Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
25. 9. 2017,
21.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

rekreacija tek maraton 2017

Ponedeljek, 25. 9. 2017, 21.00

6 let, 7 mesecev

Iz arhiva

Najpogostejše tekaške napake, ki vodijo v poškodbe

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Tek splosna | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Število ljubiteljev teka iz leta v leto narašča, narašča pa tudi število poškodb, saj se številni tekači te rekreativne dejavnosti lotijo brezglavo. To so najpogostejše napake, ki se jim lahko brez večjih težav lahko izognete.

Največ tekakih napak je moč opaziti pri tekačih začetnikih. Čeprav tek na prvi pogled izgleda nadvse preprosto početje, pa se kaj hitro lahko poškodujemo, če se ga ne lotimo pravilno. Obremenitve na naše sklepe in mišice niso zanemarljive, preobremenitev pa lahko vodi do poškodb, ki nas bodo odvrnile od nadaljnje aktivnosti.

Ne pozabimo na ogrevanje, raztezanje in vaje za moč

Ogrevanje, raztezanje in vaje za moč, tako spodnjega kot zgornjega dela telesa, so sestavni del tekaškega treninga. Z ogrevanjem bomo dvignili temperaturo naših mišic in s tem zmanjšali tveganje za nastanek poškodb.

Po treningu je priporočljivo izvesti raztezne vaje, največ pa boste za gibljivost storili, če boste raztezanje opravili večkrat tedensko kot ločeno vadbeno enoto. Podobno velja za vaje za moč, katere skupaj z dobro gibljivostjo predstavljajo najboljšo preventivo pred poškodbami. Na te elemente tekaškega treninga ne bi smel pozabiti noben rekreativni tekač.

S tekaško abecedo in videoanalizo teka boste naredili veliko koristnega za vašo tehniko teka. | Foto: S tekaško abecedo in videoanalizo teka boste naredili veliko koristnega za vašo tehniko teka.

Postopnost pri količini in intenzivnosti

Pri tekaških začetnikih večkrat velja pravilo ''manj je več''. Prehitro povečevanje količine in intenzivnosti teka vodi v tekaške poškodbe. Bodite potrpežljivi. Postopnost je pomembna tudi pri izkušenih tekačih, če se le ti vračajo po poškodbi ali po daljšem odmoru.

Velika verjetnost je, da tečete po petah

Po izkušnjah tekaških trenerjev tekači premalo pozornosti posvečajo tudi tehniki teka. Tek po petah je najpogostejša napaka, nevede pa po petah teče velika večina rekreativcev.

Tak način teka je zelo obremenjujoč za vaše sklepe in na daljši rok je poškodba skoraj da neizbežna. Z video analizo lahko preverite svoj način teka, le ob zavedanju lastnih napak, pa boste lahko tehniko popravili oziroma izpopolnili. To se počne predvsem s pomočjo tekaških vaj, več o pravilni tehniki in tekaški abecedi pa izveste v spodnjem videu, ki smo ga osvežili v našem arhivu:

Vsako stopalo potrebuje svoj tekaški copat

Daleč najpomembnejši del tekaške opreme so tekaški copati. S pravilno izbiro bomo naredili uslugo našim nogam, saj tudi neprimeren tekaški copat lahko vodi v tekaške poškodbe. Najpomembnejše je, da vemo, kako se naše stopalo obnaša ob pristanku na tla.

Če se nam stopalo prekomerno zvrača navznoter smo pronatorji, zato moramo kupiti copate, ki so na notranji strani podprti. S tem bomo delno nevtralizirali našo pronacijo, zmanjšali tveganje pred določenimi poškodbami ter hkrati precej podaljšali ''življenjsko dobo'' naših tekaških copat.

Zapomnite pa si, da ima vsak nekoliko drugačno stopalo, tako da copat, ki ga hvali vaš prijatelj ali prijateljica, najverjetneje ni najprimernejši tudi za vas. | Foto: Peter Kastelic Zapomnite pa si, da ima vsak nekoliko drugačno stopalo, tako da copat, ki ga hvali vaš prijatelj ali prijateljica, najverjetneje ni najprimernejši tudi za vas. Foto: Peter Kastelic

Pronatorjev je med tekači precej več kot supinatorjev, katerim se stopalo premalo zvrača. Ti imajo običajno precej tog in visok stopalni lok, tudi za njih pa je trgu dovolj modelov tekaških copat, da si lahko najdejo najbolj primernega. Nevtralni tekači, katerim se stopalo zvrača ravno prav, pa imajo največjo izbiro med tekaškimi copati, saj je teh na trgu največ. Danes je blagovnih znamk ogromno in ni bojazni, da ne bi našli pravega tekaškega čevlja za vaše stopalo, ne glede na velikost, širino, zvračanje ...

Zapomnite pa si, da ima vsak nekoliko drugačno stopalo, tako da copat, ki ga hvali vaš prijatelj ali prijateljica, najverjetneje ni najprimernejši tudi za vas.

Poskrbite za regeneracijo

Valjčkanje prav tako pospešuje regeneracijo mišic. | Foto: GiBit Valjčkanje prav tako pospešuje regeneracijo mišic. Foto: GiBit Tek vam bo predstavljal užitek le, če boste med vašimi teki poskrbeli za zadostno regeneracijo in boste tako vsakič začenjali spočiti. Če ste utrujeni še preden začnete potem je bolje, da tek ta dan izpustite. Počitek je pomemben del tekaškea ''treninga''. Zgoraj smo že omenili, da več ni vedno bolje. Vrhunski športniki večino časa, ko niso na treningu, posvečajo regeneraciji: veliko spijo, veliko jejo in si večkrat privoščijo masažo, hladne kopeli ...

Zmotno je mišljenje, da rekreativni tekači teh ''razvajanj'' ne potrebujejo. Premalo spanca, osemurni delovnik, stres, neredno prehranjevanje ... prispevajo k slabši regeneraciji telesa in prav tako povečujejo možnosti bolezni in poškodb. Čim prej po teku je potrebno v telo vnesti določena hranila in nadomestiti izgubljeno med tekom, ne pozabite na hidracijo, občasno pa si privoščite tudi obisk pri maserju, ki bo preveril v kakšnem stanju so vaše mišice.

Ne spreglejte