Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 5. 2016,
20.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Tek trojk Pohod ob žici maraton 2016

Sreda, 4. 5. 2016, 20.00

6 let, 7 mesecev

Največjo športno-rekreativno prireditev začenjajo predšolski otroci, v soboto se pridružijo še tekači

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Vse od četrtka do sobote bo v slovenski prestolnici potekala največja športno-rekreativna prireditev pri nas, ki vsako leto privabi več kot 30 tisoč udeležencev. Prvi se na Pot ob žici odpravljajo otroci, v soboto ob pohodnikih še tekači. Da ne bo slabe volje, preverite še, kje vas čakajo zapore.

Športno-rekreativno prireditev v organizaciji Mestne občine Ljubljana in Timinga Ljubljana, ki poteka po 35 kilometrov dolgem obroču okoli Ljubljane v spomin na osvoboditev slovenske prestolnice, ki jo je med 2. svetovno vojno obdajala žična ograja italijanskih in nemških okupatorjev, bodo že tradicionalno začeli najmlajši. Četrtek je namreč rezerviran za predšolske otroke, ki bodo prehodili en odsek poti.

Drugi dan tridnevne prireditve, namenjene tako najmlajšim kot starejšim, ki želijo združiti zdravo s koristnim ter Ljubljano spoznati iz pohodniške perspektive, bodo organizirani pohodi za osnovnošolce in srednješolce.

Bistvo Teka trojk je spodbujanje tekačev k medsebojni pomoči in solidarnosti, saj šteje čas, ki ga doseže najšibkejši člen trojke. | Foto: Bistvo Teka trojk je spodbujanje tekačev k medsebojni pomoči in solidarnosti, saj šteje čas, ki ga doseže najšibkejši člen trojke.

Sobota bo ob pohodništvu tudi tekaško obarvana, saj bodo tekači tudi letos družno premagovali kilometre na teku trojk. Tiste, ki se bodo odpravili na 12,5-kilometrsko razdaljo (tudi osnovnošolce in srednješolce), štart čaka ob 9. uri na Stritarjevi ulici, tisti, ki se bodo odpravili na 29-kilometrsko razdaljo, pa bodo štartali pol ure pozneje. Cilj obeh tekov bo na Kongresnem trgu.

Za pohod še niste prepozni

Na pohodu ob žici vsak prehodi, kolikor želi. Najbolj vztrajni si bodo za 35 prehojenih kilometrov priborili posebno kolajno, ki jo bodo prejeli v cilju na Kongresnem trgu.
 | Foto: Na pohodu ob žici vsak prehodi, kolikor želi. Najbolj vztrajni si bodo za 35 prehojenih kilometrov priborili posebno kolajno, ki jo bodo prejeli v cilju na Kongresnem trgu.

 

Če ste prijave na tek trojk že zamudili, pa se še vedno lahko udeležite sobotnega pohoda, saj predprijava ni potrebna. Vsak udeleženec se lahko od 6. ure registrira na osmih kontrolnih točkah (Vič, Šiška, Bežigrad, Jarše, Polje, Fužine, Rudnik in Livada), kjer dobi kontrolni kartonček, s katerim nato zbira žige pri nadaljnjih točkah. Cilji bodo odprti do 17. ure.

Vsak prehodi, kolikor želi. Tisti, ki bodo prehodili vso pot, dolgo 35 kilometrov, pa bodo dobili posebno kolajno. Posebne spominske značke na prireditvi dobijo tudi vsi udeleženci katerega od krajših pohodov, prevzamejo jih lahko na Kongresnem trgu.

Spored tridnevne prireditve Pot ob žici:

Četrtek, 5. maj:

  • Pohod za vrtce: Vrtec se na pohod vključi med 9. in 10. uro na mestu, ki mu najbolj ustreza. Cilji bodo odprti do 13. ure.

Petek, 6. maj:

  • Pohodi za osnovne šole in srednje šole: Šola se vključi na pohod od 8. ure na mestu, ki ji najbolj ustreza. Cilji bodo odprti do 14. ure.

Sobota, 7. maj:

  • Rekreativni pohod: Štartna mesta bodo odprta med 7. in 9. uro, cilj bo na Kongresnem trgu med 9. in 12. uro.
  • Rekreativni pohod na 35 kilometrov: Štartna mesta bodo odprta med 6. in 8. uro, cilji pa bodo odprti do 17. ure.
  • Tek trojk: - na 12,5 kilometra: Štart teka trojk na 12,5 kilometra bo ob 9. uri na Stritarjevi ulici, cilj pa na Kongresnem trgu; - na 29 kilometrov: Štart teka trojk na 12,5 kilometra bo ob 9.30 na Stritarjevi ulici, cilj pa na Kongresnem trgu; - za OŠ in SŠ na tri kilometre: Štart teka trojk za osnovne šole in srednje šole na tri kilometre bo ob 9. uri pri Gostilni Livada, na Hladnikovi ulici 15, cilj pa na Kongresnem trgu. (Prevoz tekmovalcev za tek trojk na tri kilometre do Gostilne Livada bo organiziran z avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa. Odhod zadnjega avtobusa bo ob 8. uri s postajališča Drama na Slovenski cesti v smeri Trnovega.)

 

Kje in kdaj prevzamem številko in čip za tek trojk?
Dvig štartnih številk in čipov bo v četrtek, 5. maja, v petek, 6. maja, od 13. do 19. ure in v soboto, 7. maja, med 7.00 in 9.30 na Trgu republike. Dvig štartnih številk in čipov za tek trojk OŠ in SŠ bo v četrtek, 5. maja, od 13. do 16. ure na Timingu Ljubljana (Staničeva 41, Ljubljana), v soboto, 7. maja, pa med 7. in 8. uro na Trgu republike.

