Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 5. 2015,
12.12

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Krka Zdravilišče Radenci advertorial

Petek, 8. 5. 2015, 12.12

2 meseca

Preden stopite na štart: kako kaj kaže z vašimi nogami?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tradicionalni maraton treh src letos praznuje 35. rojstni dan, razlog več, da se ga udeležite. Toda na tek se nikoli ne podajte na silo, ob vsaki bolečini ukrepajte takoj.

Maraton treh src je najstarejši slovenski maraton, ideja o njegovi izpeljavi se je porodila leta 1980 na Pomurskem sejmu, svoj krst pa je doživel že leto pozneje.

V Radencih se vsako leto tradicionalno zbere veliko število tekačev vseh starosti, mnogim je prav ta dogodek prva prava sezonska tekaška preizkušnja in ravno zato je pomembno, da se nanjo še posebej resno pripravimo.

Vreme je pogosto neusmiljeno Trasa v Radencih je zelo "prijazna", saj je precej ravna, vzponov praktično ni. A zato pogosto ponagaja vreme. Tekači so v 35 letih doživeli praktično vse – od močnih nalivov do poletnih temperatur. Pogosto tukaj ponagaja tudi veter, saj zavetrja ni. "Na vsake vremenske razmere se pripravimo tako, da treniramo v podobnih pogojih," nam je na vprašanje, ali se tekač lahko pripravi na različne vremenske muhavosti, odgovoril tekaški trener Peter Kastelic. Že med treningom lahko tako spremljamo odzive in potrebe svojega telesa na različne dejavnike.

Poškodbe so del športa, vendar jih ne smemo zanemariti Peter Kastelic je imel v svoji karieri kar srečo s poškodbami, ki so ga prisile k počitku samo za kakšna dva meseca. Se pa spominja zanimive anekdote, ki se je zgodila na nekem tekmovanju v Wellsu: "To je bil poseben tek, saj je prvi del potekal ves čas v klanec navzgor, drugi del pa smo se samo spuščali. Pri teku navzdol so bile noge že precej utrujene in niso več sledile glavi, mogoče sem tudi malo pretiraval, tako da sem se spotaknil ob kamen in se malo skotalil po skalah. Za spomin mi je ostalo samo nekaj brazgotin."

Pomembno je, da vsako poškodbo ali bolečino, ki se pojavi že med treningom, jemljemo resno in takoj ukrepamo.

Pod drobnogled smo vzeli tri najpogostejše poškodbe pri teku: vnetje ahilove tetive, tekaško koleno in poškodbo pokostnice. O tem, kaj jih povzroča in kako se lotiti zdravljenja, smo se pogovorili s fizioterapevtko Blanko Koščak Tivadar iz Fizioterapije Mediko.

Tekaško koleno Zakaj se pojavi poškodba: Razlogov je lahko več, poškodba pa se največkrat pojavi zaradi nepravilne drsnosti pogačice, napačne obutve ali pri teku po klancu navzdol.

Odpravljanje težav: V prvi vrsti je treba poskrbeti za dobro raztezanje prvih in zadnjih stegenskih mišic. Ob prvih težavah je smiselno počivati in poiskati kakšno drugo obliko rekreacije, na primer kolesarjenje ali plavanje. Če se pojavi oteklina, jo moramo odpraviti s hlajenjem z ledom. Ta postopek ponavljamo največ 48 ur, nato pa moramo hladiti s kremami ali geli, sicer bi prekinili proces samozdravljenja telesa.

Primerna raztezna vaja: S to vajo bomo poskrbeli za razteg stegenskih mišic. Nogo položimo na površino, stopalo obrnemo naprej, trup je raven in prepognjen do prstov.

Vnetje ahilove tetive Zakaj se pojavi poškodba: Najpogostejši vzrok poškodbe je skrajšana tetiva, neredko pa je kriva tudi neustrezna ali obrabljena tekaška obutev. Prvi simptomi se ponavadi pokažejo v obliki blage bolečine, ki jo občutimo zjutraj, ko vstanemo, pojavi se lahko tudi po dolgotrajnem sedenju, vendar ta bolečina potem hitro mine, ko se mišice segrejejo in prekrvavijo.

Odpravljanje težav: Ob prvih znakih in prvih bolečinah je pomembno, da zmanjšamo intenzivnost treninga. Za ahilovo tetivo je zelo naporen tek v hrib, zato je priporočljivo, da se v tem obdobju izogibamo klancem. Poleg tega je pomembno, da oboleli predel masiramo, hladimo in raztezamo. Ko je poškodba že preveč napredovala in je pri teku ves čas prisotna bolečina, Koščak Tivadarjeva priporoča počitek ali iskanje druge oblike rekreacije, ki ne obremenjuje ahilove tetive.

Primerna raztezna vaja: Stopimo ob steno, držimo raven trup, pete ostajajo na tleh. Roke opiramo na steno zaradi stabilnosti, zadnja noga je ravna in raztegnjena. V drugem delu vaje zadnjo nogo pokrčimo, prva ostane raztegnjena, težo prenesemo na zadnjo nogo.

Poškodba pokostnice Zakaj se pojavi poškodba: Bolečina se občuti v sprednjem, predvsem notranjem delu goleni. Najpogosteje se ta težava pojavi pri začetnikih ali ko tekač spremeni tehniko ali intenzivnost teka.

Odpravljanje težav: Tudi pri tej težavi je priporočljiv počitek, pomembno pa je tudi, da čim prej začnemo hladiti oboleli predel: prvih 24–28 ur z ledom, pozneje pa s kremami in geli. Včasih je treba vzeti tudi kakšen analgetik, nesteroidni antirevmatik. Zelo učinkovita je tudi masaža, ob vsaki poškodbi pa je nujno poskrbeti tudi za kakovostno raztezanje. Če bolečina ne mine, je priporočljiv obisk zdravnika ali strokovnjaka.

Primerna raztezna vaja: Trup je poravnan, koleni se dotikata, eno nogo skrčimo nazaj.

Ne spreglejte