Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 6. 2015,
17.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 14. 6. 2015, 17.35

8 let

Trikratni svetovni prvak odkljukal pomemben cilj: zmago na Maratonu Franja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Igorju Kopšetu, trikratnemu svetovnemu prvaku med amaterskimi kolesarji, je uspelo uresničiti še zadnjo od neuresničenih kolesarskih želja. Zmago na Maratonu Franja. "Dolgo sem jo čakal," pravi Kopše.

Igor Kopše, član kolesarske ekipe Tuš T.E.A.M. in gozdar, ki gospodari večinoma na območju Haloz, je ob zgledni podpori svojih ekipnih kolegov na 156 kilometrov dolgi progi od Ljubljane do Godoviča in Idrije, čez Kladje do Škofja Loke in nazaj do Ljubljane, uresničil še zadnjo neuresničeno kolesarsko željo. Po treh naslovih svetovnega prvaka med cestnimi kolesarji amaterji je zdaj zmagal še na največji slovenski rekreativni kolesarski dirki.

"Več kot zmage na Franji v Sloveniji ne moreš doseči," se je pred odhodom na zmagovalni oder, kjer so ga razglasili za velikega zmagovalca današnje dirke, razgovoril 40-letni Štajerec, nekdanji alpinist in športni plezalec, ki se je s kolesarstvom resneje začel ukvarjati šele pri 34 letih.

Največ, kar lahko dosežeš na rekreativnem nivoju

"To je največ, kar pri nas lahko dosežeš na amaterskem nivoju. Franja je največja in najbolje organizirana rekreativna dirka pri nas in velja med kolesarji za daleč najbolj zaželen cilj," je pomen zmage opisoval Kopše, ki pa ga kljub superlativom in odličnemu rezultatu (3;23:11) nekaj vendarle moti.

Zmaga z grenkim priokusom

"Moti me to, da zadnja leta štartamo po starostnih skupinah, kar pomeni, da sem bil zato, ker sem avtomatsko vključen v drugo starostno skupino, prikrajšan za dirko z najmlajšimi. Za tisto končno slavje, ko pred vsemi najboljšimi pripelješ skozi cilj. Zato je to zmaga, ki je sicer res absolutna, vendarle zmaga z grenkim priokusom," je dejal Kopše, ki je pogrešal občutek, ki ga preveva, ko prvi prečka ciljno črto.

V skupni konkurenci si je drugo mesto privozil Janez Zupanič (Izvir Vipava), tretji pa je bil Mitja Mahorič (prav tako član ekipe Tuš T. E. A. M.).

Čakal in dočakal

Kopše, sicer sin nadarjene tekačice, ki je v rosni mladosti v teku bosa premagovala tudi dečke, je na zmago na Franji čakal vsaj tri leta, vedno je bilo nekaj, kar mu je preprečilo skok na sam vrh. "Vsakokrat sem bil vrhunsko pripravljen, pa sem vedno imel smolo. Dvakrat sem bil udeležen v skupinski padec, pa potem po menjavi kolesa nisem bil več konkurenčen, lani pa me je zaustavila okvara na kolesu, kar je na koncu pomenilo, da sem za zmagovalcem zaostal 12 sekund," je povedal. "Letos pa se je vse poklopilo. Taktika in vrhunska pripravljenost."

Manj treningov, več svežine

Že po zmagi na svetovnem amaterskem prvenstvu avgusta lani v Ljubljani je napovedal postopno zmanjšanje količine treningov, kako to izjavo uresničuje zdaj?

"Za približno 20 odstotkov sem res zmanjšal količino treningov. Za primerjavo: lani sem do Franje prevozil 12 tisoč kilometrov, letos sem jih v nogah imel "le" 10 tisoč. Verjetno sem tudi zato precej bolj spočit in svež v ključnih trenutkih kot prejšnja leta," je povedal kolesar, ki je bil novembra lani razglašen za najboljšega slovenskega kolesarja med amaterji.

"Zdaj bom res malo izpregel, ampak v športu bom ostal. Brez športa si ne predstavljam življenja, ne glede na to, da sem danes uresničil še svoj zadnji kolesarski cilj."

V kronometru znova zmanjkala pika na i

Kopše je na petkovem kronometru doživel déjà vu z lanskega svetovnega prvenstva v Ljubljani, kjer je za ekipnim kolegom Gregorjem Tekavcem v starostni kategoriji od 40 do 44 let zaostal za sekundo in pol, točno enak dosežek pa ponovil tudi na novi trasi kronometra Franja, ki je kolesarje iz BTC-ja popeljala do Domžal.

Naslednji vrhunec sezone Kopšeta čaka septembra, ko se bo na Danskem udeležil svetovnega prvenstva med kolesarji amaterji.

Ne spreglejte