Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 5. 2017,
7.28

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Perutnina Ptuj

Foto: Perutnina Ptuj, Klemen Korenjakin Bojan Puhek

Natisni članek

Na kolo Ptuj Poli maraton advertorial Perutnina Ptuj kolesarjenje izlet

Ponedeljek, 1. 5. 2017, 7.28

2 meseca

Kolesarska doživetja z žlahtnim priokusom zgodovine

Vsebino omogoča Perutnina Ptuj

Foto: Perutnina Ptuj, Klemen Korenjakin Bojan Puhek

Z zgodovino tlakovane ulice, idilično naravno okolje ob reki Dravi in vinorodna bogastva najstarejšega slovenskega mesta so pravo izhodišče za spomladanska kolesarska doživetja.

ptuj | Foto:

Urbano kolesarjenje po starem mestnem jedru Ptuja je odlična priložnost za odkrivanje največjih ptujskih znamenitosti. Rimski spomeniki in veličastna pročelja meščanskih hiš so kot nalašč za fotografiranje, škoda pa bi bilo zapustiti Ptuj brez postanka v kavarni ali vinoteki.

poli maraton | Foto:

Na romantičnih trgih kraljujejo mojstri kave in sladoleda, sveža in mineralna vina pa so doma v Ptujski kleti, ki nosi letnico 1239. Staro mestno jedro je kraj sprostitve in razvajanj.

Ob stari strugi Drave čez Vičavo do gradu Vurberk

poli maraton | Foto:

Urejene kolesarske poti in s prometom manj obremenjene ceste v okolici mesta so idealne za rekreativne kolesarje, ki uživajo v lepih razgledih.

Ena takšnih, primernih tudi za sproščeno družinsko kolesarjenje, je pot ob stari strugi Drave čez Vičavo do gradu Vurberk.

Zavetje pred poletno pripeko boste zlahka našli med bujnimi zelenimi krošnjami. Med njimi zagotovo ne boste zgrešili najveličastnejšega drevesa – Hincejeve sekvoje, ki spada med sto največjih naravnih znamenitosti Slovenije.

Slovenske gorice in Haloze za ljubitelje klancev

ptuj haloze gorice | Foto:

Gričevnate Slovenske gorice in Haloze bodo v poseben izziv vsem ljubiteljem vina, ki uživajo v premagovanju klancev.

Ob kolesarjenju se lahko spoznate s tipično podeželsko arhitekturo iz 19. stoletja. Eden od teh biserov je tudi obnovljena Toplakova viničarija v Destrniku, nedaleč od starega mestnega jedra.

Ptujska gora z znamenito gotsko cerkvijo je cilj mnogih romarjev, hkrati pa je tukaj idealno izhodišče za poganjanje pedal po idilični gozdnati in vinorodni pokrajini Haloz.

poli maraton | Foto: Dobra priložnost za spoznavanje Ptuja

Če želite občutiti pravi Ptuj, priporočamo kratek sprehod po starem mestnem jedru, ki slovi po bogati zgodovinski dediščini. Nenazadnje je to najstarejše slovensko mesto in temu primerna je tudi bogata turistična ponudba.

Ptuj kot idilična lokacija za družinske izlete, rekreativne prireditve in druženja je hkrati tudi edinstvena kulinarična destinacija.

Nujen obisk Ptujske kleti

zlata trta ptujska klet | Foto:

Vinogradništvo že več stoletij oblikuje življenje mesta ob Dravi. Začetek ptujskega kletarstva sega v leto 1239, ko je bil na Ptuju zgrajen samostan, v okviru katerega je bila postavljena tudi vinska klet.

V najstarejši vinski kleti na Ptuju, znameniti Ptujski kleti, kjer letos obeležujejo več jubilejev, obiskovalce z veseljem popeljejo na ogled kleti, jim pripravijo degustacije njihovih vin in predstavijo zgodovino vinarstva na ptujskem.

100 let Zlate trte iz Ptujske kleti

ptuj | Foto:

Ptujska klet neguje najboljše med najboljšimi vinskimi letniki. Tako je v njej skrbno varovan tudi poseben vinski zaklad, najstarejše slovensko vino Zlata trta iz leta 1917.

V družbi starejših polnitev so tudi novejša zorjena in sveža vina sodobnega okusa, ki spoštujejo tako tradicijo kot tudi zahteve današnjega potrošnika. Vina Ptujske kleti so poznana pod imeni treh blagovnih znamk - Pullus, Haložan in Pinky Chick. Vsaka od njih letos obeležuje jubilej: Haložan 55 let, Pullus in Pinky Chick pa 10-letnico razveseljevanja ljubiteljev kakovostnih slovenskih vin.

Vabljeni na 15. Poli maraton

Poli Maraton je rekreativni kolesarski maraton, ki je hkrati tudi najbolj okusna rekreativna prireditev.

Že nabirate kolesarske kilometre?

poli maraton | Foto: Na 15. ptujskem Poli maratonu, ki ga organizirata Perutnina Ptuj in Kolesarski klub Perutnina Ptuj, boste lahko 3. junija preizkusili svojo kolesarsko pripravljenost. Na voljo bodo tri različno dolge trase po mestnem jedru in bližnji okolici mesta.

Vsi udeležence Poli Maratona imajo v štartnini poleg kolesarske majice, napitkov na trasi/na štartu in cilju vključeno tudi široko kulinarično ponudbo.

Poli Maraton v kulinaričnih številkah:

  • Pripravili bodo okoli pet ton hrane skupaj z obroki, od tega okoli tisoč kilogramov piščancev po ptujsko in tisoč kilogramov žar programa Perutnine Ptuj.
  • Skuhali bodo okoli 600 litrov piščančjega paprikaša in 300 kilogramov testenin.
  • Postregli bodo z okoli 700 kilogrami zelenjave in 600 kilogrami kruha.
  • Nalili in razdelili bodo okoli 3.000 litrov vode ter 300 litrov vina.

kolesarji poli maraton perutnina ptuj | Foto: Posebnost Poli maratona je v tem, da gre za prireditev, ki združuje ljubezen do kolesarjenja, narave in druženja.

Štoparic in drugih merilnikov na Poli maratonu ne uporabljajo, saj gre za edinstven rekreativni dogodek, ki ne meri ne časa ne hitrosti udeležencev.

Razdalje 21,2 ali 52 kilometrov oziroma dva kilometra za najmlajše udeleženci premagujejo po svojih zmožnostih, predvsem pa z veliko veselja. Kolesarjenje mora biti vendar vsem v neizmeren užitek.

 

iphone 7 | Foto: Reuters Foto: Reuters S Poli do telefona iPhone7

S kolesom so povezana romantična doživetja v dvoje, edinstvena v krogu družine in zabavna v družbi prijateljev.

Delite jih v foto albumu Poli Selfi s kolesom na Facebookovi strani Nori na Poli in se potegujte za odlične nagrade.

Med drugim bodo podarili tudi iPhone7.

Ne spreglejte