Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 2. 2012,
9.08

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

rekreacija prehrana prehranska dopolnila

Ponedeljek, 6. 2. 2012, 9.08

4 leta, 5 mesecev

So prehranska dopolnila zdrava?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Sama kemija!" velikokrat slišim, ko je govora o prehranskih dopolnilih. Zanimivo je, da tega stavka ne izrečejo samo zapriseženi zagovorniki naravnega.

Še bolj zanimivo se mi zdi, da ti isti ljudje potem veselo jemljejo lekadol, rupurut, aspirin, različna pomirjevala … Bolezen je treba pozdraviti, to se strinjam, a večino bolezni se da preprečiti s preventivo, katere dobršen del je pravilna prehrana oziroma ohranjanje dobrega imunskega sistema. Preprečite bolezni, slabo počutje in utrujenost z zadostnim vnosom hranil (So prehranski dodatki sploh potrebni?), četudi morate zato posesti po prehranskih dodatkih. Marsikomu se ne ljubi veliko ukvarjati s prehrano, a slej ko prej bo vsak spoznal, da je to dobra naložba, naložba v zdravje.

Običajna hrana ali praški in tablete? Če še vedno ostajate pri svojem stavku, sama kemija, ko se omeni prehranske dodatke, potem očitno ne veste, kakšno hrano kupujete v trgovinah. Če vzamete v roke določeno živilo in prebere deklaracijo, boste videli nekaj kemije. Kaj pa, če se spustimo v detajle? Meso z ostanki hormonov, insekticidov, težkih kovin … Mleko s sledovi zdravil in težko prebavljivo (vendar naravno!) laktozo. Sadje in zelenjava, prepojena s pesticidi, insekticidi, herbicidi, fungicidi … Voda, polna klora in ostankov pesticidov, polikloriranih bifenilov (PCB-jev), atrazina … Vsakodnevno pojeste toliko kemije, da je pripomba o prehranskih dopolnilih naravnost smešna.

Kako so preverjeni prehranski dodatki? Preverjanje in testiranje hrane je pri nas na nizki ravni, prav tako je s prehranskimi dopolnili. Tukaj moramo izbrati proizvajalce, ki jim bomo verjeli, da je v embalaži res tisto, kar piše na etiketi. Mogoče je lažje zaupati podjetjem, ki so znana in katerih produkte jemlje večje število ljudi, kar pomeni, da se hitro odkrije kakšna nepravilnost, če je seveda prisotna.

Ne spreglejte