Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 5. 2017,
11.15

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Vsebino omogoča Perutnina Ptuj

Foto: Thinkstock in Perutnina Ptuj

Natisni članek

kolesarjenje advertorial Perutnina Ptuj Poli maraton

Ponedeljek, 15. 5. 2017, 11.15

2 meseca, 3 tedne

Družinsko povezovanje je lahko tudi izlet s kolesom

Vsebino omogoča Perutnina Ptuj

Foto: Thinkstock in Perutnina Ptuj

Kolesarski izleti so odlična priložnost za aktivno družinsko druženje in poglabljanje družinskih vezi. Poleg tega kolesarjenje spodbuja delovanje možganov. Celo Einstein je prav na kolesu prišel do genialne zamisli.

družina kolesarjenje izlet | Foto:

Na kolo za boljše družinske vezi

Čeprav je kolesarjenje individualni šport, pa so skupni kolesarski izleti izjemno priljubljen način preživljanja prostega časa.

Aktivno preživljanje časa z družino je eden od zelo učinkovitih načinov, kako spet okrepiti družinske odnose, graditi zaupanje med seboj in se ponovno povezati.

Prav skupno kolesarjenje je lahko tista aktivnost, ki nam ponudi res kakovosten skupni čas. Končno je prišlo obdobje, ko bomo lahko skupaj začeli raziskovati okolico, kar je na kolesu še posebej čarobno.

Slovenija ponuja toliko zanimivih lokacij za izvrstne kolesarske izlete, da si za vsak konec tedna lahko izberemo drugega, seveda glede na starost in pripravljenost otrok.

Družinska terapevtka: kolesarska doživetja so vedno nepozabna in neprecenljiva

kolo družina izlet narava šport | Foto:

O tej tematiki smo se pogovarjali z družinsko terapevtko doc. dr. Andrejo Poljanec, ki je povedala, da je družinsko kolesarjenje svojevrsten užitek in izziv, saj družino povezuje prek doseganja skupnega cilja.

"Starši imajo ob tem poleg fizične kondicije možnost razvijati tudi čustveno pestrost in razpoložljivost zase ter za otroke. Otroci pa ob tem razvijajo prepoznavanje občutkov na poti vztrajnost, zadovoljstvo ter ponos po premagani razdalji. Poleg tega pa kolesarjenje kot skupinski šport spodbuja razvoj sočutja ter pomoči drugim – šibkejšim in poškodovanim. Prava sreča je da se odvija na prostem, kjer narava družino vedno obogati še s katerim od svojih čarov. Ta doživetja so nepozabna in neprecenljiva," je še povedala terapevtka Andreja Poljanec iz Študijskega raziskovalnega centra za družino.

Nekaj kolesarskih predlogov za začetnike:

Glede na starost in pripravljenost otroka izberite primerno kolesarsko progo.

  • Okoli Koseškega bajerja v Ljubljani: 4,5 km
  • Iz Kranja (Labore) v Škofjo Loko ob železniški progi: 7 km
  • Okrog Blejskega jezera: 6 km
  • Moravske Toplice: Kolesarska pot K Plečnikovi golobici (12 km) in K štrkon na obisk (8 km)
  • Del kolesarske proge Mojstrana–Gozd Martuljek–Kranjska Gora: 15 km
  • Vrhnika–Star maln: 5 km
  • Marindol v Beli krajini: 13 km
  • Kolesarska proga Solkan–Plave: 10 km
  • Ptuj–Ormož: 28 km
  • Klodičeva kolesarska pot od Bohinjske Bistrice do Stare Fužine: 11 km
  • Podčetrtek–Olimje: 14 km

Na izlet se dobro pripravimo in uživajmo. Ne pozabimo narediti nekaj fotografij, ki jih shranimo v poseben kolesarski album. Tako bomo čez čas videli, kako naši skupni kolesarski podvigi dobivajo dimenzije pravih ekspedicij.

Kolo in otrok: posebna povezanost

kolo otrok narava | Foto:

Še posebej otroci so izjemno zadovoljni kolesarji. Na kolesu so hitri, kar jim daje občutek izjemne svobode in samostojnosti. Med otroki in kolesi obstaja nekakšna skrivnostna povezanost. Ko otrok začne kolesariti, se njegov svet razširi.

Njegovo igrišče ni več omejeno na prostor pred hišo. S širjenjem obzorja na kolesu se otroku tudi izboljša občutek za širši prostor in orientacijo.

