Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 12. 2015,
11.59

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Damjan Habjanič tumor maraton NK Maribor NK Maribor

Ponedeljek, 7. 12. 2015, 11.59

7 let, 11 mesecev

Maratoncu, ki je izgubil skoraj 80 kilogramov, je zdravje prekrižalo načrte

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Damjan Habjanič, ki je v treh letih drastično spremenil svojo življenjsko pot in se prelevil v maratonca, okreva po operaciji tumorja. "Če opazite telesno spremembo, pojdite k zdravniku," sporoča.

Ptujčan Damjan Habjanič je konec leta 2012 začel korenito spreminjati svoje življenja. Z zdravim načinom prehranjevanja, opustitvijo gaziranih pijač in alkohola ter obilico gibanja je izgubil skoraj 80 kilogramov in se prelevil v boksarja in maratonca.

Udeleževal se je številnih rekreativnih prireditev, kjer ste ga lahko prepoznali po znameniti drži z dvignjeno pestjo, in trdo treniral za nastop na znamenitem maratonu v New Yorku, kamor ga je popeljal žreb in kjer se je 1. novembra letos nameraval zliti s 50-tisočglavo reko maratonskih tekačev z vseh koncev sveta.

Ko ti zdravje prekriža načrte

A se je izšlo drugače. Zdravje mu je pošteno prekrižalo načrte.

Devetindvajsetletnemu Ptujčanu so konec oktobra, le teden dni pred predvidenim odhodom v New York, zdravniki odkrili maligni tumor na testisih. Moral je pod nož. Operacija je bila uspešna, zdaj okreva in čaka na januarski pregled pri onkologu.

Postavljen pred dejstvo

Zdravnika je obiskal že dan zatem, ko je opazil spremembo na modih. "Zdravnica je bila prepričana, da zadeva ni nevarna, vendar mi je za vsak primer napisala napotnico za ultrazvok. Po redni poti bi bil za pregled na vrsti šele konec februarja prihodnje leto, a mi nekaj ni dalo miru, zato sem se odločil za samoplačniški pregled.

Na vrsti sem bil že naslednji dan in kmalu se je izkazalo, da sem se odločil pravilno. Zdravnik je odkril, da gre za tumor na testisih, rakave tvorbe so se razširile na trebušne bezgavke, nekaj pa se je dogajalo tudi v pljučih. Operiran sem bil že naslednji dan," je pot do šokantne novice opisal zaprisežen športnik, ki kljub diagnozi ohranja pozitiven pogled na svet.

V življenju se nikoli ne smemo predati, je prepričan. V skladu s tem razmišljanjem je vse do zadnjega verjel, da bo letos lahko tekel na newyorškem maratonu. Zdravnikom je celo predlagal, da bi operacijo prestavili na dneve po maratonu, a so ga hitro postavili pred dejstvo, da je tumor treba odstraniti nemudoma.

Vse se mu je porušilo čez noč

"Vse se mi je porušilo čez noč," nam je pripovedoval v današnjem telefonskem pogovoru.

"Za mano je bilo šest mesecev intenzivnih tekaških priprav. Vse je bilo podrejeno New Yorku, vse sem imel plačano, odlično sem bil pripravljen, samo na letalo bi se še moral vkrcati," se spominja Habjanič, ki si je nastopa v New Yorku želel celo tako močno, da ga je nameraval prehoditi, če ga že preteči ne bi mogel.

A zdravniki niso popustili. "Opozorili so me, da si takih naporov ne smem privoščiti in da bi bila že hoja lahko usodna. Tvegal bi notranje krvavitve, so me opozorili." Moral se je sprijazniti s tem, da na 42 kilometrih po ulicah Velikega jabolka letos še ne bo pustil pečata.

Najbolj mu je bilo žal zaradi vseh priprav, ki jih je posvetil uresničitvi ameriškega cilja, sponzorjev, ki so mu stali ob strani, pa tudi vseh sredstev, ki jih je že vložil v plačilo nastanitve in letalskih vozovnic. "Sreča v nesreči je vsaj to, da se moja štartna številka prenese na maraton leta 2016 in imam tako nastop že zagotovljen, le štartnino moram vplačati ponovno."

Psihično bolezen lažje prenaša kot fizično

Damjan Habjanič, znan tudi kot strastni navijač Nogometnega kluba Maribor (v čast uvrstitve kluba v ligo prvakov je lanski ljubljanski maraton pretekel oblečen v njihov nogometni dres), vso kalvarijo dokaj dobro prenaša. Vsaj psihično. Fizično ji je kos precej manj. Trenutno je na bolniškem dopustu, tekaški copati pa čakajo na boljše čase. Upa, da napočijo čim prej.

Januarja ga čaka pregled na onkološkem inštitutu, kjer bo jasno, ali bo za popolno okrevanje potrebna kemoterapija ali se ji bo lahko izognil. O negativnem scenariju niti za hip ne razmišlja.

"Prepričan sem, da bo vse v redu. Mora biti. Malo bom še moral potrpeti, potem pa akcija! Cilji ostajajo enaki, le pot ti včasih nastavi ovire in se podaljša. Nič zato, bo še toliko bolj zanimivo."

Ne spreglejte