Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 9. 2017,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Amer Sports Austria Gmbh

Foto: Matic Klanšek Velej / Sportida

Natisni članek

Amer Sports tek tekaški copati Salomon rekreacija advertorial Ljubljanski maraton

Ponedeljek, 25. 9. 2017, 7.00

2 meseca, 1 teden

Test copat

Nov model, ki obožuje vse tekače, vse terene, še najbolj igrivo pa se vede na razgibanih stezicah

Vsebino omogoča Amer Sports Austria Gmbh

Foto: Matic Klanšek Velej / Sportida

Tisti tekači, ki stremijo k izboljšanju tekaških ciljev, naj se ozirajo za lahkimi tekaškimi copati, ki dobro blažijo vibracije pri teku, so mehki, a hkrati čvrsti in stopalu zagotavljajo dober oprijem. Je sploh mogoče dobiti vse to v enem copatu?

Amer Sports Uroš Kožar Barbara Trunkelj | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

V tek je treba vložiti ogromno energije, a tekaču gibanje v naravi vedno tudi veliko vrne, tako da je po rekreaciji ali treningu sproščen, predihan in napolnjen z novim zagonom, ki ga poznajo samo zapriseženi tekači.

Prav tek je tista vrsta rekreacije, ki ne zahteva posebne opreme in priprav. Edina stvar, v katero je vredno investirati, so optimalno prilagojene tekaške copate, ki poskrbijo, da bo užitek med tekom še večji, izkoristek energije, ki jo športnik vloži v gibanje, pa res najboljši.

Vsak človek ima svoj način teka, pa tudi zgradba stopala določa, na kaj naj bomo pozorni pri nakupu tekaških copat. Glavni kriterij izbire copata naj bo udobje. Copat, ki bodo udobni, nam bodo tudi najbolje služili.

Ali med tekom zvračamo gleženj navznoter? Potem smo pronatorji. Če ga zvračamo navzven, smo supinatorji, ki jih je manj. Kako stopamo na podlago – s petami ali prsti? Smo lahki ali težji? Kje najraje tečemo? Na vsa ta vprašanja si moramo odgovoriti, ko se odpravimo po nove copate. Pri tem so nam lahko v veliko pomoč različni testi tekaških copat, ki nam ponudijo dovolj informacij, da se lažje odločimo, med katerimi bomo sploh začeli iskati.

Na prvi tek z izkušenima tekačema

Amer Sports Uroš Kožar Barbara Trunkelj | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Tokrat smo se s trenerjem Urošem Kožarjem iz KinVitala in Barbaro Trunkelj odpravili na test tekaških copat Salomon Sense Escape.

Uroš Kožar, tekaški trener, kineziolog in ambasador znamk Salomon in Suunto:

Amer Sports Uroš Kožar | Foto: "Najraje tečem v naravi, kjer uživam v prvinskosti teka. Tek mi predstavlja sprostitev, med katero povsem pozabim na uro. Tečem od pet- do šestkrat tedensko, veliko od tega s tekaškimi skupinami, ki jih vodim s trenerjem Lukom Hrenom prek najinega kineziološkega vadbenega centra KinVital."

 

Barbara Trunkelj, izkušena tekačica in ambasadorka znamk Salomon in Suunto:

Amer Sports Barbara Trunkelj | Foto: "Copate Salomon Sense Escape so mi všeč, ker so primerne za vse terene, so mehke in še vedno dovolj čvrste. Predvsem pa mi je všeč sprednja učvrstitev, da ne pride do poškodb prstov in nohtov na nogi. Tam, kjer največ tečem, je še posebej dobro imeti copate, ki so primerne za vse terene, saj začnem na cesti in nadaljujem po gozdu. Spadam med pronatorje (nagibanje gležnja navznoter pri stopanju na tla), a mi Salomon povsem ustreza, čeprav nima posebej blaženega notranjega dela pete, saj spada med nevtralne copate."

Salomon Sense Escape: tekaču med tekom vračajo energijo

Amer Sports Uroš Kožar Barbara Trunkelj | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Salomon Sense Escape je najnovejši jesenski model iz serije Sense, ki so ga razvili povsem na novo. Pohvali se lahko z izjemno učinkovito tehnologijo blaženja VIBE, ki v podplatu uravnava in blaži vibracije med tekom ter tako zmanjša možnost poškodb. Ta tehnologija učinkovito blaži vibracije ter zmanjšuje utrujenost in možnost poškodb na daljših tekih.

Tehnologija VIBE zagotavlja mehkobo in stabilnost. Čevlji so tudi dovolj čvrsti in hkrati mehki, tako da tekaču med tekom še vedno vračajo energijo.

