Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 3. 2016,
17.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Petek, 25. 3. 2016, 17.36

6 let, 6 mesecev

Slovenka, ki navdušuje s fotografijami s planinskih tur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Nastja Maček

Nastja Maček z objavami s slovenskih vršacev na Instagramu in blogu SimplyNastja navdihuje sledilce na družbenih omrežjih. Zahajanje v hribe ji je pomagalo po težkem letu, upa, da bo v pomoč še komu.

Pevka, natakarica, blogerka, planinka, strastna fotografinja in zapisovalka spominov. Vse to je 25-letna Nastja Maček, ki svoje vtise s pohajanj po slovenskih hribih popisuje na blogu SimplyNastja, fotografije pa objavlja na Instagramu.

Blog, pravzaprav dva, je pisala že pred leti, a ju je oblikovno prerasla in lani začela snovati novega. V tem je združila ljubezen do pisanja in fotografiranja ter svoji umetniški strasti zapakirala v zgledno urejen digitalni komplet, v katerem se trenutno posveča predvsem spominom in motivom s planinskih tur.

 

{{headline}}

 

{{display_url}}

{{description1}} {{description2}}

Hribi kot odrešitev

"Za mano je precej težko leto, v katerem se je potrdilo, da ima hudič, ko ima enkrat mlade, teh res veliko. Ostala sem brez zaposlitve in podnajemniškega stanovanja, v katerem sem se zelo dobro počutila, potem smo imeli še bolezen v družini, planinarjenje in zapisi o tem pa so bili na nek način zame odrešitev," pripoveduje Nastja, ki s hribolazenjem sicer nima veliko izkušenj, jih ima pa zato njen fant, ki ji pomaga z nasveti in motivacijo.

"Fant me je v začetku lanskega decembra spravil v hribe in tako se je začelo. Dobila sem novo službo, kjer lažje načrtujem čas vnaprej in si lahko privoščim kak prost konec tedna, ki jih zdaj izkoriščam za skok v hribe," je povedala Nastja, ki poleg strežbe v enem od ljubljanskih športnih lokalov že pet let razveseljuje tudi kot pevka v eni od ljubljanskih restavracij.

"Z zapisi na blogu sem želela spodbuditi še druge. Morda bi tudi njim pomagalo, tako kot je v preteklosti pomagalo meni," je še povedala Nastja, ki ima v načrtu tudi udeležbo na tečaju plezanja in varnega planinarjenja.

To je še posebej ključno v dneh, ko v gorah še vedno vladajo zimske razmere.

"Tudi nam se je že zgodilo, da smo na pol poti morali obrniti. Varnost je na prvem mestu," opozarja dekle iz Ribnice, ki že od nekdaj obožuje fotografijo, zahvaljujoč zmogljivemu pametnemu telefonu pa fotoaparata niti ne potrebuje, saj je pravokotni elektronski pripomoček za zdaj povsem dovolj.

 

 
Kruh si služi kot natakarica in kot pevka, za dušo pa hodi v hribe, kjer združuje ljubezen do fotografije in pisanja.

 

"Trenutno imam na telefonu skoraj 20 tisoč fotografij," pravi. "V gorah neprestano fotografiram in snemam z gopro kamero, potem pa komaj čakam, da v dolini najdem kak miren kotiček, sedem za računalnik in to spravim na papir," pravi.

Piše tako, kot govori. Spontano in pristno. Nekaj časa se je sicer ukvarjala z dilemo, ali naj zapise na blogu piše v pogovornem jeziku ali v knjižni slovenščini, in te dileme še vedno ni povsem razrešila. "Mislim da je bolj pristno, če pišem tako, kot govorim, kot pa, da to umetno zapakiram, ker to pač nisem jaz.

Rada sem spontana in take so tudi moje fotografije, no, čeprav so selfieji in fotografije s pikčastimi skodelicami, ki sem jih kupila prav posebej za fotografiranje, na nek način seveda nastavljeni," priznava fotografska pohodnica, ki sanja o tem, da bi njen blog sčasoma postal tudi njen kruh. Da bi pridobila pozornost oglaševalcev, podjetij, katerih opremo bi lahko testirala v gorah ali kaj podobnega in zato dobila plačilo.

"Želja je veliko, a so za zdaj še bolj kot ne pobožne," je namignila.

Cilj je logičen: Triglav


Za letos so s prijatelji že izdelali okvirni pohodniški načrt, ki naj bi vrhunec doživel z vzponom na vrh Triglava, a do takrat je še dolga, pravi Nastja. Prej bo treba še na Rzenik, Begunjščico, na obisk Paklenice na Hrvaškem, se povzpeti na Krofičko, Storžek, Peco, Tolsti vrh, Veliko koroško babo, Veliki zvoh, Stol, Viševnik, Ojstrico, Grintovec, Skuto, italijanski Guido Lorenzi in Mangart. No, potem pa bo čas še za slovenskega očaka.
 

Ne spreglejte