Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 6. 2016,
16.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

pohodništvo

Sobota, 18. 6. 2016, 16.00

6 let, 7 mesecev

Dan slovenskih planinskih doživetij

Pred dva tisoč ljubitelji gora pokazali tisto, v čemer so mojstri #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
PZS

Več kot dva tisoč ljubiteljev gora je danes na Golteh počastilo Dan slovenskih planinskih doživetij, ki so ga organizatorji združili z odprtjem Slovenske turnokolesarske poti, edinstvene kolesarske trase v tem delu Evrope. Največ pozornosti so pritegnili gorski reševalci, ki so izvedli vajo reševanja padalca, ki je doživel bližnje srečanje z visokoraslo smreko.

Krovna organizacija slovenskega planinstva Planinska zveza Slovenija, ki združuje 287 planinskih društev in 55 tisoč članov, Dan slovenskih planinskih doživetij organizira že peto leto zapored. Vsako leto je obisk ljubiteljev gora večji, je povedal predsednik PZS Bojan Rotovnik, ki je bil danes na Golteh še posebej ponosen na svojo funkcijo. Poudaril je, da skušajo na ta dan za vsakega ljubitelja gora in narave pripraviti nekaj po njegovem okusu.

Dan slovenskih planinskih doživetij je na Golte privabil več kot dva tisoč ljubiteljev planinarjenja. Foto: Manca Čujež. | Foto: Dan slovenskih planinskih doživetij je na Golte privabil več kot dva tisoč ljubiteljev planinarjenja. Foto: Manca Čujež.

Najmlajši so se lahko zabavali na številnih planinsko obarvanih delavnicah, poskusili so se lahko celo na umetni plezalni steni, številni pa so se udeležili tudi ene od planinskih tur, ki ima izhodišče prav na Golteh oziroma pri Mozirski koči.

Gorski reševalci so pokazali, kako poteka reševanje padalca z drevesa. | Foto: Gorski reševalci so pokazali, kako poteka reševanje padalca z drevesa.

Gorski reševalci navdušili s praktično vajo reševanja

Največ pozornosti je pritegnila vaja gorskih reševalcev, ki so s smreke reševali poškodovanega padalca, nato pa ga s helikopterjem slovenske policije odpeljali s prizorišča.

Na osrednjem dogodku Dneva slovenskih planinskih doživetij so sodelovali praporščaki iz 59 planinskih društev, zapeli pa so tudi mladi in nekoliko starejši planinski pevski zbori.

Na Dnevu slovenskih planinskih doživetij so počastili tudi 120. obletnico Mozirske koče in odprli Slovensko turnokolesarsko pot, ki obide vse pomembnejše slovenske gorske skupine, meri okoli 1.800 kilometrov in premaga 50 tisoč višinskih metrov. Slovensko turnokolesarsko pot sta slovesno odprla predsednik PZS Bojan Rotovnik in načelnik Komisije za turno kolesarstvo PZS Jože Rovan. Foto: Matjaž Šerkezi. | Foto: Slovensko turnokolesarsko pot sta slovesno odprla predsednik PZS Bojan Rotovnik in načelnik Komisije za turno kolesarstvo PZS Jože Rovan. Foto: Matjaž Šerkezi.

Nova kolesarska trasa za gorske sladokusce

Kot je povedal načelnik Komisije za turno kolesarstvo pri PZS Jože Rovan, kar tretjina članov Planinske zveze Slovenije kolesari, kar pomeni približno 15 tisoč kolesarjev, za katere so skušali poskrbeti z novo krožno potjo.

"Tem ljudem je bilo treba zagotoviti infrastrukturo, na kateri bi lahko dovoljeno in varno kolesarili. Proga ni preveč zahtevna, a je dolga in naporna," je poudaril.

Trasa Slovenske turnokolesarske poti. | Foto: Trasa Slovenske turnokolesarske poti.

Njihov namen je bil združiti športne motive in s potjo obiskati najzanimivejše kraje po Sloveniji. "Želimo odkriti določene kotičke Slovenije, ki so premalo obiskani, a zato nič manj lepi. Koordinate za turnokolesarsko pot si lahko naložite na spletni strani PZS, markiranje poti pa je v delu in bo na voljo v kratkem, je napovedal Rovan.

Več o dogajanju na Golteh bomo skupaj z videoposnetki na Sportalu objavili v večernih urah.

Ne spreglejte