Lahkoten korak za prav vsakega tekača

Amer Sports Salomon Sense Escape | Foto:

Uroš Kožar, ki vodi tekaške skupine in se kot kineziolog veliko srečuje s poškodovanimi tekači, je prepričan, da bodo te copate lahko obuli različno pripravljeni tekači – od začetnikov, ki imajo mogoče malce slabše izdelano tehniko ter še vedno potrebujejo več blaženja pod peto, do bolj izkušenih tekačev, ki imajo bolj izdelano tehniko in tečejo po sprednjem delu stopala. Ker so zelo lahki, so primerni tudi za hitre tekače.

Moški model številka 42,5 ima namreč samo 270 gramov.

Uroš Kožar je prepričan, da bodo lahko različno pripravljeni tekači s tem modelom še dodatno razvili svoje tekaške sposobnosti.

Za čisto vse terene, a vseeno bolj ljubijo naravo

Amer Sports Salomon Sense Escape | Foto:

Teren: Tekaške copate Salomon Sense Escape so ustvarjene z mislijo na tekača, ki jih obuje v udobju svojega doma, se odpravi na tek po mestu, od koder pot nadaljuje v park oziroma naravo. Primerni bodo tudi za zahtevnejše terene, kjer nas občasno preseneti kakšna skala, korenina ali druga ovira.

Podplat: Z njimi bodo bolj zadovoljni tekači, ki prisegajo na različne terene, ker ima malce globlji profil, pa ima raje naravne terene. Guma Contagtip zunanjega podplata je prilagojena temu, da zagotavlja oprijem tudi na mokrem.

Amer Sports Salomon Sense Escape | Foto:

Način teka: Vse Salomonove tekaške copate za tek po naravi in cesti imajo nevtralen podplat. Nimajo posebnih pronatorskih opor, ker med tekom po naravi ni noben korak enak. Skočimo s skale na skalo, preskočimo korenino, zato je veliko bolje, da je copat nevtralen, saj to zagotavlja tudi boljšo stabilnost. Za tek po naravi je težko določiti pravilno tehniko teka, saj atletska tehnika teka na gozdnih stezicah ne pride do izraza.

Amer Sports Salomon Sense Escape | Foto:

Padec peta – prsti: Padec peta – prsti znaša deset milimetrov, kar je manj od klasičnega tekaškega copata. V naravi tečemo po razgibanem terenu, zato ni klasičnega koraka peta – prsti; enkrat pristanemo na prstih, drugič na petah. Zato so Salomon Sense Escape primerni tako za tiste, ki tečejo na peto, kot za tiste, ki tečejo bolj po sprednjem delu stopala.

Kaj nam sploh pove podatek o višinski razliki med peto in prsti? Težji tekači in tekači, ki pristajajo bolj na peto, izbirajo copate, ki so na petah bolj blaženi. Izkušeni tekači, ki imajo bolj razvito tehniko, tečejo po sprednjem delu stopala, zato bi jim copate z dodatno blaženim petnim delom predstavljale odvečno težo. 

Širina modela: Copate so v celoti ožje, saj s tako imenovano tehnologijo Sense FIT zagotavljajo čvrstejši oprijem stopala. V območju od stopalnega loka do pete so malce ožje, da zagotovijo stabilen korak, pri prstih pa je še vedno dovolj prostora za premikanje. Na naravnih terenih potrebujemo stabilnost, zato morajo copate stopalo okoli stopalnega loka in pete čvrsto oprijeti. Salomon Sense Escape ima klasične vezalke.

Amer Sports Salomon Sense Escape | Foto:

Zaščita prstov: Spredaj so zaščitene s kapico iz tršega gumijastega materiala, ki prste in nohte varuje pred udarci v skalo in korenine.

Amer Sports Salomon Sense Escape | Foto:

Vzdržljivost: Tekaške copate zdržijo med 500 in 800 kilometrov, odvisno od teže tekača, njegove tehnike teka in terenov. Lahko tudi več. Na zunaj so lahko skoraj kot nove, a so materiali tisti, ki izgubijo funkcijo. Za rekreativnega tekača bo to pomenilo eno sezono uporabe.

Bolečine: Najboljši pokazatelj, da je copate treba zamenjati, ker so preveč obrabljene, so bolečine, na primer v področju goleni ali stopala, in sicer pod pogojem, da smo enako pripravljeni in da nismo preveč stopnjevali treningov. Nove copate to praviloma odpravijo.

Ženski model:

Amer Sports Salomon Sense Escape | Foto:

Amer Sports Salomon Sense Escape | Foto:

Amer Sports Salomon Sense Escape | Foto:

Amer Sports Salomon Sense Escape | Foto:

Amer Sports Salomon Sense Escape | Foto:

 

Razlika med moškimi in ženskimi modeli:

Amer Sports Salomon Sense Escape | Foto:

- Ženske morajo paziti, da čevlji niso preširoki, saj so ženska stopala ožja (ženski modeli so že tako ali tako malo ožji).

- Ojačitev sprednjega dela čevljev ženskam pride še posebej prav pri zaščiti nohtov.

- Copate naj bodo tudi čim lažje. Čevlji za tek v naravi so bili ponavadi težji, Salomon Sense Escape pa je res zelo lahek.

Ne spreglejte