Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 11. 2017,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Krka

Foto: Bojan Puhek in Pexels

Video: Gregor Goršič

Natisni članek

Matej Tušak psihološko svetovanje Septabene Tvoje grlo je tvoja moč advertorial nagradna igra

Sreda, 22. 11. 2017, 7.00

2 meseca, 2 tedna

Psihološka priprava odloča o tem, kdo je res zmagovalec

Vsebino omogoča Krka

Foto: Bojan Puhek in Pexels

Video: Gregor Goršič

Športniki zelo dobro poznajo moč misli ter pomen telesne in mentalne aktivacije pred pomembnimi tekmami. Vsi drugi, ki nismo v vrsti za zlate medalje, se prav tako srečujemo z zapletenimi osebnimi težavami, ki jih lahko pomaga rešiti izkušen psiholog.


VIDEO:


 

Kaj vas ovira na poti do uspeha oziroma do osebne sreče?

Nagradna igra je končana. Nagrajenca bomo obvestili po telefonu.

  • narava gore ljudje | Foto: Pexels Foto: Pexels Ali se soočate z blokado na športnem področju?
  • Bi radi napredovali kot športnik, pa ne veste, kako naprej in nimate dovolj motivacije?
  • Imate osebno težavo, ki bi jo radi premagali?
  • Bi radi spremenili osebnostno lastnost, ki vam preprečuje zaživeti polno življenje?
  • Ali opažate neprijetne občutke, zaradi katerih živite v senci svojih negativnih misli?

Psiholog dr. Matej Tušak bo enemu izmed vas ponudil enkratno psihološko svetovanje, v okviru katerega boste poskušali skupaj razdelati vzroke in ovire, ki vam preprečujejo, da bi lahko polno uresničili svoje zastavljene cilje. Poiskali boste načine, kako delovati naprej, da bo psiholoških ovir na vaši življenjski poti čim manj.

Ljudje se na psihologa obrnejo, ko neke psihološke težave ne znajo rešiti sami s svojim znanjem. Nihče ni odporen proti težavam in prav vsi bi lahko veliko pridobili, če bi psihološke težave reševali s pomočjo strokovnjaka. Če zapletenih odnosov v življenju ne znamo rešiti sami, je mnogim težko priti po pomoč psihologa, čeprav je popolnoma jasno, da te naloge zahtevajo suverene strokovnjake na tem področju.

Psiholog dr. Matej Tušak s Fakultete za šport je strokovnjak, ki vrhunskim športnikom ponuja psihološko svetovanje in podporo: "Moje delo je vezano predvsem na pomoč pri realizaciji vrhunskega dosežka. Ker je na zavidljivo visoki ravni veliko športnikov, je prav psihična priprava tista, ki odloča o tem, kdo je res zmagovalec in kdo je tisti, ki ne doseže svojih ciljev. Kompleksna priprava športnika na nastop je torej sestavljena iz telesne, tehnične, taktične priprave in na koncu psihične priprave."

Vendar ne dela le s športniki. Veliko ljudi se znajde v položaju, ko jim je na primer težko preboleti kakršnokoli izgubo – smrt bližnjega, izgubo partnerskega odnosa, izgubo na poslovnem področju. "S terapevtskim pristopom jim poskušamo pomagati pri prilagajanju na nov položaj in pri iskanju novih rešitev, kako ostati umirjen in kako obvladovati novo situacijo. Velikokrat ljudje navajajo težave s tesnobo, depresijo, izgubo smisla v življenju, apatičnost," je povedal psiholog, ki je na poti do vrhunskih uvrstitev pomagal že številnim slovenskim športnikom.

Kaj lahko naredimo v eni uri?

Matej Tušak | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Seansa pri dr. Mateju Tušaku ponavadi traja od 45 do 60 minut, kolikor običajno trajajo vse psihološke seanse. Če imamo odprtih več problemov, lahko seanso podaljšamo na dve uri, vendar ima časovna omejitev svoje razloge.

Gre za težave, ki jih umestimo na področje psihičnega razvoja, psihične trdnosti in osebnostnega razvoja ter osebnostne zrelosti.

Zakaj časovna omejitev? O težkih stvareh je težko govoriti in če imamo na voljo neomejen čas, pogovor o tem odlagamo. Če smo časovno omejeni, proti koncu terapije mogoče vendarle spregovorimo o najtežjih temah. Tako hitreje odkrijemo srž problema in vzpostavimo sistem terapije.

V eni uri: S terapevtom lahko v eni uri poskušamo ugotoviti, kje tičijo težave. Klient med terapevtsko uro dobi tudi "naloge", ki jih mora predelati, in napotke, kako naprej.

Kako poteka terapija:

  • identificiranje problema,
  • iskanje vzrokov,
  • iskanje rešitev.

Dr. Matej Tušak pomaga tudi mlajšim, predvsem pri razvoju delovnih razvad, dvigu motivacije za delo, delovnih navadah in zmanjšanju hiperaktivnosti.

Tvoje grlo je tvoja moč: Glas nosi dve tretjini neverbalne komunikacije

Matej Tušak | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Izjemno pomembno je, s kakšnim glasom predstavljamo sebe in kako znamo glas nadzirati.

