Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 10. 2016,
19.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Ljubljanski maraton maraton 2016

Sobota, 29. 10. 2016, 19.12

6 let, 6 mesecev

Krovna atletska organizacija podala roko rekreaciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Podpis AZS rekreativni teki | Foto Peter Kastelic

Foto: Peter Kastelic

Atletska zveza Slovenije in predstavniki novoustanovljenega Združenja za rekreativne teke, kamor sodi šest najbolj množičnih tekaških prireditev v Sloveniji, so na sejmu "Tečem" - Expo podpisali izjavo o sodelovanju na področju rekreativnih tekov. Skupna pot se začenja z današnjim dnem.

Izjavo so podpisali: Atletska zveza Slovenije, Ljubljanski maraton, Tek štirih mostov, Mali kraški maraton, Konjiški maraton, Maraton treh src, Nočna 10ka in Istrski maraton.

Zakaj so rekreativni teki tako pomembni? Ker po podatkih svetovne atletske zveze (IAAF) v zadnjih letih doživljajo pravi razcvet, rekreativni tek pa je postal najbolj razširjena oblika rekreacije v svetovnem merilu. Tek renesanso doživlja tudi v Sloveniji. Na 21. Ljubljanskem maratonu bo na primer teklo že skoraj 29 tisoč tekačev, kar je več kot odstotek Slovencev.

Letos bo na ljubljanskem maratonu teklo že več kot odstotek Slovencev. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Letos bo na ljubljanskem maratonu teklo že več kot odstotek Slovencev. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Na Atletski zvezi Slovenije so se zato bolj konkretno posvetili rekreativni atletiki. V prihodnjih letih jo bodo organizirali po vzoru tujih panožnih zvez iz Nemčije, Danske, Španije, Francije in Velike Britanije.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bodo z aktivnim sodelovanjem z organizatorji še naprej prispevali k razvoju rekreativnega teka v Sloveniji. "Zato želimo povezati vrsto uveljavljenih cestnih tekov v Sloveniji ter povečati prepoznavnost rekreativnega teka in atletike, tekačem pa želimo ponuditi kakovostne rekreativne atletske dogodke, ki bodo postali tradicionalni, kar jim bo omogočilo še več užitkov pri teku in druženju s prijatelji," so sporočili z AZS, kjer so letos začeli izvajati številne aktivnosti na področju urejanja področja rekreativnih tekov.

Med podpisniki izjave so tudi organizatorji Nočne 10ke. | Foto: Med podpisniki izjave so tudi organizatorji Nočne 10ke.

Uvedli so tudi certificirano merjenje prog cestnih tekov, s čimer lahko organizatorjem prireditev priskrbijo uraden certifikat o dolžini proge. Ob množici organiziranih cestnih tekov v Sloveniji namreč večina nima uradno izmerjenih dolžin, prizadevanja Atletske zveze Slovenije pa so usmerjena v to, da bi se tudi na tem področju uredilo več regulacije in nadzora, so še sporočili z AZS.

V imenu AZS je izjavo podpisal predsednik Roman Dobnikar, v imenu Združenja za rekreativne teke pa Gojko Zalokar (direktor Ljubljanskega maratona), Igor Drakulič (direktor prireditve Tek štirih mostov), Barbara Jerič (vodja organizacijskega odbora Malega kraškega maratona), Anton Noner (predsednik Športnega društva Konjiški maraton), Marko Pintarič (generalni sekretar Maratona treh src), Marko Roblek (predsednik društva Vitezi Dobrega Teka – Nočna 10ka), in dr. Marijana Sikošek (predsednica društva Istrski maraton).

Dogajanje na ljubljanskem maratonu podrobno spremljamo tudi na www.siol.net. Za vas pripravljamo zgodbe zanimivih ljudi in praktične nasvete, v nedeljo pa se boste lahko sprehodili skozi reportažo z 21. Ljubljanskega maratona in se poiskali v obsežni fotogaleriji. 
Ne spreglejte