Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 5. 2015,
12.59

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

športne poškodbe opornice advertorial

Torek, 26. 5. 2015, 12.59

2 meseca

Ostanite v igri kljub športnim poškodbam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Športne poškodbe in težave z gibalnim aparatom, ki postanejo kronične, so nemalokrat vzrok za prekinitev športne kariere. Z dobrimi športnomedicinskimi pripomočki ste še naprej lahko aktivni športnik.

Vsi, ki se ukvarjajo s športom – rekreativno ali profesionalno –, se morajo zavedati, da so poškodbe neločljivo povezane z aktivnim življenjem. Športna poškodba ali obraba hrustancev in sklepov se lahko pojavi zaradi neprimerne telesne pripravljenosti, neprevidnosti ali pa preobremenjevanja. Čeprav nam redna telesna vadba pomaga vzdrževati telesno kondicijo in dobro počutje, pa lahko pretiravanje vodi v poškodbe in okvare. Vezi, mišice in sklepi trpijo, zato bodimo nežni, če se pojavi poškodba, pa ukrepajmo.

Najpogostejše športne poškodbe so izvini sklepov, natrganje mišic ali tetiv. Poškodujemo se lahko zaradi nenadnega nenadzorovanega giba, razne okvare pa se pojavijo zaradi ponavljajočih se obremenitev nekega dela gibalnega aparata. Za preprečitev športnih poškodb poskrbimo s kakovostno opremo in tako, da se na športno dejavnost dobro pripravimo oziroma ogrejemo. Če se poškodujemo, takoj nehamo vaditi, da ne bomo naredili še večje škode.

Prvo pravilo pri poškodbah: hlajenje, ki zmanjša oteklino in bolečino.

Kako zmanjšati možnost poškodbe?

Če bi se športnim poškodbam radi izognili, moramo krepiti tiste skupine mišic, ki jih pri športni dejavnosti najbolj obremenjujemo. Lahko pa se preventivno zatečemo k uporabi športnomedicinskih pripomočkov, ki nam bodo pomagali zaščititi določeno mišično skupino ali sklep.

Kljub vsem previdnostnim ukrepom pa se poškodbam ne moremo povsem izogniti. V času rehabilitacije postopoma krepimo oboleli del telesa. Začnemo ga počasi razgibavati, da dosežemo zadovoljivo stopnjo gibljivosti, a ob tem upoštevamo opozorila, ki nam jih telo sporoča z bolečino. Nato počasi dodajamo vaje za moč.

Čim prej se vrnite v športni svet

Veliko boljše rezultate okrevanja bomo dosegli z uporabo športnomedicinskih pripomočkov.

Športne opornice za gležnje, kolena, rame, zapestja in komolce se med seboj zelo razlikujejo, saj so oblikovane glede na potrebe poškodovanca, lahko omogočajo gibanje ali pa fiksirajo del telesa, če tako predpiše zdravnik oziroma fizioterapevt. Zato se mora vsak poškodovanec posvetovati s strokovnjakom, ki mu bo svetoval, kakšne vrste opornice bodo najbolj optimalne za njegovo zdravstveno stanje.

Ne spreglejte