 

Kje so kontrolna mesta, ki so hkrati štartna in ciljna mesta teka trojk?
KT-1:
Vič – Agrotehnika Gruda, Tržaška 132,
KT-2: Šiška – Okrepčevalnica Kačji pastir (prej Pri cvičku) ob Koseškem bajerju,
KT-3: Bežigrad – AMZ Slovenije, Dunajska 128,
KT-4: Jarše – Žito Ljubljana, križišče Clevelandske in Šmartinske,
KT-5: Polje – Trgovina Mercator, Zaloška 168,
KT-6: Fužine – Gostilna Babnik pri Fužinskem mostu,
KT-7: Rudnik – križišče Dolenjske ceste in Peruzzijeve ulice,
KT-8: Livada – Gostilna Livada, Hladnikova ul. 15.

 

Dobro je vedeti, da vas ne bo pričakal oviran promet:

Da v soboto ne bo slabe volje, preberite spodnje vrstice. | Foto: Da v soboto ne bo slabe volje, preberite spodnje vrstice.

Po informacijah organizatorja bo promet oviran po progi Teka trojk (na vseh treh razdaljah: 3, 12,5 in 29 km) z možnimi krajšimi čakanji ob zapori (brez preusmeritev LPP):

  • V soboto, 7. maja, od 9.00 do 9.30: Gostišče Livada, Hladnikova cesta, Ižanska cesta, Gruberjevo nabrežje, Prule, Janežičeva cesta, Trnovski pristan, Krakovski nasip, Breg, Novi trg, Gosposka ulica, Kongresni trg
  • V soboto, 7. maja, od 9. do 13. ure: Stritarjeva ulica, Ciril-Metodov trg, Vodnikov trg, Krekov trg, Poljanska cesta, Litijska cesta, Hruševska cesta, Krožna pot, Po cesti na Golovec, Pot na Golovec, Hradeckega cesta, Gruberjevo nabrežje, Prule, Janežičeva cesta, Trnovski pristan, Krakovski nasip, Breg, Novi trg, Gosposka ulica, Kongresni trg
  • V soboto, 7. maja, od 9.30 do 13.00: Stritarjeva ulica, Ciril-Metodov trg, Vodnikov trg, Krekov trg, Kopitarjeva ulica, Resljeva ulica, Trg osvobodilne fronte, Dunajska cesta, Vilharjeva cesta, Železna cesta, Vojkova cesta, Kranjčeva ulica, Koželjeva ulica, Tomačevska cesta, Clevelandska ulica, Bratislavska cesta, POT, Leskoškova cesta, POT, Novo Polje, cesta I., Zadobrovška cesta, Zaloška cesta, POT, Slape, POT, Fužinski most, Gramozna pot, Litijska cesta, Cesta II. grupe odredov, Cesta na Urh, Urh, Gozdna pot, Orle, Pot na Orle, Gozdna pot, POT, Gozdna pot proti Observatoriju, Pot na Golovec, Hradeckega cesta, Gruberjevo nabrežje, Prule, Janežičeva cesta, Trnovski pristan, Krakovski nasip, Breg, Novi trg, Gosposka ulica, Kongresni trg

 

Preostale zapore:

  • Od 5. do 7. maja 2016: je zaradi gradnje povezovalne ceste od Tržaške ceste do Ceste na Vrhovce popolna zapora Fajferjeve ulice, ki se zaradi pohoda razširi do podhoda pod železniško progo, ki povezuje Fajferjevo ulico in Cesto Dolomitskega odreda. Narejen bo koridor za pešce, ki bo posegal tudi v vozišče Fajferjeve. V ta namen se 24 ur pred začetkom pohodov zaprejo tudi vsa parkirna mesta.
  • Prav tako bo narejen zavarovan koridor tudi ob gradbišču, kjer poteka rekonstrukcija Zaloške ceste v križišču Zaloške ceste in Zadobrovške ceste.
  • V soboto, 7. maja, od 5.00 do 10.30 bo popolna zapora parkirnih mest na Vodnikovem in Krekovem trgu.
  • V soboto, 7. maja, od 8.50 do 13.00 bo popolna zapora na Trnovskem pristanu in Krakovskem nasipu.
  • V soboto, 7. maja, od 9.00 do 9.30 bo kratkotrajna popolna zapora na Poljanski cesti, Litijski cesti, Hruševski cesti in Krožni poti.
  • V soboto, 7. maja, od 8.50 do 12.00 bo popolna zapora Hladnikove ceste, Ižanske ceste, Hradeckega ceste, Gruberjevega nabrežja, Prul in Prulskega mosta.
  • V soboto, 7. maja, od 8.50 do 13.00 bo popolna zapora Zoisove ceste od Predora pod Gradom (Gruberjevo nabrežje) do Emonske ulice (Slovenske ceste). Vozišče bo zaprto za ves promet z izjemo linij LPP.


Zaradi prireditev v sklopu 60. Pohoda Ljubljana 2016 se linije mestnega prometa (LPP) ne bodo spreminjale, pač pa bodo avtobusi na nekaterih linijah zaustavljeni s pomočjo policije oz. redarske službe. Mobilne zapore bodo trajale največ 30 minut.

Vse dodatne informacije lahko preberete na uradni spletni strani Pohod ob žici.

Ne spreglejte