Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 1. 2016,
6.54

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ljubljanski maraton

Četrtek, 21. 1. 2016, 6.54

7 let, 12 mesecev

Tekaška prireditev, ki zadeva velik delež Slovencev, zdaj tudi v dokumentarnem filmu (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Po knjigi Zgodba Ljubljanskega maratona imamo zdaj še istoimenski dokumentarni film. Režija, scenarij in montaža je delo Tonija Cahunka, film bodo na nacionalni televiziji predvajali spomladi.

Dokumentarni film Zgodba Ljubljanskega maratona je nastal v koprodukciji Tovarne Ikon in društva Timing Ljubljana. Film je delo režiserja Tonija Cahunka, ki je sinočnjo prireditev tudi vodil, kar mu je, kot je povedal, povzročalo več skrbi kot pa sama premiera njegovega petega filma.

"Film smo za ožje skupine, tudi netekaške, prikazali že večkrat in odzivi so bili vedno ugodni, zato glede današnjega odziva nisem bil zaskrbljen. Ljubljanski maraton je sam po sebi izredno hvaležna tema, o kateri ni težko posneti dokumentarnega filma. Zgodba o drastični rasti udeležbe in zanimive izpovedi vpletenih akterjev so že tako ali tako dovolj zanimive, film pa naredijo precej bolj gledljiv in kakovosten, kot če bi ga ustvaril sam," je poudaril Cahunek, ki je poleg režije poskrbel tudi za scenarij in montažo filma.

Do filma, ki se na nek način dotika večjega dela slovenske tekaške srenje, saj je to prireditev, ki pritegne večino njih (na 20. Ljubljanskemu maratonu je tekel kar en odstotek Slovencev), ni čutil večje odgovornosti kot do preostalih, je pa bil ob povabilu Gojka Zalokarja, direktorja Timina Ljubljana, naj o največjem slovenskem tekaškem dogodku posname film, kar nekoliko skeptičen.

"Glede na to, da je tek eden od športov, ki ga ne prakticiram prav pogosto, nisem bil prepričan, ali sem dovolj kompetenten, da o tem posnamem film. Odločitvi, da povabilo vendarle sprejmem, je botrovalo tudi to, da je oče velik ljubitelj teka, še posebej Ljubljanskega maratona, zato sem čutil, da nekaj te afinitete v družini že imamo. Kot pri prejšnjih projektih sem se tudi tokrat zakopal v arhive RTV-ja, kjer mi je postalo jasno, da je materiala o tej temi ogromno," je še povedal Cahunek, ki je že zdaj zagotovil, da ga bomo zadnjo oktobrsko nedeljo srečali na štartu 21. Ljubljanskega maratona. Prvič.

Devetnajst intervjujev, ki imajo svoje mesto v filmu, so posneli poleti, v štirih snemalnih dneh, večina materiala pa je z zadnjega Ljubljanskega maratona, na katerem je po zaslugi etiopskega tekača Limeniha Getachewa (2;08:21) padel tudi rekord proge.

V filmu Zgodba Ljubljanskega maratona, ki zaključuje serijo kulturnih dogodkov v čast obletnici maratona, se prepletajo izjave znanih tekačev in ljudi, ki so najbolj vpleteni v samo izvedbo teka, z arhivskimi posnetki maratonov, s poudarkom na zadnjem, 20., niso pa se izognili niti prikazu zdravstvenih težav, do katerih lahko pripelje tekaško "zaganjanje" ob rob osebnih meja.

Ne spreglejte