Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 7. 2016,
6.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

maraton 2016 Bled Marko Roblek Nočna 10ka

Nedelja, 10. 7. 2016, 6.52

6 let, 6 mesecev

10 let Nočne 10ke v znamenju rekordov

Olimpijec Primož Kobe je veliki zmagovalec jubilejne Nočne 10ke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18
Nočna 10ka

Primož Kobe, ki si je danes želel teči na polmaratonski preizkušnji evropskega prvenstva v atletiki, a mu je poškodba preprečila uvrstitev na prvenstvo, je sinoči še drugič zmagal na Nočni 10ki. Med dekleti je slavila atletinja Neja Kršinar, bosonogi tekač Boštjan Urankar pa je zmagal še sedmič, tokrat je to zadnjič. Mesto zmagovalca prepušča drugim, sam pa odhaja med prostovoljce Nočne 10ke.

Maratonec Primož Kobe, ki je leta 2012 Slovenijo zastopal na olimpijskih igrah v Londonu, ima na rekreativni tekaški prireditvi Nočna 10ka, ki iz leta v leto pridobiva na veljavi, ter obogateni statistiki, - letos je teklo že tri tisoč tekačev, prijavljenih pa je bilo 3.300 -, stoodstotni izkupiček. Nastopil je dvakrat (prvič leta 2012) in obakrat zmagal (letos s časom 31:35).

Štart Nočne 10ke:

Kot pravi, je letošnja zmaga še toliko bolj posebna, saj je balzam za dušo ali obliž na rano, ki se ji reče odsotnost z letošnjega evropskega atletskega prvenstva v Amsterdamu.

"Že od maja me pesti poškodba, burzitis, zato jo skušam ublažiti na najrazličnejše načine. To pomeni, da tečem s povišano peto (pošalil je, da se gre tek v petkah, op. a.), ki pritisk na ta del stopala vsaj malo ublaži. Lahko bi rekel, da tečem bolj rekreativno, saj pristajam na peto. Zelo sem vesel, da sem prišel do cilja in do zmage," je pripovedoval v cilju. Zmagal je tudi junija, na nočni rekreativni prireditvi Tek štirih mostov v Škofji Loki.

Z ženo sta si vzela prost konec tedna in ga začinila še z drugo zmago na blejski nočni prireditvi. | Foto: Z ženo sta si vzela prost konec tedna in ga začinila še z drugo zmago na blejski nočni prireditvi.

Kobe: Organizatorjem lahko zavidamo

Povedal je še, da mu je žena pred štartom v šali omenila, da je pomembno le to, da bo v vodstvu po prvih šestih kilometrih, ko tekači prvič pritečejo v Veslaški center na Bledu, kjer je cilj Nočne 10ke in glavnina navijačev, na koncu pa to niti ni tako pomembno.

Tudi Kobe, ki je sinoči napadel v petem kilometru in vodstvo ohranil vse do desetega, je eden od najbolj zvestih podpornikov Nočne 10ke. "Tako je že vse od leta 2012, ko sem tekel prvič in prav tako zmagal. Vse pohvale organizatorjem, samo zavidamo jim lahko," je Novomeščan, ki z družino takoj po Nočni 10ki odhaja na dopust, pohvalil Viteze dobrega teka, ki organizirajo dogodek.

Boštjan Urankar (na sredini) se po sedmih zmagah v kategoriji bosih tekačev na Nočni 10ki poslavlja kot tekmovalec. Drugo mesto je sinoči osvojil Uroš Kralj (na levi), tretji pa je bil Grega Derlink. | Foto: Boštjan Urankar (na sredini) se po sedmih zmagah v kategoriji bosih tekačev na Nočni 10ki poslavlja kot tekmovalec. Drugo mesto je sinoči osvojil Uroš Kralj (na levi), tretji pa je bil Grega Derlink.

Serijski zmagovalec med bosonogci se umika s prestola

Tekmovalni dopust si bo vzel tudi Boštjan Urankar, serijski zmagovalec med bosonogimi tekači – tudi ta kategorija je ena od posebnosti Nočne 10ke in je letos dosegla rekordno udeležbo, letos sta med bosonogci tekla tudi radijski voditelj Uroš Bitenc in Uroš Kralj, udeleženec vseh Nočnih 10k, ki se je za bosonogo različico letos odločil prvič.

Urankar je letos zmagal že sedmič – na nočni prireditvi je bil enkrat drugi, dvakrat pa se prireditve ni mogel udeležiti – in kot kaže, zadnjič. "To je moj zadnji nastop na Nočni 10ki. Svoje mesto prepuščam drugim, na Nočni 10ki pa bom odslej sodeloval samo kot prostovoljec," je napovedal. Tako kot denimo 210 drugih, ki so letos prostovoljno pomagali pri izvedbi dogodka.

Proga s štartom na blejski Promenadi in speljana v obratni smeri kot prejšnja leta (tekači so s Promenade tekli v smeri proti Mlinemu) se mu je zdela bolj zahtevna kot prejšnje. "Za minuto sem bil počasnejši," je ocenil.

Takole so drveli v cilj:
 

Tudi utrujeni Neji Kršinar se je smejalo ob prihodu skozi cilj. S časom 37:55 je ugnala žensko konkurenco. | Foto: Tudi utrujeni Neji Kršinar se je smejalo ob prihodu skozi cilj. S časom 37:55 je ugnala žensko konkurenco.

Kršinarjeva in Volčjakova najhitrejši med dekleti

Med dekleti je bila najhitrejša Neja Kršinar (37:55), med bosimi tekačicami pa se je ponovil lanski scenarij. S časom 44:15 je slavila Diana Volčjak.

