Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 5. 2012,
11.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

rekreacija otroci

Četrtek, 17. 5. 2012, 11.46

8 let

S plavanjem do boljšega socialnega razvoja otroka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zgodnje vključevanje otroka v plavalno vadbo pozitivno vpliva na otrokov telesni, socialni in psihološki razvoj. Bližina staršev ali skrbnikov med vadbo pa mu daje občutek varnosti.

O tem, kdaj je pametno otroka vključiti v športno dejavnost, smo na naših straneh že pisali. Psihologinja Tanja Kajtna je poudarila, da je tako pri nas, še bolj pa v tujini, vse pogostejša praksa, ko starši otroka vključijo v organizirano vadbo še pred prvim letom starosti. In prav plavanje je ena izmed takšnih aktivnosti, ki za vse več otrok predstavlja najbolj zgodnjo obliko športne vadbe, s katero se srečujejo.

Pozitivni vpliv plavanja na socialni, telesni in psihični razvoj otroka

Kot je opozorila dr. Kajtna, je pri vključevanju otrok v športno dejavnost potrebno upoštevati otrokov socialni razvoj, navezanost na starše ter pomen varnosti in stabilnosti okolja za otroka, v katerem vadba poteka. Prav plavanje ponuja vse te prvine, saj blagodejno vpliva na otrokov telesni, psihični in socialni razvoj, hkrati pa bližina starša, ki vadi z otrokom, slednjemu daje potreben občutek varnosti in zanesljivosti.

Vplivi na telesni razvoj so vidni pri dihanju, saj otrok, s tem ko mora zaradi pritiska vode na srčni koš močneje vdihniti, pri plavanju krepi dihalne mišice. Prav tako se z vadbo v vodi znižuje otrokova srčna frekvenca, kar krepi zmogljivost srca. Plavanje pa pozitivno vpliva tudi na razvoj otrokovega okostja, saj intenzivno gibanje v vodi vpliva na intenzivno rast kosti.

Poleg pozitivnih posledic na otrokovo telo plavanje koristi tudi otrokovemu psihičnemu razvoju. Pri urah vadbe so namreč zraven otroka prisotni tudi starši, ki ga spremljajo in bodrijo ter mu na ta način dajejo občutek varnosti in zanesljivosti, ki je po besedah dr. Kajtne pomemben dejavnik pri vključevanju otrok v športne vadbe. Otrok z nežnostjo in telesnim stikom bližnjega razvija pozitiven odnos do drugih okoli sebe in ne nazadnje tudi do vode. Poleg vpliva na telo in psihični razvoj je plavanje blagodejno tudi za socialni razvoj otroka. Z redno vadbo in gibanjem v bazenu otrok vzpostavlja socialne odnose, saj spoznava vedno več otrok, s katerimi se druži in igra v vodi. Z njimi vzpostavlja prve osebne stike in sodeluje, kar ima lahko le pozitivne posledice za njegovo navezovanje stikov v prihodnjih letih.

Kdaj je pravi čas za plavalno vadbo?

Čeprav je najpogostejše vključevanje otrok v športne vadbe pri otrokovih dveh ali treh letih, je po besedah psihologinje dr. Kajtne vse pogostejša vadba plavanja za dojenčke, v katero so večinoma aktivno vključeni tudi starši. Pri nas in tudi po svetu je tako najbolj znana vadba plavanja po Fredovi metodi, v katero so vključeni že dojenčki pri treh mesecih starosti.

Gre za nemški program plavanja, pri katerem se otroci učijo plavalnih veščin s Fredovim plavalnim obročem. Plavalni program, s katerim so začeli leta 1986, je sestavljen iz treh stopenj, in sicer je prva stopnja namenjena prav dojenčkom. Prva v tristopenjskem programu je vadba za dojenčke od treh mesecev starosti naprej. To je rdeči Fredov obroč, ki je med vsemi obroči največji in otroku zagotavlja stabilnost, otroka pa osredotoča predvsem na gibanje nog. Uporabljajo ga do 3. leta starosti.

Drugo stopnjo predstavlja nekoliko manjši oranžni Fredov obroč, ki zagotavlja manjšo stabilnost in vzgon, zato je zagotovljena večja svoboda gibanja rok. Namenjen je otrokom med drugim in šestim letom starosti.

Zadnja stopnja Fredovega plavalnega programa pa je najmanjši rumeni Fredov obroč, ki otrokom med četrtim in šestim letom omogoča največjo svobodo gibanja, saj otrok v tej fazi že plava z lastno močjo in tehniko, cilj te stopnje pa je prehod na samostojno plavanje, pri kateri otrok ne potrebuje pomoči.

Ne spreglejte