Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 10. 2015,
23.28

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

tek maraton advertorial

Ponedeljek, 19. 10. 2015, 23.28

2 meseca, 2 tedna

"Ta tek posvečam svoji ženi. Tudi ona teče svoj maraton." (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ljubljanski maraton je vrhunec tekaške sezone, za tekače, ki so se na tek pripravljali z Enemonom in trenerjem Markom Mrakom, pa je maraton veliki zaključek večmesečnih tekaških priprav.

V treh mesecih tekaških priprav z Enemonom in osebnim trenerjem Markom Mrakom ter tekaško aplikacijo PlanGoRun so vsi tekači, ki so se priprav udeležili v sodelovanju s Planet Siol.net, uresničili svoj cilj – izboljšati tekaški rezultat in izoblikovati postavo.

Medtem ko je tekače med poletnimi treningi pestila huda vročina, so se v jesenskem času soočili tudi s tem, kako je trenirati hladnih mesecih, ko je treba več časa posvetiti ogrevanju mišic.

Trener: vsi naši tekači vztrajno napredujejo

Nad izjemno prizadevnimi tekači, ki večinoma niso zamudili niti enega treninga, je bil še posebej navdušen osebni trener Marko Mrak: "Vsa testiranja morfološkega statusa so pokazala, da tekači napredujejo tako v tehniki kot v tekaški vzdržljivosti. Tisti, ki so hoteli shujšati, so hujšali počasi, pri vseh pa se je pokazalo, da se je količina maščobe zmanjšala, mišična masa povečala in da se je telo izoblikovalo."

Pred maratonom so tekači prilagodili obseg treningov, da lahko veliki dogodek pričakajo v najboljši formi. "Tri tedne pred maratonom je treba začeti izpuščati treninge, kar pomeni, da se zmanjšuje količina časa, ki ga tekač prebije na treningu, intenzivnost treninga oziroma hitrost pa ostaja ista. Manj je dolgotrajnih tekov in t. i. tempo teka," je povedal Marko Mrak.

Tudi za dneve po maratonu je svetoval poseben tekaški režim: "Po maratonu moramo imeti lahke treninge, brez stopnjevanj, intervalnega treninga in 'tempo teka'. Dovolimo telesu, da se po maratonu dobro regenerira. Na maratonu vedno tečemo hitreje, zato je stres večji kot po običajnem treningu."

Motivacije in veselja na pretek

Ne glede na to, da maraton velja za najtežjo atletsko preizkušnjo, pa se je vsi Enemonovi tekači neuzmerno veselijo, tudi zato, ker so vso sezono pridno vadili. Petra Tramte se veseli tako ljubljanskega kot newyorškega maratona, ki se ga bo udeležila teden dni po ljubljanskem. Ta bo namenjen bolj treningu kot pravi tekmi.

Poseben pomen pa ima ljubljanski maraton za Karlija Vebra, izkušenega tekaškega mojstra, ki bo med maratonom mislil predvsem na svojo ženo: "Ljubljanski maraton posvečam svoji ženi. Tudi ona teče svoj maraton, saj se bojuje proti multipli sklerozi." Čeprav je pred dnevi staknil poškodbo gležnja, si je obljubil, da bo zmogel, četudi bi moral hoditi.

Seveda je treba misliti tudi na vreme, pred dvema letoma je namreč snežilo, česar se malce boji tudi Leon Pregelj. "Močno se je ohladilo, ampak imam dovolj volje, prehrana 'štima', Enemom pomaga." Tudi Urško Jurca v hladnih mesecih malce skrbi mraz: "Treningi so malo težji od poletih, saj se je treba temeljito ogreti in se dobro obleči. Vseeno je luštno."

Zaradi bolezni pa je malo manj časa treniral Andrej Glavaš, ki pa bo kljub temu odtekel svoj prvi maraton – 10-kilometrsko razdaljo, ki ji ne bi bil kos brez podpore trenerja, prehranskih strokovnjakov in celotne skupine, ki skupaj trenira nekaj mesecev. "V pravi družbi je vse lažje, skupina je super, tako da se maratona zelo veselim."

Vrhunsko počutje in dobra vzdržljivost tudi zaradi prehrane, ki služi telesu

Brez vrhunske prehrane tekači ne bi bili tako uspešni. Enemonovi prehranski strokovnjaki so vsakemu posebej pripravili svoj načrt in mu sproti svetovali, kako naj načrtuje prehrano. Tako ni prihajalo do kriz, ravno nasprotno – tudi zaradi primerne prehrane so bili polni energije in bolj motivirani.

Pred maratonom je treba tekaču pomagati z dodatnim vnosom ogljikovih hidratov, saj bomo s tako imenovano carbo loading strategijo povečali količino razpoložljivega glikogena in s tem podaljšali čas do utrujenosti in raven razpoložljive energije med tekom.

"Dva do tri dni pred maratonom jemo res ogromne količine ogljikovih hidratov, sladkorjev, predvsem iz riža, belih testenin in sadnih sokov ter kosmičev. To sicer ni zdrava prehrana, ampak je prehrana za izboljšanje rezultatov," je povedal Enemonov prehranski strokovnjak Vid Vičič.

V praksi to pomeni, da moramo dnevno pojesti od 7 do 10 gramov ogljikovih hidratov na kilogram telesne teže. Primer: 50-kilogramska ženska mora v tistem dnevu pojesti pol kilograma suhega riža.

Med maratonom zaužijemo od 30 do 60 gramov sladkorjev na uro

Med maratonom moramo poleg primernega vnosa sladkorjev – to je od 30 do 60 gramov sladkorjev na uro, skrbeti tudi za dobro hidracijo. "Na vodnih postajah vsakih pet kilometrov moramo spiti do dva decilitra vode," je povedal Vid Vičič. Nujno torej preveriumo deklaracije gelov in izotoničnih napitkov in si priskrbimo pravo količino sladkorjev za v žep.

Kaj naj bo na krožniku po maratonu? Hrana po maratonu: priporočamo obilen obrok ogljikovih hidratov z beljakovinami. Pojemo lahko Enemon žitno kašo z enakovredno količino žitnih (recimo ovsenih) kosmičev.

Ne spreglejte