Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 2. 2017,
13.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

smučanje Sandi Murovec

Petek, 3. 2. 2017, 13.32

6 let, 6 mesecev

Iz arhiva: smučarski #nasvet

Kako smo smučali nekoč in kako naj bi smučali danes? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Karving smuči so pred leti izpodrinile "sulice", kar je v alpsko smučanje vneslo precejšnje spremembe. Kaj nove smuči pomenijo za razvoj smučarske tehnike?

Na vrhuncu smučarske sezone smo obudili članke iz serije smučarskih nasvetov demonstratorja Sandija Murovca.

Dejstvo, da danes smučamo z drugačnimi smučmi, kot smo smučali nekoč, da so dobro staro elegantno sulico nadomestile karving smuči s t.i. poudarjenim stranskim lokom, je za seboj potegnilo tudi spremembe v sami tehniki smučanja.

Še vedno lahko smučamo po starem, a je škoda, da bi

"To seveda nikakor ne pomeni, da ni mogoče smučati po starem," pravi smučarski demonstrator in avtor tehnike učenja smučanja po metodi UPS (učenje s podaljševanjem smuči) Sandi Murovec, " vendar to pomeni, da lahko izkoristimo približno 50 odstotkov potenciala sodobnih smuči, kar je glede na to, da je bila smučka izdelana za to, da bi omogočala bolj kakovostno smučanje, več adrenalina in bolj kakovostno izpeljavo zavoja, vsekakor velika škoda.


Ne prezrite:
Dolžino smuči izbirate glede na višino? Napaka!


 | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Bolj razširjena osnovna postavitev nog

Začnimo z najosnovnejšimi detajli. "Že na prosto oko je videti, da položaj nog ni več tako sklenjen kot nekdaj. Če želimo izkoristiti stranski lok smuči, mora biti osnovna postavitev nog bolj razširjena, saj le tako ustvarjamo dovolj prostora za sočasno aktiviranje obeh gležnjev.

Aktivni smo torej z obema gležnjema in z obema kolenoma, kar pomeni, da praviloma ne prihaja do postavitve nog v t.i. A položaj, kot smo to počeli nekoč. Pri uspešni izvedbi zavojev danes sodeluje tudi notranja noga, in to z identičnimi nakloni," spremembe v tehniki opisuje Murovec.

Ramena sledijo smeri smučanja

Za uspešno izvedbo akcije je pomemben položaj ramenske osi, ki se je nekdaj vrtela od smeri smučanja, danes pa sledi smeri smučanja.

"Ker so smuči krajše, je smučarjevo težišče postavljeno nekoliko nižje. Le tako smučar ostaja sredinsko uravnotežen in sposoben slediti hitrim akcijam," pojasnjuje smučarski strokovnjak, ki je omenjena znanja strnil v knjigi in pozneje še v športno-dokumentarnem filmu z naslovom Na kanto.

Smučarski navdušenci danes lahko izbirajo med dvema načinoma smučanja:

  • - smučanje s tako imenovano kombinirano tehniko; kombinacija vrtenja in zvračanja stopal. Vrtenje izvajamo s smučmi, kadar so le te plosko položene na podlago – tako smo smučali nekoč, ko smučka še ni poznala izrazitega stranskega loka,
  • - smučanje z zarezno oziroma karving tehniko, kjer smučar zavoj izpelje izključno po robniku, brez oddrsa in prehaja z robnika na robnik tudi pri prehodu iz enega v drug zavoj.
Ne spreglejte