Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 9. 2017,
16.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

rekreacija Triglav tek

Sobota, 9. 9. 2017, 16.30

6 let, 6 mesecev

Triglav tek na Brdu pri Kranju

Žena nogometaša in mama treh otrok znova pometla s konkurenco #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
Maja Matić Dejan Zorman triglav tek | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Kranjčanka Maja Matić, ki je pred dnevi upihnila 40 svečk, je ubranila lanski naslov na polmaratonski razdalji 6. Triglav teka. Na najvišji stopnički se ji je pridružil Mojstrančan Dejan Zorman, ki se sicer redko udeležuje tekmovanj. Na teku na deset kilometrov sta v zeleni oazi Brda pri Kranju slavila stara znanca tekaških prireditev, atlet Mitja Krevs in smučarska tekačica Lea Einfalt, ki je na Brdu zmagala že tretjič zapored.

Organizatorji so imeli tako kot vsa leta tudi tokrat srečo z vremenom. Čeprav je še zjutraj kazalo, da bo treba poskrbeti za izdatnejšo oblačilno zalogo, so se vremena Kranjcem zjasnila takoj, ko je bilo to potrebno, in tekačem omogočila tek v suhem, ko je sonce razkazovalo mišice, skoraj poletnem vremenu.

triglav tek | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

triglav tek | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

Dogajanje na 6. Triglav teku, ki ima tudi dobrodelno noto, se je ob 9. uri začelo s poslovnim tekom trojk (3 x 3400 m) in družinskim tekom (3400 m), nadaljevalo z vrhuncem - skupnim štartom tekačev, ki so tekli na 10 in 21 kilometrov - ter končalo z najbolj simpatičnim delom programa, otroškim tekom (350 in 700 m). Proga je razgibana, ponuja tudi tri vzpone in peščeno podlago, za tiste, ki imajo med tekom čas pogledovati naokrog, pa tudi zavidljivo naravno kuliso.

Zavarovalnica Triglav je letos donacijo za boljšo oskrbo novorojenčkov predala Splošni bolnišnici Trbovlje, Splošni bolnišnici Brežice in Ultrazvočnemu društvu za projekt Slojenčki.

Kliknite za ogled fotogalerije Žige Zupana:

Fotogalerija
1 / 20

Zmagovalca na 10 kilometrov: atlet in smučarska tekačica

Z desetkilometrsko razdaljo je najhitreje opravil atlet Mitja Krevs (33:00), letos tudi zmagovalec Nočne 10ke, med dekleti pa je že tretje leto zapored zmagala smučarska tekačica Lea Einfalt (39:19).

Mitja Krevs in ... | Foto: Žiga Zupan/Sportida Mitja Krevs in ... Foto: Žiga Zupan/Sportida

... smučarska tekačica Lea Einfalt, ena od ambasadorjev Triglav teka, sta zmagovalca teka na deset kilometrov. | Foto: Žiga Zupan/Sportida ... smučarska tekačica Lea Einfalt, ena od ambasadorjev Triglav teka, sta zmagovalca teka na deset kilometrov. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Kaj sta Krevs in Einfaltova povedala po zmagi?

Mitja Krevs:
Od štarta do cilja sem tekel v svojem tempu, ki pa sem ga moral prilagoditi svojemu počutju, ki danes res ni najboljše. Razlog je v tem, da sem ravno sredi pripravljalnega obdobja, kar pomeni, da je prisotno tudi nekaj utrujenosti, drugi razlog pa so zdravstvene težave, ki so me oslabile. Teka se udeležujem prvič, traso pa sem delno že pretekel v preteklosti.

Lea Einfalt: Večji del trase sem tekla v družbi smučarske tekačice Alenke Čebašek in biatlonke Anje Eržen. Ena do deklet nam je malo ušla, a sem ji sledila in bila na koncu očitno močnejša. Kaj naj rečem, tek mi res ustreza.

Na pripombo, da zmaguje na večini rekreativnih prireditev (letos je zmagala tudi na dm teku), ki jih spremljamo, je odvrnila, da jo bomo letos srečali samo še na teku na planiško velikanko, ki bo na sporedu prihodnjo soboto. Razlog? "Izkazalo se je, da sem bila poleti v boljši formi kot pozimi, zato je bilo treba opraviti nekaj sprememb. Pretekla sezona je bila slaba, zato se je bom letos lotila drugače. Letos je olimpijska sezona in delam vse za to, da bi bila uspešna," je napovedala.

