Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 5. 2016,
16.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

maraton 2016 dm tek za ženske

Sobota, 28. 5. 2016, 16.25

6 let, 7 mesecev

PARK TIVOLI LETOS V ZNAMENJU RUMENE BARVE

Najpogostejši stavek na dm teku za ženske: Ne, ne gremo naravnost domov! (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25
Tina Maze

Najbolj ženski tek v državi je znova postregel z izjemno (poletno) vremensko kuliso, gnečo na malce zahtevnejši trasi kot prejšnja leta in težko pričakovanim rajanjem, na katerem so Čuki in Samuel Lucas dodatno razmigali tekačice. Najboljše so prejele medalje iz rok ene in edine: Tine Maze.

Organizatorji in udeleženci dm teka za ženske imajo zadnja leta velikansko srečo z vremenom. Morda je bilo danes le malce prevroče, živo srebro se je povzpelo vse do 30 stopinj Celzija. Poletnih temperatur letos pač še nismo vajeni, a bistvo teka za ženske so vendarle druženje, zabava, danes tudi lov na sončne žarke, v tem pogledu pa je prireditev prav gotovo uspela.

Reprezentantka v smučarskem teku Lea Einfalt je slavila na desetkilometrski razdalji. | Foto: Reprezentantka v smučarskem teku Lea Einfalt je slavila na desetkilometrski razdalji.

Svoj tekaški talent je znova razkazovala smučarska tekačica Lea Einfalt, ki je na desetkilometrski razdalji zlahka opravila s konkurenco. S časom 35:11 je skoraj za tri minute prehitela prvo zasledovalko Anjo Rugelj. Kot je povedala v cilju, se je teka udeležila na povabilo znane prehranske strokovnjakinje Nade Kozjek Rotovnik.

S klikom na fotografijo, si lahko ogledate štart tekačic na pet kilometrov:

"Prireditev, na kateri teče toliko žensk, se mi zdi super. Res neverjetno, koliko udeleženk je privabil tek. Prav posebno energijo je bilo čutiti. Res lepo, da se tako množično rekreirajo. Današnji tek sem vzela kot popestritev, namesto treninga. V teh poletnih mesecih se to še da. Kar zadeva kariero smučarske tekačice, smo zdaj sredi kolesarskih in tekaških treningov. Vročina, kakršna je danes, mi ne ustreza preveč. Lahko bi rekla, da kar malo trpim, kot kaže, me čaka še prilagajanje po zimskih mesecih. Bilo je težko, ampak je šlo," je priznala Einfaltova.

Šolska ministrica Maja Makovec Brenčič je danes odtekla petkilometrsko razdaljo, prihodnje leto pa načrtuje še enkrat daljši zalogaj. | Foto: Šolska ministrica Maja Makovec Brenčič je danes odtekla petkilometrsko razdaljo, prihodnje leto pa načrtuje še enkrat daljši zalogaj.

V množici tekačic je izstopala šolska ministrica Maja Makovec Brenčič, ki je prireditev ocenila s petico. "Odlično je bilo, vreme imenitno, vzdušje enkratno. Res je, da je bilo že malo vroče, prav poletno, ampak tečemo lahko v kakršnihkoli razmerah. Tokrat sem drugič na dm teku in z veseljem se bom vrnila prihodnje leto ter se lotila daljše razdalje. 

Letos me čaka še nastop na ljubljanskem maratonu, ki smo ga že lani pretekli skupaj z ekipo z ministrstva. Poskušam se čim več ukvarjati z rekreacijo. Res je, da je tempo takšen, da je težko ujeti trenutke za gibanje in šport, a če se le da, si vzamem čas."

11. dm teka za ženske se je udeležilo okrog osem tisoč tekačic.  | Foto: 11. dm teka za ženske se je udeležilo okrog osem tisoč tekačic.

Rumena, osemtisočglava množica

Po oceni organizatorjev je 11. izvedba teka za ženske privabila okrog osem tisoč tekačic, ki so se zvrstile v valovih rumene reke, ki se je letos, tu in tam tudi s težavo, vzpenjala na Rožnik. Nekaterim je ustrezalo vse, druge so se pritoževale nad gnečo in nebontonskim vedenjem nekaterih udeleženk, ki naj bi precenjevale svoje sposobnosti in se postavile v napačen časovni pas, potem pa se za nameček niso znale umakniti boljšim od sebe. No, večina tekačic je bila v parku Tivoli tako ali tako zaradi druženja, rezultat pa je bil njegova logična posledica.

