Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 6. 2012,
9.53

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 28. 6. 2012, 9.53

7 let, 12 mesecev

Recite ne živalskim maščobam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vidno živalsko maščobo odstranite in poskrbite, da bo vaš zrezek bolj zdrav. Pa ne zaradi maščobe same, ampak ...

Čeprav zdaj pričakujete, da vas bomo utrujali s povezavo nasičenih maščob z srčno-žilnimi boleznimi, ki mimogrede ni več tako smiselna, kot je bila nekdaj, to ne drži. Tokrat imamo novejši in bolj trden argument, zakaj bi bilo dobro izogibanje živalskim maščobam.

To ne velja za domačo rejo Biološko in domače meso ter druge domače maščobe tokrat ne pridejo zraven. Da jim ne bomo delali krivice, je treba povedati, da se vse, kar bomo napisali v nadaljevanju, nanaša na maščobo rejnih živali.

Slaba prehranjenost Živali za rejo so povečini zelo slabo hranjene. Njihova prehrana temelji na različnih predelanih odpadnih snoveh, ki so cenovno najbolj ugodne in ne najbolj sprejemljive za žival. Poleg tega se uporabljajo različna sredstva, ki spodbudijo, da žival čim hitreje zraste. Zloraba ali prekomerna uporaba zdravil tudi ni tako redka. Če ne gre za kakšno manjšo kmetijo, ki prisegajo na naravno pašo in se izogibajo pretirani uporabi kemije, bo žival od začetka do klavnice nakopičila v sebi kar nekaj strupov.

Zakaj so krive maščobe? Pomislimo malo, kam gredo vsi ti ostanki pesticidov, hormonov in antibiotikov. Seveda gre vso meso čez določene veterinarske preglede, vendar to očitno ni dovolj. Pri teh pregledih bi bilo treba izboljšati analitske metode za odkrivanje ostankov človeku nevarnih snovi, kajti vsi ti strupi, ki jih žival zaužije, se nalagajo v maščobnih celicah. Ja, prav ste prebrali. Meso samo ni tak problem, ampak je problem maščoba v njem. Maščobo (vsaj tisto vidno) pa se, v večjem delu, brez težav odstrani.

Veganstvo je in Zaradi slabe (hitre in poceni) prehranjenosti rejnih živali pa nutritivno vrednost izgubljajo tudi vsi živalski izdelki, zato je danes veganstvo pravi hit. Vendar, če bomo težave reševali na način, da se odpovedujemo določeni hrani, lahko kar nehamo jesti! Veganstvo je lahko ob zadostnem znanju živil prav zdrava izbira, vendar se je treba zavedati, da tudi sadje in zelenjava, kupljena v supermarketih, vsebujeta marsikatero antihranilo.

Ne spreglejte