Ko pa se s starši prvič odpravi na pravi družinski kolesarski izlet, pa se počuti kot pravi avanturist. Raziskovati svet s kolesom v varni družbi staršev je nekaj najlepšega, kar lahko doživi otrok med prostim časom.

Tako monotono, a vendar blagodejno

ženska lepota kolo | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kolesarjenje je izjemno sproščujoča aktivnost, ki nam vrača samozavest, pomaga zniževati raven stresa in krepiti fizično pripravljenost. Kolo je pogosto prvi korak do bolj zdravega načina življenja.

Kolesarjenje spreminja strukturo možganov, ima vlogo pri odpravljanju težav z depresijo in drugimi duševnimi težavami.

Očitno je prav monotono vrtenje pedal v enakomernem ritmu tisto, kar našemu telesu tako prija, da je kolesarjenje tako priljubljena aktivnost z blagodejnimi učinki na naše počutje.

Celo Albert Einstein se je do svoje teorije relativnosti dokopal kje drugje kot prav na kolesu.

Poli Maraton že 15 let skrbi za družinsko rekreacijo

kolesarji poli maraton perutnina ptuj | Foto:

Na rekreativnem kolesarskem maratonu Poli Maraton, ki ga organizirata Perutnina Ptuj in Kolesarski klub Perutnina Ptuj 3. junija na Ptuju, bodo na voljo tri različno dolge trase (21,2 ali 52 kilometrov oziroma dva kilometra za najmlajše) po mestnem jedru in bližnji okolici mesta.

poli maraton | Foto: Posebnost Poli maratona je v tem, da Poli maraton ne meri ne časa ne hitrosti udeležencev. Gre za dogodek, ki podpira ljubezen do kolesarjenja in druženja ter prepoznavne ptujske kulinarike.

Poligon, polidog in polirisalnica

Za najmlajše bodo pred Mestno hišo pripravili bogat spremljevalni program, ki ga bo vodila ekipa animatorjev. Namenjen je predvsem najmlajšim, ki se še ne morejo udeležiti kolesarjenja.

Otroci bodo na delavnicah na igriv način spoznavali cestno prometne predpise, sodelovali bodo lahko pri posebnem gibalnem programu, ki je namenjen promociji zdravega življenjskega sloga.

kolo otrok poligon | Foto: Otroški prometni poligon: poleg cestnoprometnih predpisov in prometnih znakov, bodo predstavili tudi delovanje semaforjev in vlogo pešca v prometu. Poudarjali bodo varnost v prometu. Na voljo bo cestni poligon, kjer bodo za vsako opravljeno vajo pridobili žig v posebno beležnico maratona. Skozi igro bodo lahko preizkusili vlogo policista, pešca, mojstra na črpalki, mojstra na parkirišču in kolesarja.

Otroški gibalni poligon: poudarjali bodo zabavo, igro in veselje do gibanja. Otroci se bodo skozi gibalni poligon srečali z vajami, kjer se bodo preizkušali v nalogah za iznajdljivost, natančnost, spretnost in koordinacijo. Za vsako opravljeno vajo bodo pridobili žig v posebno beležnico maratona.

Polidog station: otroci bodo lahko sodelovali v pripravi odličnega Polidoga. Izbirali bodo lahko med poljubnimi sestavinami, poimenovali svoj recept za edinstven Polidog. Imeli bodo možnost, da pridobijo dodaten žig za svojo beležnico, če bodo svoj Polidog narisali in izobesili na razstavnem prostoru.

POLIrisalnica: ustvarjalni kotiček za otroke, ki so manj drzni ali še premajhni, da bi sodelovali v opravljanju zabavnih nalog.

Noro dobra akcija: S Poli do telefona iPhone 7

poli maraton nagradna igra | Foto: S kolesom so povezana romantična doživetja v dvoje, edinstvena v krogu družine in zabavna v družbi prijateljev.

Posnemi noro dober selfie s kolesom in pošlji na zasebno sporočilo Nori na Poli.

Organizator bo prejeti selfie objavil v fotoalbumu Poli selfie s kolesom na strani Nori na Poli.

iphone 7 | Foto: Reuters Foto: Reuters Na objavljen selfie v albumu Poli selfi s kolesom se moraš označiti in povabiti prijatelje, da fotografijo všečkajo.

Prvih deset, ki bo pridobilo največ všečkov, bo sodelovalo v žrebu za nagrade:

  • iPhone 7,
  • slušalke,
  • jakna Poli,
  • pulover s kapuco.
Ne spreglejte