"Glas nosi skoraj dve tretjini informacije v neverbalni komunikaciji," pravi dr. Matej Tušak. Na barvi glasu se zelo hitro odrazi naše trenutno stanje – ali smo samozavestni, prestrašeni, apatični ali žalostni. Ko smo v zadregi, ali ko smo agresivni, samozavestni, ali ko lažemo, govorimo povsem drugače, uporabljamo drugačne besede in stavčne člene. Te detektorje so psihologi razvili zato, da bi lažje identificirali, kaj se z nekom dogaja.

Če nastopimo suvereno in samozavestno, zaslišimo svoj močan glas, možgani dojamejo, da smo se pripravljeni borbeno soočiti, in zadušimo šibke glasove dvoma, ki se vseeno pojavljajo.

Ko slišimo svoj lasten prestrašen glas, možgani dojamejo, da smo prestrašeni, in zato postanemo še bolj prestrašeni.

Zato mora biti glas zdrav in močan, če želimo, da se bomo tako tudi počutili.

Šport in poslovni svet imata skupne točke

Matej Tušak | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

"Znanja, ki smo jih dobili pri delu s športniki, s pridom uporabljamo tudi v poslovnem svetu oziroma pri vseh, ki jih želimo motivirati in jim pomagati razviti visoko stopnjo samozavesti in samoaktivacije. Tako lahko skupaj dosežemo visoke rezultate, kar je v podjetjih nujno, če hočejo preživeti in uspeti v mednarodnem okolju," je povedal dr. Matej Tušak.

Borbeno pripravljeni na vse izzive

Idealna je nadzorovana in relativno visoka raven aktivacije, ki omogoča, da se človek borbeno spoprime s situacijo na kateremkoli področju, če se realistično zaveda svojih kompetenc in potencialov ter skladno s tem načrtuje pričakovanja in izzive. Ti naj ne bi bili za tri razrede višji od naših zmožnosti.

Borbena pripravljenost nastopi, ko se zavedamo svojih kompetenc in slabosti, vendar smo maksimalno motivirani, da se na ravni svojih optimalnih kompetenc spoprimemo z obstoječo situacijo.

Telesna in mentalna aktivacija telesa

Matej Tušak | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Psiholog športniku pomaga telesno in mentalno aktivirati telo. Telesna aktivacija je nujna za dvig agresivnosti, ki je tudi odraz športnikove samozavesti.

"Vsi smo že kdaj ostali brez besed, na primer v šoli. Pred tekmovanji pa so pritiski še veliko večji. Športniki celo bruhajo, dobijo glavobole in migrene, pozabljajo program ali koreografijo, so napeti in zaradi tega dosežejo slabše rezultate. Ob dolgoročni izpostavljenosti takšnemu stresu se lahko pojavi tudi izgorelost," je povedal dr. Matej Tušak in izpostavil podobne težave v poslovnem svetu.

Pri zadušeni telesni aktivaciji, ki je posledica prevelike tesnobe, se pojavita:

  • nastopna ali prednastopna apatija: delujemo lahko zelo apatično, kot da nam je vseeno za vse, kar seveda ni res, izklopimo svoje telo, ker smo ocenili, da ne zmoremo, ali
  • nastopna vročica: ko ne obvladujemo stvari in postanemo živčni.

Glavni ključ do uspeha so motivacija in delovne navade. Kombinacija talenta, samoaktivnosti in delovnih navad pa prispeva k temu, da se vse stvari izidejo in dobimo vrhunske rezultate tudi na svetovni ravni. Psihologi v športu poskušajo vplivati na motivacijo in osebnostne lastnosti, ki jih mora nekdo razviti.

 

Boleče grlo kot opozorilni znak

boleče grlo, prehlad | Foto: Pri bolečem grlu, ki je lahko znak vnetega žrela, težko požiramo in težje govorimo. Prva pomoč pri bolečem grlu so ponavadi topli napitki z medom ter drugimi čebeljimi pridelki in antiseptične pastile.

Pastile Septabene razkužujejo ustno votlino in žrelo ter zmanjšujejo znake vnetja žrela, kot so bolečina, rdečina, oteklina, vroč občutek in oslabljeno delovanje. Uporabljajo se za protivnetno, protibolečinsko in antiseptično zdravljenje pri draženju v žrelu, ustih in dlesnih, pri gingivitisu, faringitisu in laringitisu.

Septabene | Foto:

Pozimi se lahko zaradi suhega zraka in povečanega števila različnih prehladnih obolenj večkrat pojavi vnetje žrela. Pri prehladnih obolenjih poleg bolečega grla lahko tudi kašljamo in smrkamo. Vnetje žrela običajno povzroči virus. Streptokokno angino, pri kateri se poleg vnetega žrela pojavljajo tudi visoka vročina in bolečine v sklepih ter mišicah, pa povzroča bakterija. Angino zdravimo z antibiotiki.

Vnetje žrela se lahko pojavi zaradi pogostega stika z obolelimi osebami, prekomernega obremenjevanja glasu, kajenja, suhega zraka, lahko pa je vneto žrelo tudi odziv telesa na težave psihičnega izvora.

Bolečine v grlu je treba vzeti resno, morda tudi kot znak, da je treba bolje poskrbeti za svoje splošno dobro počutje, se posvetiti tudi svojim hobijem, predvsem pa ljudem, ki jih imamo radi.

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo natančno preberite navodilo!O tveganju in nezaželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Ne spreglejte