V gruči smo zasledili tudi dve dekliščini. Tista od Tinkare iz Tunjic je bila dekliščina presenečenja, saj bodoča nevesta ni vedela, da jo pripravljajo. | Foto: Alenka Teran Košir V gruči smo zasledili tudi dve dekliščini. Tista od Tinkare iz Tunjic je bila dekliščina presenečenja, saj bodoča nevesta ni vedela, da jo pripravljajo. Foto: Alenka Teran Košir

To velja tudi za nasmejano druščino, ki je dm tek za ženske izkoristila za izvedbo dekliščine. Ko jih je bodoča nevesta Tinkara iz Tunjic povabila na tek, je mislila, da bo to res le tek, a so domiselna dekleta rekreacijo hitro obrnila v predporočni šov. Ta je vrhunec dosegel na odru, kjer se je nevesta v poskočnih ritmih zavrtela s člani skupine Čuki, ki so stalnica dm teka.  

Oglejte si video, v katerem bodoči nevesti razkazujeta svoje plesne sposobnosti:

Bolj resno se je tekaškega izziva lotila Jana Kotar Ilijaš, stara znanka rekreativnih prireditev, na dm teku je tekla že desetič, ki se je letos zaradi napovedane vročine odločila za krajšo razdaljo. "Teka sem se udeležila s hčerko. Trasa je lepa, a bolj naporna kot lani," je dejala. Za petkilometrsko traso je potrebovala 23 minut, na koncu pa v skupnem seštevku osvojila odlično tretje mesto. Zaostala je le za Majo Per in zmagovalko krajše razdalje Bredo Škedelj.

Nika Brodnik si je 50 metrov pred ciljem poškodovala gleženj in pristala na urgenci. Kljub padcu je osvojila srebrno medaljo v kategoriji deklet nad 35 let. | Foto: Nika Brodnik si je 50 metrov pred ciljem poškodovala gleženj in pristala na urgenci. Kljub padcu je osvojila srebrno medaljo v kategoriji deklet nad 35 let.

Odlično šesto mesto je kljub padcu 50 metrov pred ciljem in poškodbi gležnja slavila Nika Brodnik, ki so jo po prihodu v cilj nemudoma prepeljali na urgentni center, kjer so ustrezno poskrbeli zanjo.

Na prizorišče se je vrnila ravno pravi čas, da je iz rok najboljše alpske smučarke vseh časov Tine Maze, s temi besedami jo je napovedal voditelj Marko Potrč, prejela srebrno medaljo za drugo mesto v kategoriji žensk nad 35 let.

"Tek mi res veliko pomeni, po padcu so me zaradi poškodbe že premagale solze, zato srčno upam, da bo okrevanje čim hitrejše."  

Teka sta se udeležili tudi sestri Kaja in Sara iz Domžal. Mlajša ima v žepu že tri skalpe dm teka, starejša pa dva. Zanimivo, mlajša jih ima več zato, ker je starejša pred leti že plačala prijavo, nato pa ugotovila, da ji zaradi priprave na maturo ne bo zneslo, in mesto prepustila mlajši sestri. "Res je gneča, a se po trasi tekačice lepo razporedijo, pa tudi umakniti se znajo, če vidijo, da si hitrejši od njih. Pohvala organizatorjem! Dober žur, vse super."

V vlogi spremljevanega osebja je tek v družbi 16-mesečnega sina Oskarja spremljal kolesar Andi Bajc.  | Foto: V vlogi spremljevanega osebja je tek v družbi 16-mesečnega sina Oskarja spremljal kolesar Andi Bajc.

Moški so bili danes obsojeni na vlogo spremljevalnega osebja. V vlogi varuške je tek za ženske prvič spremljal tudi Andi Bajc, kolesar ekipe Amplatz – BTC, ki se v teh dneh pospešeno pripravlja na kolesarsko dirko Po Sloveniji. "Običajno dekle spremlja mene, danes pa je ravno obratno in tudi to je v redu."