Dejan Zorman je presenetil z zmago na polmaratonski razdalji ... | Foto: Žiga Zupan/Sportida Dejan Zorman je presenetil z zmago na polmaratonski razdalji ... Foto: Žiga Zupan/Sportida

... Maja Matić pa ubranila lansko zmago. | Foto: Žiga Zupan/Sportida ... Maja Matić pa ubranila lansko zmago. Foto: Žiga Zupan/Sportida

21 kilometrov: presenečenje v moški in pričakovano v ženski konkurenci

Za presenečenje na polmaratonski razdalji je poskrbel 37-letni Dejan Zorman iz Mojstrane (1;17:26), ki je prehitel lanskega zmagovalca, sicer novinarja Sportala Petra Kastelica. V ženski konkurenci nič novega, bi lahko dejali. Znova je bila najhitrejša Kranjčanka Maja Matić, mama treh otrok, žena nekdanjega kapetana Olimpije in nogometnega reprezentanta Darijana Matića in pravnica, ki se ukvarja s športno vadbo, ki je ubranila lanski naslov.

Športna družina Matić | Foto: Žiga Zupan/Sportida Športna družina Matić Foto: Žiga Zupan/Sportida

Kaj sta Zorman in Matićeva povedala po zmagi?

Dejan Zorman Triglav tek Brdo pri Kranju | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida Dejan Zorman: Zmaga me je presenetila. Mislil sem, da bo zmagal Kastelic, in bil sem prepričan, da teče pred menoj, izkazalo pa se je, da je ravno obratno. S tekom se ukvarjam v prostem času, nisem pa član nobenega kluba, niti nimam trenerja, ki bi mi pomagal pri teku. Najprej sem deset ur v službi - ukvarjam se s fasaderstvom -, potem pa občasno še tečem. Triglav tek je bil predpriprava na bovški maraton, ki me čaka prihodnji konec tedna, sicer pa se zelo redko udeležujem tekaških prireditev.

Maja Matić: Vesela sem, da sem ubranila lanski naslov. Štartnino za Triglav tek sem dobila za zmago na kranjski Nočni 10ki, zato spet sem tukaj. Trasa mi je dobro znana, ker stanujem v bližini, je bilo pa težko, saj sicer raje kot po pesku tečem po asfaltu.

Fotogalerija
1 / 7

V družbi ambasadorjev teka in zime

Teka se že tradicionalno udeležujejo tudi ambasadorji Zavarovalnice Triglav, ki je sponzor prireditve. Za selfije in avtograme so tako skrbeli skakalci Peter in Cene Prevc, deskar Žan Košir, ki se je na Brdo pri Kranju pripeljal skoraj neposredno s počitnic na Baliju, biatlonca Teja Gregorin in Klemen Bauer, smučarska tekačica Vesna Fabjan, paraplavalec Darko Đurić in drugi. Pogovore z njimi bomo na Sportalu objavili v prihodnjih dneh.

Rezultati:

Moški, 10 km:

1. Mitja Krevs 33:00
2. Gregor Kustec 33:48
3. Miha Dolar 34:31
4. Lenard Oblak 34:32
5. Jure Gaber (34:33)
...

Ženske, 10 km:

1. Lea Einfalt 39:19
2. Tina Klinar 39:36
3. Alenka Čebašek 39:53
4. Ana Marija Lampič 40:34
5. Anja Eržen 41:29
...

Moški, 21 km:

1. Dejan Zorman 1;17:26
2. Peter Kastelic 1;17:29
3. Adrijano Vrbetič 1,20:46
4. Marjan Robič 1;22:19
5. Mirko Janjatovič 1;22:19
..

Ženske, 21 km:

1. Maja Matić 1;33:44
2. Dominika Ahačič 1;40:45
3. Jana Vouk 1;41:08
4. Mojca Grašič 1;46:00
5. Katarina Konečnik 1;46:09
...

Ne spreglejte