Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 10. 2016,
8.45

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Amer Sports

Foto: Thinkstock, Amer Sports

Natisni članek

tekaški copati advertorial Salomon analiza teka tek

Sobota, 8. 10. 2016, 8.45

2 meseca, 2 tedna

Ste pripravljeni na boljši tekaški rezultat?

Vsebino omogoča Amer Sports

Foto: Thinkstock, Amer Sports

tek salomon | Foto Amer Sports

Foto: Amer Sports

Čeprav tečete zase oziroma za svoje dobro počutje, je dobra tekaška forma pomembna, saj se le tako lahko približa zastavljenemu cilju – hitreje in brez poškodb preteči vedno več.

Vsak tekač želi med treningom porabiti čim manj energije, kar lahko doseže z izpopolnjeno tehniko teka in pravo tekaško obutvijo. Tekaško vzdržljivost lahko izboljšate že z izbiro raznolikih treningov – naj bodo kratki in intenzivni oziroma daljši in počasnejši, izbirajte tudi različne terene, ki vključujejo tudi vzpone. Seveda vse v okviru svojih zmožnosti. Občasno se lahko odpravite tudi na intervalni tek na tekaško stezo.

Eden od vedno bolj priljubljenih načinov za izboljšanje tekaške tehnike in posledično tudi rezultatov je videoanaliza teka. Zanimanje zanjo je veliko. "Vedno več je namreč tekačev, ki o teku veliko preberejo ali na spletu ali v kateri izmed specializiranih tekaških revij, zato so o teoriji že kar precej dobro obveščeni. Do zdaj sem od tekačev prejemal le pozitivne odzive. Za vsakega je bila videoanaliza pozitivna povratna informacija, saj dobijo vpogled v svojo tehniko teka. Marsikdo je presenečen, ko se vidi na zaslonu, saj ima občutek, da teče popolnoma drugače. Občutek velikokrat vara, in ko se prepričajo na lastne oči, verjamejo," je povedal trener Uroš Kožar iz KinVitala.

Amer Sports Salomon | Foto: Goran Marinov Foto: Goran Marinov

Videoanalizo teka v teh dneh lahko opravite v Intersportu.

V sodelovanju s Salomonovima tekaškima trenerjema boste lahko opravili tudi preizkus nove obutve Salomon, nadgradili svoje znanje in izboljšali svoj tekaški korak:

14. 10. 2016: od 15. do 20. ure, Intersport Supernova na Rudniku, Ljubljana

Videoanalizo izvajata Uroš Kožar in Luka Hren iz KinVitala.

salomon tekaški copati | Foto:

Vsem tekačem, ki prisegajo na tek po raznovrstnih podlagah, Salomon ponuja vrhunski izdelek – tekaške copate X-Scream Flare GTX®, s katerimi bo nizanje kilometrov prava poslastica.

Tek s trenerjem, ki vidi več kot vi

tek salomon | Foto: Amer Sports Foto: Amer Sports

Na Salomonovi videoanalizi tekaške tehnike sta prisotna dva tekaška trenerja, zato testiranci pridobijo tudi informacije, kako tehniko teka popraviti oziroma izboljšati, hkrati pa dobijo nasvete  glede treninga. Trenerja sta diplomanta kineziologije, zato velikokrat pomagata tudi z odgovori na vprašanja o preprečevanju klasičnih tekaških poškodb, vesta pa tudi, kaj lahko storimo, ko se enkrat pojavijo.

Videoanaliza v Intersportu poteka tako, da se s tekaškima trenerjema Urošem Kožarjem in Luko Hrenom iz KinVitala odpravite na krajši tek.

Trener vas z različnih zornih kotov posname s kamero GoPro in tako dobi videoposnetek, na podlagi katerega opravi analizo.

Video nato prenesejo na velik zaslon, trenerja pa pokomentirata ustreznost tehnike teka. Salomon omogoča, da med testom preizkusite tudi različne modele tekaških copat.

Analiza traja približno deset minut, trenerja pa sta vsakemu tekaču na voljo tudi z drugimi nasveti glede treninga, opreme in poškodb.

