Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 3. 2016,
10.39

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

tek

Ponedeljek, 21. 3. 2016, 10.39

6 let, 7 mesecev

Povezovalci solin odprli tekaško sezono

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Foto: GiBit

S primorskim tekom Povežimo soline se je začela letošnja sezona rekreativnih tekov. V lepem sončnem vremenu se je teka udeležilo čez 500 tekačev z vseh koncev Slovenije.

Čeprav gre za netekmovalni tek, časi se ne merijo, pa organizatorji v cilju na strunjanski plaži vseeno razglasijo deset najhitrejših, posebna čast pa doleti zmagovalca, ki ju proglasijo za kralja in kraljico povezovalcev. Letos sta to postala slovenski atlet in reprezentant Blaž Grad, specialist za tek na 3.000 metrov z zaprekami, in rekreativna tekačica Kristina Bele.

Tek je potekal od sečoveljskih do strunjanskih solin, od tu tudi ime teka Povežimo soline. Proga, ki je speljana ob Jernejevem kanalu, po portoroški plaži, skozi predor nekdanje ozkotirne železnice in okoli strunjanskih solin, je dolga približno devet kilometrov.

Kristina Bele je bila najhitrejša med dekleti. | Foto: GiBit Kristina Bele je bila najhitrejša med dekleti. Foto: GiBit

Letošnja novost teka je bil ločen štart fantov in deklet. Prvotno je bilo mišljeno, da bodo dekleta štartala 15 minut pred fanti, ki bodo ubežnice polni motivacije lovili, a je organizator Mojmir Kovač fante spustil le minuto za dekleti, tako da so bile zadnje ulovljene že v prvem kilometru.

Poleg tega pa se kača deklet še ni dovolj raztegnila, tako da je bilo prehitevanje najpočasnejših precej oteženo in na trenutke tudi nevarno. Nekoliko slabše je za tekače poskrbljeno tudi na progi, saj je v sončnem vremenu naključnih sprehajalcev na portoroški plaži precej, redarjev, ki bi naredili prostor tekaški četici, pa razen na ključnih odcepih ni, tako da je bilo potrebnih tudi nekaj slalomskih spretnosti.

Najhitrejših 10 deklet in fantov je za nagrade že tradicionalno dobilo posebne natikače taperine, ki jih solinarji uporabljajo za hojo po kristalizacijskih bazenčkih. | Foto: GiBit Najhitrejših 10 deklet in fantov je za nagrade že tradicionalno dobilo posebne natikače taperine, ki jih solinarji uporabljajo za hojo po kristalizacijskih bazenčkih. Foto: GiBit

Kljub vsemu so bili tekači v cilju videti zadovoljni, darilni paket v obliki soli, bakalarja, bobičev in steklenice refoška pa je poskrbel, da so tekači prireditev zapustili siti in dobre volje. Najpogumnejši so preizkusili tudi temperaturo slovenskega morja.

Ne spreglejte