Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 5. 2019,
15.14

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

polmaraton maraton Radenci

Sreda, 15. 5. 2019, 15.14

4 leta, 11 mesecev

DP v polmaratonu in najstarejši slovenski maraton

Vsakoletni tekaški spektakel v Radencih letos ponuja še več

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Maraton Radenci | Foto Mario Horvat/Sportida

Foto: Mario Horvat/Sportida

Maraton v Radencih, ki je med tistimi z daleč najdaljšo tradicijo pri nas, bodo 18. maja pripravili že 39. po vrsti, tek na 21 km bo štel tudi za državno prvenstvo. Organizatorji pa bodo tokrat pripravili tudi prvi tek s psi v okviru slovenske tekaške prireditve.

Maratonci in polmaratonci bodo sobotni nastop začeli ob deveti uri, ob 9.10 se bodo proti cilju podali tekačice in tekači na deset kilometrov, pet minut pozneje še na pet kilometrov.

Organizatorji pričakujejo med 4000 in 4500 udeležencev različnih tekov, skupaj z vsemi dogodki pa naj bi v Radence prišlo med 9000 in 10.000 obiskovalcev. Lani je bilo na 38. izvedbi maratona treh src 3768 udeležencev, od tega 246 na najdaljši razdalji, v to niso zajeti pohodniki in popoldanski tek otrok.

Radenci 2017 cilj
Sportal Ste tekli v Radencih? Poiščite se! #fotogalerija

V petek zvečer bo uradno odprtje maratona, ob tem bodo v hotelu Radin organizirali "testeninko", na kateri bodo udeleženci dvignili startne številke in brezplačno dobili jed s testeninami.

Prijave možne le še na dan tekme

Za nemoteno izvedbo bo skrbelo okrog tisoč prostovoljcev. | Foto: Mario Horvat/Sportida Za nemoteno izvedbo bo skrbelo okrog tisoč prostovoljcev. Foto: Mario Horvat/Sportida Spletne prijave so že zaključene, prijaviti pa se bo možno še na dan tekme v prijavnem šotoru. Tekmovalci v okviru DP se morajo prijaviti tako pri organizatorju kot pri Atletski zvezi Slovenije (AZS), tako kot lani. Gre za obvezo, ki je bila uvedena lani zaradi predlanskega primera dopinga.

Proge so enake, kot so bile lani, daljše proge potekajo tudi v Avstriji in na 42 km gre v sosednjo državo štirikrat, na polmaratonu pa dvakrat. Zaradi maratona bodo ceste v Radencih in okolici zaprte uro pred tekmovanjem, zato organizatorji prosijo za pravočasen prihod in upoštevanje navodil policije in redarjev. Za nemoteno izvedbo enega največjih tekaških dogodkov pri nas bo skrbelo med 900 do 1000 prostovoljcev.

Kenijca bosta branila naslov

Daniel Chebolei Rotich bo nastopil tudi letos. | Foto: Mario Horvat/Sportida Daniel Chebolei Rotich bo nastopil tudi letos. Foto: Mario Horvat/Sportida Lani sta na 42 km zmagala Kenijec Daniel Chebolei Rotich (2:19:02) in njegova rojakinja Yunes Onyancha Moraa (2:44:22). Oba lanska zmagovalca na 42 km se bosta tudi letos pojavila na startu, pa tudi ostali favoriti za zmago prihajajo, kot velja za podobne dogodke po svetu, iz Afrike.

Glavni pa je rekreacijski pomen maratona, ki ima 220 m višinske razlike in poteka pod geslom: "Tekmuj sam s seboj. Vsak je zmagovalec." Namenjen je tudi družinam, zato bo organiziran brezplačen otroški vrtec od 8.00 do 14.00 ure, ob 16. uri pa bo še tek otrok.

Tedaj se bo začela tudi novost letošnjega maratona, tek s štirinožnimi pasjimi prijatelji, ki bodo tekli na kilometer dolgi krožni progi po parku v neposredni bližini zdravilišča. Ob tej uri se bo začel sobotni program, ob 8.35 pa bo start nordijske hoje na devet kilometrov, zvečer pa bo na sporedu tradicionalen koncert, tokrat bo nastopila Alya.

Ne spreglejte