Za izkušene tekače in začetnike

tek salomon | Foto: Amer Sports Foto: Amer Sports

Videoanaliza je primerna tako za začetnike kot tudi za že precej izkušene tekače. Začetniki bodo pridobili pomembne informacije o tem, kakšna je pravilna tehnika teka, ki jih bo varovala pred pogostimi tekaškimi poškodbami.

Bolj izkušeni tekači bodo hvaležni za nasvete, kako izboljšati svojo tehniko, da bodo lahko tekli še hitreje, da bo njihov korak bolj varen in da bodo pri isti hitrosti teka porabili manj energije.

Pravega načina teka ni, obstajajo samo smernice

tek salomon | Foto: Amer Sports Foto: Amer Sports

"Pri analizi gledamo različne stvari. Tehniko kot celoto in vse do podrobnejših detajlov. Pravilna tehnika teka je pojem, ki ne pozna absolutne resnice, številk in natančnih kotnih stopinj, ki bi jih določali. Obstajajo pa določene smernice, ki jih poskušamo posamezniku približati ter jih prilagoditi  njegovim morfološkim in anatomskim značilnostim, ne nazadnje pa tudi njegovi telesni pripravljenosti," je povedal trener Uroš Kožar.

Na posnetku preverijo položaj trupa in bokov, gibanje rok, smer pogleda in gibanje nog ter zvračanje stopal ob pristanku.

Prednost videoanalize je ravno v tem, da lahko tekača obravnavamo kot celoto in se ne osredotočamo na čezmerno pronacijo in pristanek na peto. To je v večini primerov posledica napak, ki izhajajo iz bolj osrednjega dela telesa, na primer bokov.

Pravi tekaški copat za točno določen način teka

salomon tekaški copati | Foto: Seveda je pomembno, da tekač ve, kaj se dogaja s stopalom med tekom: glede na ta podatek lahko izbere prave tekaške copate. Stopalo se med tekom "obnaša" drugače kot pri nekaterih statičnih testih določanja pronacije, zato je videoanaliza zelo zanesljiv pokazatelj, ali nekdo potrebuje copate z mehanizmi uravnavanja pronacije ali ne.

Vadba moči vsaj enkrat tedensko

vadba moč | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Trener Uroš Kožar o tem, kako najbolje izboljšamo tehniko teka in kje so ponavadi največje težave, da ne zmoremo preseči svojih rezultatov:

Amer Sports Salomon | Foto: Goran Marinov Foto: Goran Marinov "Spreminjanje nečesa, kar že 20 ali 30 let počnemo vsak drugi dan, je zelo zahtevna naloga. Gibalni programi so že globoko zapisani v naših možganih in potrebno je veliko dela, da te programe spremenimo in jih ponovno spravimo do nezavednega stanja.

Velika težava sta ponavadi pomanjkanje moči in prevelika telesna teža. Velikokrat ti dve stanji prideta z roko v roki. Težko je spreminjati tehniko teka, če za to nimamo pogojev – moči.

Tekači so znani po tem, da zelo radi tečejo, vse preostalo pa zanemarjajo. Na žalost tudi vadbo moči, ki bi morala biti na sporedu vsaj enkrat tedensko, še raje pa dvakrat, in sicer zaradi boljše tehnike in preventive pred poškodbami. Svetujem jim dodajanje te komponente v trening in postopoma bolj specifične vaje, kot je atletska abeceda (skipingi, zametavanja, striženje ...).

Vaje atletske abecede in različna pospeševanja, ki jih je priporočljivo delati v rahel klanec, izvajamo na začetku vadbe v sklopu ogrevanja (deset minut), ko je centralni živčni sistem še spočit in zmožen novega učenja.

Preostalih 50 minut ali več se s tehniko ne obremenjujte preveč. Od časa do časa ste lahko malce bolj pozorni, a konstantno razmišljanje vas bo pripeljalo do tega, da v teku ne boste več uživali."

Ne spreglejte