo je najmočnejši in kdo je najboljši, vsi imamo isti cilj, in sicer ustvariti skupinski duh, ta pa prav gotovo ne bo odvrnil nikogar."

Ulična vadba je brezplačna

Svetla plat ulične vadbe je tudi to, da je brezplačna in da zanjo potrebujete le športno opremo: kratke hlače in majico, trenirko in športne copate, lahko pa vadite tudi bosi.

Grižon računa, da bo ulična vadba tudi v prihodnje brezplačna. "Takoj ko bi se odločili za uvedbo vodenih treningov, bi to prineslo stroške, tega pa si ne želimo, saj to takoj selekcionira ljudi. Podobno, kot je to pri fitnesu. Kdor ima denar, si ga lahko privošči, kdor ga nima, pač ne."

Tole je le delček "streetworkout" vadbe, ki se kot gobe po dežju širi po Sloveniji. Več sledi .. Street Workout Slovenia Simon Grižon

Posted by Siol.net Sportal on Tuesday, June 2, 2015

Seznam vaj v parkih in različice ulične vadbe na kanalu YouTube

Čeprav gre pri ulični vadbi predvsem za improvizacijo, so vsi parki za ulično vadbo opremljeni s seznamom vaj, ki jih lahko izvajate, in povezavo do spletne strani swslo.org, kjer so na voljo različni nasvetni članki (o pravilni prehrani in treningih) ter številni videoposnetki z vajami.

Ne spreglejte