Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 4. 2017,
8.30

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Perutnina Ptuj

Foto: Thinkstock, Perutnina Ptuj in društvo Rovtarji

Natisni članek

Poli maraton Perutnina Ptuj kolesarjenje advertorial rekreacija Na kolo

Ponedeljek, 24. 4. 2017, 8.30

2 meseca

Nostalgija na kolesih: tradicija, ki nas še vedno navdihuje

Vsebino omogoča Perutnina Ptuj

Foto: Thinkstock, Perutnina Ptuj in društvo Rovtarji

Ko se srečajo starodobniki in kolesarji današnjega časa, nas vedno zagrabi malce nostalgije za časi, ki jih ni več. Starodobno kolesarstvo je dediščina, ki ne sme zbledeti.

kolo | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Stik z naravo na dveh kolesih

kolo | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Kolesarstvo kot izjemno priljubljen način rekreacije nam že zelo dolgo ponuja pristen stik z naravo, daje nam občutek svobode v gibanju in ponuja nepozabne družabne trenutke ter športne užitke.

Od 18. stoletja, ko je francoski grof Mede De Sivrac oblikoval prvo kolo, podobno današnjim poganjalčkom, se je to prevozno sredstvo razvilo v sofisticiran športni pripomoček, ki nas še vedno popolnoma navdušuje.

Prva kolesa so se izkazala predvsem na izletih, pozneje pa so postala prvovrstno in zanesljivo prevozno sredstvo.

Ne glede na to, kako korenito se je spremenila tehnologija izdelave kolesa, je nekaj še vedno ostalo: osnovno kolo ima dve kolesi in pedala. Sivracov poganjalček jih sicer ni imel, njegovi nasledniki pa so jih dobili že zelo kmalu.

In odprla se je pot za razna kolesarska srečanja in dirke. Ko se je prvo kolo zapeljalo po ljubljanskih ulicah, se je pisalo leto 1869, kmalu so kolesa skoraj preplavila prestolnico.

Najprej so bila to visoka kolesa, ki so se počasi razvila v današnjo podobo okretnega kolesa.

Slovenski oče kolesarstva

kolo | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Leta 1889 je v Gradcu stekla tovarniška proizvodnja koles pod vodstvom slovenskega inovatorja Janeza Puha iz okolice Ptuja. V bližini kraja, kjer je nekoč stala Puhova rojstna hiša, stoji danes cimprača iz obdobja Puhovega rojstva, ki je preurejena v Puhov muzej.

kolo | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Danes je kolo izjemno priljubljen športni rekvizit, ki ga uporabljamo za prevoz na delo, po opravkih in za rekreacijo. Nič ni bolj sproščujočega kot po napornem dnevu prekolesariti nekaj kilometrov po naravi. Kolesarski izleti so idealna priložnost za druženje z družino in prijatelji.

Skoraj vsak konec tedna na kolesu

Fotogalerija
1 / 10

Da dediščina starodobnega kolesarjenja ne gre v pozabo, aktivno skrbi tudi 32 članov Društva Rovtarji iz Škofje Loke. Večinoma raziskujejo širšo okolico Škofje Loke, a so precej dejavni tudi širše.

"Lani smo 34 koncev tedna preživeli na kolesu ne samo v Sloveniji, ampak tudi v Avstriji, na Madžarskem, Hrvaškem in na Češkem. V prijetnem druženju smo že najmanj osemkrat preživeli lep dan tudi na Poli maratonu na Ptuju. Tudi letos se tega dogodka že veselimo," je povedal Tone Ravnikar iz društva Rovtarji.

Poli maraton, ki ne meri časa in hitrosti

kolesarji poli maraton perutnina ptuj | Foto:

Med številnimi kolesarskimi dogodki pri nas je zelo množično obiskan tudi ptujski Poli maraton, ki ga organizirata Perutnina Ptuj in Kolesarski klub Perutnina Ptuj, in postaja z vsakim letom vedno bolj priljubljen.

poli maraton | Foto: Tudi letošnja izvedba 15. Poli maratona združuje ljubezen do rekreativnega športa, optimizem in veselje do življenja ter usmerjenost k nenehnemu napredku. To so vrednote, ki jih s svojo prepoznavno osebnostjo pooseblja najbolj priljubljena blagovna znamka Perutnine Ptuj – Poli. Poli je izvirna, mladostna, duhovita, zdrava – Poli je posebna in takšna je že več kot 40 let.

Poli Maraton, najbolj priljubljena rekreativna kolesarska prireditev, na kateri nista pomembna ne čas ne hitrost in je tako zelo priljubljena pri malih in velikih kolesarjih, bo 3. junija na Ptuju.

Za več informacij obiščite spletno stran Poli Maratona, kjer izveste več o najbolj okusni in zabavni kolesarski prireditvi v Sloveniji.

Nagradna igra: Poli Selfie s kolesom – sodeluj in osvoji iPhone7

S kolesom so povezana romantična doživetja v dvoje, edinstvena v krogu družine in zabavna v družbi prijateljev. Delite jih v foto albumu Poli Selfi s kolesom na Facebookovi strani Nori na Poli in se potegujte za odlične nagrade. Med drugim bodo podarili tudi iPhone7.

Ne spreglejte