Diana Volčjak je med bosonogimi tekačicami pometla s konkurenco. Deset kilometrov je pretekla v času 44 minut in 15 sekund. | Foto: Diana Volčjak je med bosonogimi tekačicami pometla s konkurenco. Deset kilometrov je pretekla v času 44 minut in 15 sekund.

Kako je lahko še boljše?

O tem, kako naprej, v 11. leto življenja Nočne 10ke, Igor Zonik, direktor prireditve, sinoči še ni mogel napovedati, saj organizacijsko ekipo najprej čaka analiza letošnje prireditve. "Najprej moramo predelati občutke z desete desetke, potem se bomo odločali, kako naprej, zagotovo pa se bomo spet domislili česa novega in poskrbeli za nov presežek. Z Markom Roblekom in Mitjo Šternom obiskujemo tekaške prireditve po svetu in ti obiski pogosto porajajo nove ideje. Pri tem prednjači predvsem Roblek," je razkril.

Štart na Promenadi v središču Bleda se bo ohranil tudi v prihodnje. | Foto: Štart na Promenadi v središču Bleda se bo ohranil tudi v prihodnje.

Štart tudi v prihodnje na Promenadi

Kot je dejal, bo štart Nočne 10ke, ki se začenja v trdi temi, ob 22. uri, tudi v prihodnje na Promenadi v središču Bleda. "Tako zaradi varnosti kot tudi turistov, ki so tekače lahko v velikem številu pospremili s štarta."

Trasa bo najverjetneje tudi prihodnje leto potekala v dveh valovih in v smeri od Promenade proti Mlinem, to se je izkazalo za dobro odločitev, čeprav bo potrebnih nekaj manjših sprememb.

Za vsakršno spremembo so potrebni številni elaborati, poudarja direktor prireditve Igor Zonik, a bodo zagrizli še v ta oreh. Več glasbene spodbude ob progi bi se prileglo vsem tekačem. | Foto: Za vsakršno spremembo so potrebni številni elaborati, poudarja direktor prireditve Igor Zonik, a bodo zagrizli še v ta oreh. Več glasbene spodbude ob progi bi se prileglo vsem tekačem.

Poskušali bodo okrepiti in pomnožiti tudi glasbeno podporo ob progi, ki jo je pogrešal tudi bosonogi zmagovalec Urankar.

"Tako kot vsa leta je v Zdraviliškem parku igrala godba Gorje, na Pristavi pa je glasbo vrtel DJ, to je letos novost. Za kaj več pa bi morali predložiti številne elaborate za glasnost in zvočno opremo. Pravila so žal taka, kakršna so. Enako velja za zabavo, ki jo moramo končati ob 2. uri zjutraj, ne glede na želje tekačev, ki bi se radi zabavali še dlje.

To so ključni možje Nočne 10ke (od leve proti desni): Igor Zonik, Marko Roblek in Mitja Štern.  | Foto: To so ključni možje Nočne 10ke (od leve proti desni): Igor Zonik, Marko Roblek in Mitja Štern.

Zanimivosti iz statistike 10 Nočne10ke:

  • Padel je rekord v številu udeležencev (3300 prijavljenih tekačev) in 250 tujih tekačev (26 držav).
  • Prireditev je bila razprodana že v začetku maja.
  • Pripravili so 4700 kremnih rezin in 3400 vilic, ki so jih med udeležence razdelili namesto medalj.
  • Organizatorji so v bogat darilni paket za šalo umestili tudi dežnik. Dež je namreč zmočil kar štiri zaporedne nočne desetke (od pete do devete), jubilejni pa se je razen petkove akademije, namenjene zmagovalcem prireditve in tekačem, ki so tekli na vseh nočnih desetkah, izognil.

Otroci so tekli na 400 in 800 metrov, poskrbljeno pa je bilo tudi za njihovo varstvo. | Foto: Otroci so tekli na 400 in 800 metrov, poskrbljeno pa je bilo tudi za njihovo varstvo.

Poleg desetkilometrske preizkušnje je bil na sporedu že 1200-metrski Ozarin tek (en evro od štartnine, ki je znašala 30 evrov, je romal v dobrodelne namene – namenjen je bil Združenju za kakovost življenja Ozara) in otroška teka na 400 in 800 metrov.

Igor Zonik je Združenju za kakovost življenja Ozara podelil ček za tri tisoč evrov, ki so jih zbrali s štartninami. En evro je romal v dobrodelne namene. | Foto: Igor Zonik je Združenju za kakovost življenja Ozara podelil ček za tri tisoč evrov, ki so jih zbrali s štartninami. En evro je romal v dobrodelne namene.

 

Rezultati 10. Nočne 10ke:

Moški, skupno:

Primož Kobe (Fit klub Novo mesto) 31:35

Peter Lamovec (ŠD Tabor Žiri) 32:10

Domen Hafner 32:27

Ženske, skupno:

Neja Kršinar (HappyGym) 37:55

Tina Kozjek (TK Šmarnogorska) 40:14

Helena Javornik (Pospeši ritem) 40:35

Bosi tek, moški:

Boštjan Urankar (Vitezi dobrega teka) 37.19

Uroš Kralj (Vitezi dobrega teka) 39.12

Grega Derlink (Vitezi dobrega teka) 42.30

Bosi tek, ženske:

Dijana Volčjak (Pospeši ritem) 44:15

Mary Pavlič (ŠD Suhadole) 48:46

Irena Gruntar 51:21

Ljubša mi je:

  • nova trasa Nočne 10ke
    60,27 %
    132 glasov
  • stara trasa Nočne 10ke
    22,83 %
    50 glasov
  • Nisem tekel/tekla na Nočni 10ki
    16,89 %
    37 glasov
Oddanih 219 glasov
Ne spreglejte