Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 6. 2015,
12.06

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Red Bull Goni Pony

Torek, 9. 6. 2015, 12.06

6 let, 7 mesecev

S ponijem v manj kot 48 minutah do Vršiča. Kako je to mogoče?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Lenart Noč je gorski kolesar, ki je prejšnjo soboto zmagal na prvi kolesarski tekmi legendarnih ponijev Goni Pony. Kako mu je traso do Vršiča uspelo premagati v manj kot 48 minutah?

Zgolj 47 minut in 47 sekund je Lenart Noč, 28-letnik z Jesenic, porabil za vožnjo od hotela Lek v Kranjski Gori do 1611 metrov visokega cestnega prelaza Vršič. Čas, ki se ga ne bi branili niti kolesarji na specialkah.

Želja: do Vršiča v manj kot eni uri

Odličen čas je presenetil tudi zmagovalca, ki si je sicer želel, da bi vzpon premagal vsaj v času ene ure, čeprav na poniju, razen v otroških letih, že dolgo ni sedel. Prijatelji so mu že ob tej ambiciji rekli, da ima preveč visokoleteče cilje …

"Ponija sem dobil le dan pred dirko. Posodil mi ga je kolega, ki ga sicer uporablja za vsakodnevno prevažanje v službo. Dobesedno smo ga potegnili iz mestnega vrveža. Napolnil sem gume in to je vse," je pripovedoval Noč, ki se te dni že pripravlja na nove, tokrat gorskokolesarske izzive.

Zagrizenost med kolesarji

"Dirka ni bil kar tako. Zagrizenost kolesarjev je bila precejšnja," je povedal Jeseničan, ki se sicer precej intenzivno posveča gorskemu kolesarstvu. Ravno jutri ga v Avstriji čaka etapna dirka, 27. junija pa bo v Italiji nastopil na svetovnem prvenstvu, ki že zgolj s podatki s proge vliva strahospoštovanje. 85 kilometrov in izjemnih pet tisoč višinskih metrov čaka najboljše gorske kolesarje na svetu.

"Tu se pokaže, kako dober si"

Dirka s poniji bo Lenartu nedvomno ostala v lepem spominu. "Tu se pokaže, kako dober si. Tukaj kakovost kolesa ne igra nobene vloge, saj so bila vsa kolesa bolj ali manj enaka."

Jeseniški kolesar je dirko začel v ozadju, a se je že do hotela Lek v Kranjski Gori, kjer je tudi štart tradicionalne kolesarske dirke Juriš na Vršič, prerinil v prvo tretjino in nato iz metra v meter napredoval vse do prve "bojne linije".

"Bilo je res zahtevno. Mislim, da me je gnal samo adrenalin, no, pa tudi navijanje ob progi je bilo neverjetno, pa sem se udeležil že marsikatere dirke. Zadnje metre sem kar dobro šprintal, kar neslo me je," je pripovedoval diplomirani inženir lesarstva, ki se ukvarja z risanjem načrtov za gradbena podjetja.

"Retro videz"

Tako kot večina je tudi Lenart na dirki poskrbel za pravi "retro videz". Nadel si je 35 let stara sončna očala, ki so danes spet v modi, navlekel pol preveliko majico in odbrzel.

Pot v dolino zahtevnejša kot vzpon

Zanimivo je, da je za pot v dolino porabil več časa kot za pot na vrh vršiškega klanca.

"Kar eno uro je trajalo, da smo prišli do Kranjske Gore. Zavore so se nam pregrevale, zato smo jih morali hladiti z vodo, nekaj kolesarjev je padlo, gume so pokale kot za stavo."

Tudi na Juriš na Vršič s ponijem?

Zmagovalec dirke Goni Pony bo najbrž prihodnje leto znova stal na štartu te izjemno fotogenične dirke. Še prej pa se bo lotil juriša na Vršič, ki se ga sicer ne udeležuje, in to verjetno kar s ponijem zlate barve, ki ga je od organizatorjev dobil za zmago.

Ne spreglejte