Sanja, Nina in Melanija so pripotovale iz Prlekije, odtekle tek za ženske in skočile na Obalo. Izkoriščen dan, ni kaj!  | Foto: Alenka Teran Košir Sanja, Nina in Melanija so pripotovale iz Prlekije, odtekle tek za ženske in skočile na Obalo. Izkoriščen dan, ni kaj! Foto: Alenka Teran Košir

Tudi Sanja Žabota, Nina Sereci in Melani Gungl, ki so sestavljale nasmejano trojico iz Prlekije, niso skrivale dobrega razpoloženja. Zakaj bi ga, to je bil njihov dan. Po teku, s katerim so naredile nekaj za telo in duha, sta jih čakala še skok na slovensko obalo in težko pričakovani odklop. Pred tednom dni so se udeležile Maratona treh src v Radencih, zato so kompetentne za primerjavo obeh rekreativnih prireditev. Strinjale so se, da so tekači v Radencih precej bolje pripravljeni kot na dm teku in da se bolje razporedijo, je pa na ženskem teku tako ali tako poudarek na druženju, kar je treba upoštevati.

Nuška, Maja, Jasmina, Andreja in Teja bodo prišle tudi na 12. dm tek. To je njihov čas za druženje, ki traja ves dan. | Foto: Nuška, Maja, Jasmina, Andreja in Teja bodo prišle tudi na 12. dm tek. To je njihov čas za druženje, ki traja ves dan.

Nuški, Maji, Jasmini, Andreji in Teji, ki smo jih na dm teku srečali že lani, je letošnja trasa bolj ustrezala kot lanska. Mehka podlaga pač dela tekaške čudeže, tako kot čudeže dela klanec, ki ga je bilo treba premagati ob teku na Rožnik. A tudi to so zmogle in prihodnje leto spet pridejo. "To je naš čas za druženje, ki traja ves dan. O ne, ne gremo naravnost domov!" so bile enotne razposajene Dolenjke.

Študenti medicine so na plišastih medvedkih podirali tabuje o bolnišnicah. | Foto: Alenka Teran Košir Študenti medicine so na plišastih medvedkih podirali tabuje o bolnišnicah. Foto: Alenka Teran Košir

Srečali smo tudi dr. Anamarijo Meglič, predsednico Ustanove za novo Pediatrično kliniko, ki je na prizorišču dm teka za ženske s študenti medicine Medimedo otrokom s pomočjo medvedkov demonstrirala, da srečanje z zdravniki ni nujno tako hudo, kot je večkrat v otroških predstavah. Hvaležna je bila organizatorjem, ki so novi pediatrični kliniki donirali osem tisoč evrov, kar jim bo olajšalo nakup 23 tisoč evrov vredne ultrazvočne naprave, ki bo skrajšala čas zdravstvene obravnave otroka.

Zaposleni so bili tudi reševalci, a manj, kot so glede na število tekačic in vročino pričakovali.  | Foto: Alenka Teran Košir Zaposleni so bili tudi reševalci, a manj, kot so glede na število tekačic in vročino pričakovali. Foto: Alenka Teran Košir

Zaposleni so bili tudi reševalci, a po besedah zdravnika Samota Stadlerja precej manj, kot bi lahko sklepali po zvoku siren rešilnega avtomobila. "Glede na količino udeležencev ni bilo veliko poškodb. Nekaj dekletom se je malo vrtelo, očitno so pozabila na pijačo. Nekatera med njimi so morda precenjevala svoje sposobnosti ali pa je bil tek zanje prezgodaj na sporedu. Edina večja stvar je bil zlomljen gleženj pri eni tekačici, a se je že vrnila na prizorišče (gre za zgoraj omenjeno Niko Brodnik, op. p.), tako da je očitno potrebovala le mavec. Sicer pa je bilo pri nas kar mirno," je dejal.

Udeleženke dm teka so imele energije tudi po teku več kot dovolj.  | Foto: Udeleženke dm teka so imele energije tudi po teku več kot dovolj.

Popolnoma v nasprotju z dogajanjem na glavnem odru, kjer so Čuki in Samuel Lucas skrbeli za plesne potrebe, pa tudi željam po fotografiranju se niso odrekli.

Rezultati 11. dm teka za ženske:

5 km:

1. Breda Škedelj 22:23

2, Maja Per 23:28

3. Jana Kotar Ilijaš 23:30

...

10 km:

1. Lea Einfalt 36:11

2. Anja Rugelj 38:04

3. Marjeta Stržinar 39:05

...

Ne spreglejte